Avete!
Avui em toca publicar al bloc i aprofitant que estem al mes de maig us explicaré una festa romana que se celebrava en honor a Bona Dea, la deessa de la fertilitat.
Bona Dea en la mitologia de l'antiga Roma és la deessa de la fertilitat, la castedat i la salut. També se la coneixia com Maia i com Fauna, per ser filla de Faune.
Es representa normalment asseguda en un tron i sostenint una cornucòpia. El seu atribut és la serp, símbol de curació. Per això mateix, se sap que en el seu temple a Roma es conservaven serps consagrades.
La seva imatge es trobava freqüentment en les monedes romanes. A més, molts malalts eren tractats en el seu temple amb herbes medicinals.
Era venerada amb gran reverència per plebeus, esclaus, lliberts i dones. Se la invocava per demanar la salut i l'alliberament de l'esclavitud, o en el cas de les dones per la seva fertilitat. El seu culte era molt antic i incloïa ritus reservats exclusivament a les dones.
La deessa era adorada en un temple a la muntanya de l'Aventí però els ritus secrets a favor seu es practicaven a la llar d'algun magistrat romà el 4 de desembre. Eren dirigits per la dona del magistrat, ajudada per les verges vestals.
A més d'estar-hi prohibida la participació d'homes, tampoc no es permetien les pintures de figures d'homes o animals mascles. L'habitació estava decorada amb flors i plantes, però s'excloïa la murta ja que, segons la tradició, Bona Dea va ser colpejada fins a la mort per Faune amb una branca de murta.
Se sap molt poc sobre la cerimònia, encara que es creu que en el seu origen estava relacionada amb l'agricultura.
Espero que us hagi agradat i hàgiu gaudit aprenent una mica sobre Bona Dea i la festa que se celebrava en el seu honor.
Sara García Martínez
1r BTX B
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada