Hodie est

PRESENTACIÓ

El 7 de gener de 2010 neix L'ombra d'un somni, el blog fet per i per als alumnes de clàssiques de l'IES Gallecs.
Com sorgeix el nom està explicat en la primera entrada del blog: és una variació del poema de Píndar que apareix a la dreta sota la benvinguda.
Píndar diu que som somnis d'una ombra, efímers. En canvi, la nostra voluntat és ser l'ombra d'un somni perquè les ombres poden ser presències discretes que ens acompanyen en el nostre camí, perquè els somnis són les il·lusions que forgem en el nostre interior, i perquè som efímers, éssers de pas que comencen a caminar quan la infantesa de l'home ja ha fet el pas del mite al logos.

Com que la menys efímera de tots sóc jo, la professora de llatí i grec, Laura Lucas, sóc l'administradora del blog. Aleshores, un cop dissenyat i obert el blog, envio una invitació a tots els alumnes participants, que seran en un principi els de 1r de BTX.
Fet això, a classe fem una distribució perquè tothom sàpiga quan ha de contribuir segons un calendari fixat. Prèviament havíem anat a l'aula d'ordinadors a fer una ullada a altres blogs similars en els quals ens podíem inspirar. Els tenim penjats en la llista de blogs amics. 

A partit d'aquest moment el funcionament ha estat sempre el mateix: l'alumne a qui li toca publica la seva entrada i els companys la comenten amb més o menys gràcia, i jo, la profe,  la valoro, puntuo i el felicito.
Els alumnes publiquen cada dos dies, i, entremig, jo els publico petits articles amb informacions diverses -des d'una recreació de la pel·lícula Gladiator amb Playmobils fins a un enllaç que explica l'ús del diccionari llatí- .

Els alumnes compleixen els terminis i s'esforcen en presentar una feina interessant per als seus companys, però cadascú tria el tema i l'àmbit que més el motiva.
A mitjans de febrer, els alumnes de 2n de BTX són també convidats a participar-hi. I ho fan activament.
I així passa el 2n trimestre amb una aturada tècnica la segona setmana de març. Poc a poc descobrim noves eines i aprenem com millorar les nostres publicacions. Ara, al 3r trimestre, repetirem la ronda d'intervencions. Aquesta vegada el tema sortirà a partir de la lectura de les Metamorfosis d'Ovidi, a 1r de BTX, i dels temes de cultura de les PAU, a 2n.

Paral·lelament, introduiré els alumnes de llatí de 4t d'ESO, que han estat preparant presentacions sobre mites treballats a classe. Els penjaré a la pàgina de mitologia.

Sóc conscient que encara cal polir alguns aspectes del blog, com ara referenciar les fonts i aprofundir en els comentaris, però, en general, la resposta dels alumnes és molt positiva, i crec que aconseguim treballar diverses competències (digital, comunicativa, interpersonal, de recerca, i coneixement i interacció amb el món) a través d'un mitjà que els resulta familiar i alhora engrescador. Per això, els alumnes tenen via lliure a la creativitat, sempre, això sí, relacionada amb el nostre petit gran món clàssic. Paraules, mites, dites, imatges, cançons, reflexions...

I per acabar, penso que aconseguim de fer un salt conceptual des d'aquells antics grecs i romans fins als nostres moderns clàssics que naveguen, no sols en el pont vinós, sinó també en la gran xarxa internauta.

5 comentaris:

santi ha dit...

Enhorabona pel blog, que acabe de conèixer. Que els vostres somnis internautes vagen cumplint-se.
Καλή συνέχεια!

Anònim ha dit...

Enhorabona pel blog!

La veritat, és una idea estupenda la de compaginar dues coses aparentment tan distants com l'ús de les TIC amb els temes clàssics.

Coneixeu el Premi Internacional Educared? http://www.educared.org/global/premiointernacional

Podríeu presentar aquest magnífic treball. El període d'inscripció s'ha ampliat fins al 9 de maig. Per què no us animeu?

Pascal Tañedor ha dit...

Dues sorpreses molt agradables: d'una banda la trobada casual d'aquest bloc tot cercant in formació per a un treball del grau d'humanitats i per l'altre, la retrobada després de molts i molts anys amb la Laura, una excompanya de la UB.

Felicitats per a tota aquesta "oikumene" i una abraçada

Quim Salinas

Ilumi ha dit...

Hola!
La Biblioteca La Bòbila (L'Hospitalet de Llobregat) acabem de renovar el nostre bloc: Arma't de recursos. Un bloc amb recursos per l'aprenentatge d'idiomes. Hem afegit un enllaç al vostre bloc a l'apartat de llatí.
Felicitats per la vostra feina i la seva qualitat!!

Francesc Nadal ha dit...

Hola a tots, de part de noticiesdeldia.blogspot.com felicitem a la Laura i a tot l'equip. Teniu un bloc fantàstic i us mereixeu la baldufa d'or. @francescnadal