Hodie est

diumenge, 5 de maig del 2013

L' homosexualitat a l'antiga Roma


Avete!!! 

Avui parlaré sobre l´homosexualitat a Roma.

Les fonts històriques disponibles de la pràctica de l'homosexualitat a l'antiga Roma, les seves actituds i l'acceptació del fet, són abundants. Hi ha obres literàries, poemes i comentaris sobre les predileccions de tot tipus de personatges, fins i tot emperadors. En canvi, les representacions gràfiques són més escasses que a la Grècia clàssica.
Les actituds cap a l'homosexualitat van anar canviant segons el context històric, des de la forta condemna fins una amplia acceptació.

A la República inicial, les relacions homosexuals entre homes lliures estaven penades amb la mort per la llei Scantinia. A mitjans i finals de la República, a causa de la influència grega, aquests costums van anar sent acceptats gradualment per la societat romana. Les relaciones entre el mateix sexe eren interaccions del tipus amo-esclau, ja que utilitzar als esclaus com a satisfacció sexual era legítim.
A l'época de l'Imperi la pederàstia es va convertir en una forma de satisfacció del desig sexual. Al segle I, Suetori i Tàcit van constatar la generalització d'unions entre homes. A més, com a detall, Neró va ser el primer emperador romà en casar-se amb un altre home. D'aquesta mateixa època, trobem nombrosos exemples de literatura lírica d'amor i relacions homoeròtiques. Poetes com Horaci, Virgili o Ovidi en són exemples.
Però la pràctica de la pederàstia va tenir el seu apogeu durant el regnat de Adrià i Trajà.


L'acceptació social de les relacions pederastes i homoeròtiques va anar decaient al llarg dels segles, a mesura que es va anar implantant el cristianisme.

Pel que fa a l'homosexualitat femenina, la societat romana era molt masclista i, per tant, declinava qualsevol activitat de la dona fora del paper de mare i esposa. A Egipte, però, s'ha trobat un encanteri d'amor, en grec, redactat per una dona, amb el propòsit de guanyar-se el cor d'una altra. Això podria donar a entendre que, fora de Roma, a les províncies amb influència grega, no fos vist tan negativament.

Silvia Diaz Pol
1r BTX B

2 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Sílvia, has triat un tema molt complex, i més per presentar-lo d'una manera tan simple.
Potser caldria fer una recerca més profunda...

Adriana. ha dit...

Jo també trobo que és un tema molt complex per expossar-ho breument, tot i així, l'intenció és allò que conta.

De fet... qué hi ha ara -allò que ha relacions humanes es refereix- que no hi hagués en els temps dels romans?