Hodie est

dissabte, 18 de maig del 2013

La dansa a l'Antiga Roma


Avete!

No fa gaire va ser el Dia Internacional de la Dansa, el 29 d’abril, i en honor a aquest dia i especialment de la dansa, us explicaré la seva història a Roma.

Els romans no eren gaire aficionats a les danses i ni, en general, a les disciplines artístiques; això ho podem veure reflectit en la pobresa que tenien els romans del llenguatge especialitzat en aquestes arts.

La història de la dansa, com la de Roma, la podem dividir en tres períodes:
Monarquia
Aquest període és influenciat pels etruscs. Es van introduir la majoria de ritmes religiosos, danses d’origen agrari i les danses amb armes.

República
S’introdueix la coreografia grega i etrusca. La dansa assumeix un paper més important en la vida pública i es posa de moda en la privada. Els patricis comencen a enviar els seus fills a l’escola de dansa i, tot i que Emilià Escipió l’any 150 aC. intentar tancar-les, resulta inútil. La dansa s’havia convertit en un art plaent i va perdre els seus origens religiosos.

Imperi
Dominen les danses gregues, etrusques i orientals. La pantomima grega va dominar aquest període i, per tant, la mímica va predominar sobre la dansa.

Tipus de danses romanes

Danses militars: són les més importants per a la societat romana. 
  • Durant els ludi: es feien danses durant la processó. HI havia dos tipus de ballarins: els seriosos, que fan danses armades estructurades i els burlescos, que van disfressats i imiten la dansa armada.
  •  Dansa dels Salis: era una dansa dedicada al déu Mart realitzades per joves patricis a ritme d’himnes. Representaven batalles, entrenaments i sobretot la batalla entre romans i sabins. El pas més conegut és el TRIPODIUM, salt a tres temps.
  • Germans Arvals: llegien el Carmen on s’invocaven els Lars i Mart.

Danses de festes agrícoles
  • Saltatio: es realitzava a les festes Saturnals per rememorar la època en què Saturn es va refugiar al Laci i va ensenyar als homes a cultivar la terra. El seu objectiu és reanimar la fertilitat vegetal i la fecunditat animal. També es realitzava a les festes de la Faunalia i a la de la Floralia amb el mateix objectiu, els agricultors ballaven sobre les seves terres.
Danses improvisades
Dansa executada per Messalina i les seves companyes d'orgia
  • Femenines: eren en festes on les dones es reunien i feien peticions a deesses com Juno, Diana o Ceres.
  • Col·lectives: es feien en un festival a Júpiter on demanaven al déu que els proporcionés pluges i bones collites.
Externa Superstitio: era la dansa que els romans realitzaven després de les seves conquistes i en elles veneraven nous déus.

Festes Bacanals: només participaven dones i es celebraven tres cops a l'any. El Senat les va acabar prohibint perquè van començar a fer-se danses  molt eròtiques.

A Roma les danses van començar sent religioses però es va oblidar el seu origen i van convertir-se en orgiàstiques, i per aquest motiu, en arribar el cristianisme, la dansa es va prohibir totalment.

Creieu que actualment la dansa és important a la nostra societat, o som una miqueta romans en aquest sentit? Sabrieu dir algun ritual actual on es faci servir la dansa? Ens animem a realitzar alguna dansa romana?

Valete!

Claudia Lorente Triviño
1r BTX

2 comentaris:

Adriana. ha dit...

Quina entrada més divertida. No sabia que hi havia tantes dances i menys els noms que rebien.

Jo no sóc massa de dançar, però crec que avui en dia no som romans, en aquest sentit!

Bona feina!!

Maria ha dit...

Només llegir el títol de l'entrada, m'esperava que l'autora fossis tu. M'ha semblat una entrada molt curiosa alhora que divertida i interessant. No sabia que els romans tinguessin una actitud tant restringida en quan al tema de la dansa, una cosa que avui dia és tan comú i coneguda per tots. D'altra banda m'han semblat curiosos el tipus de danses que hi havien a l'antiga Roma i quan es duien a terme cadascú d'ells.

Molt bona entrada!