Hodie est

divendres, 23 de novembre del 2012

Com eren les escoles a l'Antiga Grècia?

Avete!

Avui m’estreno en el bloc, i he pensat explicar-vos com eren les escoles a l’Antiga Grècia, i així podrem saber si s’assemblen a com són avui dia.

A la Grècia antiga anar a l’escola no era un acte obligatori, sinó que el pare de la família tenia la llibertat d’escollir si volia ensenyar ell mateix als seus fills o si preferia que els eduquessin a les escoles.

Als set anys es comença l’escola fins als divuit, que es quan es converteixen en ciutadans i han de servir al servei militar. Les nenes tenien prohibit anar a l’escola, ja que segons els greecs les dones havien d’aprendre únicament les tasques domèstiques.  

Les tres assignatures que s’ensenyaven a l’escola fins al segle V aC eren gramàtica, música i educació física.

Gramàtica
El nen començava aprenent a llegir i després a escriure. L’alumne practicava l’escriptura escrivint en una tauleta de fusta envernissada de cera, i sobre ella traçava les lletres amb l’ajuda d’un punxó, el qual tenia una part plana i arrodonida que servia per esborrar. No hi havia pupitres, i els alumnes s'asseien en tamborets al voltant del mestre.

Tant aviat com el nen sabia llegir, havia de memoritzar versos i després fragments de poetes. El primer era Homer, ja que els grecs consideraven que ensenyava tot el que havia de saber un home digne d’aquest nom.
Posteriorment s'aprenien de memòria altres textos d'Hesíode, o més endavant de filòsofs o oradors.

Música
Per als grecs, la música era la part essencial i el millor símbol de tota cultura. Es deia que la música educava l’ànima. Els nens aprenien cant amb el mestre de música al mateix temps que música instrumental i dansa. La música es practicava d'oïda sense cap partitura.

Educació Física
Als dotze anys els nens començaven a exercitar el seu cos. Les classes es dividien en dos grups, els nens de dotze a quinze anys i els nens de setze fins a divuit. L’educació física es practicava a la palestra, un terreny esportiu a l'aire lliure, quadrat i envoltat de murs. Al costat s'hi trobaven els vestidors i les sales de descans. Els trets distintius de l’educació física grega eren la total nuesa de l'atleta, les uncions d'oli i l'acompanyament d'oboè durant els exercicis. Els esports més practicats eren la lluita, la carrera, el salt i el llançament de disc i de javelina. A més podien practicar la boxa.   

Fixeu-vos-hi, les noies seríem a casa, i els nois no hauríeu de fer ni CMC ni caste ni llatí... Així doncs, què preferiu: estudiar com a l’antiga Grècia o com estudiem actualment?

Valete!
Andrea Francisco  
1r BTX

6 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Andrea,
a mi m'agrada bastant més l'escola actual. D'entrada fa bastant menys fred, i tenim més diversitat de matèries.
Però vaja, "De gustibus non est disputandum".
Bona feina!

Unknown ha dit...

Jo també prefereixo l'escola actual, encara que a vegades no ens agradi, no anar a l'escola seria molt pitjor.
M'agraden més les matèries que tenim ara però la visió que tenen de la música la podrien considerar per un futur!
Més o menys sabia com era l'escola a l'Antiga Grècia però ara ja m'ha quedat clar! Bona entrada! :)

fraaan7 ha dit...

Molt interessant! Prefereixo l'actual ja que memoritzar versos no crec que se'm donés bé!

Adriana. ha dit...

Jo prefereixo l'actual... De fet, és la que m'ha tocat viure i m'agrada.

Bona feina.

Greta ha dit...

Bona entrada !! doncs no se que dir-te, la idea de quedar-se a casa es temptadora......

Anna ha dit...

Interessant entrada Andrea! Indudablament, prefereixo l'escola d'avui dia!

Bona feina!