Hodie est

dijous, 1 de novembre del 2012

Què té a veure Halloween amb els romans?

Avete!
Doncs, encara que no ho sembli, la tradició ens ha arribat a través dels romans, ja que quan van conquerir Irlanda i Anglaterra, van conèixer també les tradicions funeràries d’aquests pobles celtes. La festa principal era el Samain, “l’acabament de l’estiu” i tenia lloc la nit del 31 d’octubre. La festa consistia en una assemblea i un àpat abundós amb força vi.
Aquest dia vagaregen les ànimes dels morts, les bruixes i els fantasmes.
La gent es disfressava i sortia al carrer tot fent soroll per espantar els esperits. És l’origen de la tradició de les carbasses buides, amb cares de por i amb una espelma a dins, que les posaven a les finestres per espantar i fer fora els mals esperits.
Posteriorment l’Església cristianitza la festa i la converteix en la Festa de Tots Sants. Però malgrat tot, encara avui perviu el costum pagà relacionat amb el foc i les ànimes i amb els antics àpats funeraris (castanyes i panellets).
Cal notar el fet que molts pobles hagin celebrat des de sempre els primers dies de novembre, una festa dedicada al record i la relació amb els difunts. L’explicació es troba en el cicle natural de la vida: després de l’abundor i de les collites de l’estiu, s’acaba la verema, cauen les fulles de molts arbres… la mort aparent de la natura és evident (val a recordar el mite del rapte de Prosèrpina); però també és el moment de la sembra i, a la primavera, tot tornarà a la vida. També és el cicle de la foscor: canviem l’hora, les nits són llargues i fredes, els dies més curts. La mort és ben patent!
I potser pensareu que tot això és propi de societats agràries i que està passat de moda”, però...
Quan tenim por a ser de nit en un cementiri, no creiem potser que l’ànima del mort es troba al costat de la seva tomba?
Per què encara es porten flors als cementiris? Per què es parla als morts vora la tomba? Per què se celebra la Castanyada de forma festiva? Per què és costum menjar panellets i castanyes? Per què es demanen dolços per Halloween: trick or treat “broma o tracte”? Que potser encara creiem que els avantpassats ens visiten?

STTL!

9 comentaris:

Elizabeth Mena ha dit...

M'ha semblat interessant aquesta aportació del bloc sobre halloween.

Nausica ha dit...

És molt interessant aquesta entrada ja que estem a aquesta festivitat. Moltes coses la gent encara no ho coneix, com per exemple els origens d'aquesta tradició.

Noemi Esteves-García ha dit...

Molt interessant! no coneixia pas d'on venia aquesta clebració...
I ja m'ha quedat clar que el vi mai faltava! finsdemà :)

ἐράτω ha dit...

És evident, però, que el vi aquests romans el posaven davant de tot, vamos que preferien vi, a la seva dona xd

Després de llegir-me-la he estat pensant una cosa, si realment la església va cristianitzar el festeig, realment Halloween és la veritable festa, no? Ai les! i jo pensant que Halloween, era una festa barata a lo San valentín (festa comercial) purament americana i que per la globalització ja estavem a Espanya inundats també del ''tradicional'' festeig! xd quina paranoia nena!

Ara doncs, hauré de mentalitzar-me que el que haig de festejar realment, és Halloween (Samain), al meu semblar, i no pas l'altre tot i que sigui merament una ''adaptació'')

Bona recerca!
Gaude!

ἐράτω ha dit...

P.S: Lucas és la primera entrada al blog que la faig taaaaaan extensa, incredibol, té un tot mèrit aixó, eh!

P.S 2: la imatge d'aquesta setmana, què és potser la matança dels pretendents de l'Odissea?

Estoy que me salgo hoy!
Aequam memento rebus in arduis seruare mentem

Cristina Garcia ha dit...

Aquesta entrada sobre hallowen es molt bona.
I em faig la pregunta despres de veure tant vi s'enrecordaven d'lguna cosa?
fins dema!
Augur

Borja Alvarez ha dit...

molt interessamt perquè hi havia coses que desconeixia

nuria ha dit...

Molt interessant, no sabia que Halloween tingues res a veure amb els romans.

Bona feina!

Raquel. M ha dit...

M'ha semblat molt interessant aquesta entrada i m'ha agradat molt, jo tampoc sabia que aquesta festa tingués relació amb els romans