Χαῖρετε!
Sabem que tenir pànic significa tenir una por extrema a alguna cosa. Però... d'on prové aquesta paraula?
Segons diuen la paraula pànic procedeix del déu grec Pan, fill de Hermes i Penèlope. Era déu dels ramats i dels pastors, i el símbol de la fertilitat i la naturalesa. També era meitat home, i tenia barba i banyes. Les seves cames no eren cames sinó robustes potes finalitzades en peülles i portava una corona d'agulles de pi. Formava part del seguici de Dionís.

Pan es passava el dia jugant als boscos i tocant la flauta de Pan, també anomenat bufacanyes, flabiol de set forats o flabiols de canons. Estava dotat d'una gran potència sexual i aguaitava contínuament les nimfes a les valls i a les muntanyes, amb intenció de posseir-les.
Pan, a més, atacava a nois, als quals espantava cridant a ple pulmó. Quan les víctimes tornaven a les seves cases afirmaven haver sentit el «terror pànic», la por a Pan.
Per això s'utilitza la paraula pànic per designar les situacions de terror.
Una altra part de la llegenda diu que a la batalla de Marató, en la qual s'enfrontaren els grecs contra el perses, els grecs cridaven el déu Pan, perquè sembrés el terror entre les tropes perses.
I per últim, us explicaré per què a la flauta se l'anomena ''flauta de Pan''.

Si voleu conèixer més detalls del mite podeu llegir les Metamorfosis o bé mirar-vos l'entrada de Nausica que us enllaço.
Valete!
Silvia Díaz
1r BTX
5 comentaris:
Al·lucinant, no en tenia ni idea; ni mai m'havia aturar a buscar el seu significat.
Gràcies!!!
Molt interessant! M'agraden les Metamorfosis per que expliquen molts orígens de paraules i amb el temps li agafes estima al llibre!
Sívia, molt bona aquesta!
Sempre resulta apassionant conèixer l'origen -l'etimologia- de les paraules.
A veure qui s'anima a explicar-ne més!
Ai, a mí aquesta història m'encanta, Bona entrada! :)
Aquesta és una de les històries que més m'agraden, sobretot com la explica la nostra profe !! Bona entrada :D !
Publica un comentari a l'entrada