Hodie est

dimarts, 27 de novembre del 2012

L'origen romà de Granollers

Avete!

Tot i que Granollers adquireix la seva importància històrica durant l’època medieval (Edat Mitjana), avui em dedicaré a explicar els seus orígens romans, procedents del segle I dC.

En l’època romana Granollers era identificat amb el nom de Semproniana, topònim que s’ha acabat perdent.

Esglèsia de Granollers
Es va formar en un petit turó amb vistes al riu Congost i als seus entorns. Des d'aquest emplaçament, que el temps ha demostrat privilegiat, l’antic nucli fundacional va anar creixent i desenvolupant-se en direcció a llevant, conservant sempre el referent del riu i dels eixos viaris de nord a sud, dues constants que han marcat l’evolució urbana de la ciutat al llarg de més de mil anys d'història.

Granollers té el seu origen en una antiga cruïlla de camins que en època romana marcava la intersecció entre les vies que unien Vic amb Barcelona i Mataró amb Caldes. Alhora es trobava proper al tram interior de la Via Augusta o via dels vasos apol·linars, que anava de Roma a Cadis i que tenia a Semproniana un punt d'aturada important.

El creuament d'aquestes vies va proporcionar la formació d'un mercat que serà l’element determinat en el creixement urbà i econòmic de la ciutat al llarg dels segles.

Aquesta imatge que teniu a sota és la part d'un dels quatre vasos trobats a les termes del Santuari d'Apol·lo a Vicarello, al nord de Roma, datat entre els segles I i III de la nostra era.



En aquests vasos hi ha gravat el trajecte del viatge de la Via Augusta, dividit en vint-i-sis jornades, amb el nom de les parades més importants i les distàncies en milles entre elles. Unes dades que situen la parada a Semproniana molt propera a l’actual Granollers.

Diverses excavacions realitzades a Granollers aquests últims anys han afirmat que Granollers va ser un lloc d'aturada important i on es va formar un gran nucli comercial i urbà procedent de diversos territoris romans.

Aquest cap de Medusa, va ser trobat en unes excavacions arqueològiques a la localitat de Llerona (Granollers). No està del tot comprovat el seu lloc de destí, però pot haver estat construïda als Pirineus o a les pedreres d’Almadén de la Plata (Sevilla). S’especula que es devia situar al marge de les vies romanes que unien Barcino (actual Barcelona) amb Auso (actual Vic) datat de cap a finals del segle II dC.

Durant tot el temps que ha transcorregut des d'aquests fets fins ara, el llatí ha estat present a Granollers fins ben entrat el segle XV. Ha esdevingut un centre comercial i urbà molt important, cosa que ha fet que es convertís en la capital del Vallès Oriental l’any 1370, per ordre de Pere III, i que ara la transforma en una de les ciutats més emblemàtiques de Catalunya.

Fa uns anys es van trobar restes romanes al bell mig de la ciutat: algú sap de quina mena de restes es tracta?

Valete!
Joan López
1r BTX A

4 comentaris:

Adriana. ha dit...

M'agrada el seu nom antic. És interessant saber una miqueta més dels pobles veïns.

Bona feina.

Ari ha dit...

Desconeixia completament la rellevància de l'Esglèsia de Granollers tant en l'època medieval com la d l'època romana.

Molt interessant la veritat, bona entrada!

L'ombra d'un somni ha dit...

Joan,
molt interessant que ens recordis els orígens romans de Granollers.
I també una llàstima que ja no es pugui visitar l'exposició que es va fer al museu de Granollers arran de la descoberta de la necròpolis de Can Trullàs.
De moment, ens haurem de conformar amb la informació que ens dónes.

Greta ha dit...

Amb aquesta entrada crec q molta gent que desconeixia que L'Església de Granollers també era romana, ha après una cosa nova avui!! ( jo tampoc ho sabia )
És bo saber "culturilla general" com diuen.
Bona entrada :D!