Hodie est

dijous, 15 de novembre del 2012

La homosexualitat a Roma

Avete!
Avui us parlaré sobre la sexualitat a Roma, ja que ens estem llegint el llibre d'Ovidi, L'art d'estimar, i ens explica els llocs per lligar, com has d'actuar davant d'una dona per poder seduir-la, però no parla mai de seduïr al mateix sexe, i entre homes era bastant habitual.

La paraula homosexual significa literalment "mateix sexe" i és un híbrid format pel prefix grec homo (mateix) i l'arrel llatina sex- de sexum.

A l'antic Imperi Romà les relacions homosexuals i bisexuals eren força quotidianes i molt acceptades socialment.
Grans personatges com el mateix Juli Cèsar o emperadors com Adrià, Trajà o Nero van tindre relacions amb homes, i aquest últim s’arribà a casar amb tres homes al llarg de la seva vida.
De fet, a la Roma del segle I dC el matrimoni entre homes del mateix sexe era molt habitual, tal com mostren els historiadors Suetoni i Tacit.
A Roma les relacions amb el mateix sexe van sorgir d'una manera bastant diferent de com era l'homosexualitat en l'antiga Grècia. Com els homes ostentaven, en particular el pater famílies, les relacions amb el mateix sexe sovint s'estableixen com interaccions del tipus amo / esclau.
Utilitzaven als esclaus per a la satisfacció sexual de l'amo, fins i tot en contra dels desitjos de l'esclau, era acceptable que un ciutadà romà adult tingués relacions amb el seu esclau, ja fos home o dona, però a l'inrevés no estava ben vist.

El terme catamita, jove servent sexual, era usat comunament per insultar o ridiculitzar algú.
La societat romana era molt masclista i rebutjava qualsevol activitat de la dona fora del paper d'esposa i mare, de manera que va haver d'existir en secret l’homosexualitat femenina. Ovidi arriba a negar la possibilitat que això existís, (d'això ens adonarem quan acabem de llegir el llibre l'art d'estimar).
A Roma, hi havia una calçada on es reunien els prostituts masculins, els banys públics també eren llocs per trobar companys sexuals.
Juvenal assenyala que allà els homes es grataven el cap amb un dit per identificar-se davant els altres.
El color verd va ser durant segles un codi per als homosexuals.
Als homes efeminats se'ls deia galbinati, precisament per la seva suposada afició pel color verd.

I ara una pregunta per vosaltres, què penseu sobre que els homes sí que podien tenir relacions amb homes i les dones amb el seu mateix sexe no?

Ana Mª.
2n BTX 

6 comentaris:

Juan Je ha dit...

Molt bona feina! Responent a la teva pregunta, crec que era una injusticia , sort que ara aquest tipus de cosas han canviat.

Isabel Segura ha dit...

Vaja, quina curiositat ara per llegir-me l'última part de l'Art d'estimar.I responen la preguna..sincerament no em sorprén ja que la societat, arreu del món ,generalment ha sigut i encara és força masclista.

L'ombra d'un somni ha dit...

Ana, quina entrada més ad hoc. Això de parlar de l'Art d'Estimar sembla que fa pensar, oi?
Bé, ja dedicarem algun dia a parlar sobre l'homosexualitat a Grècia i a Roma, que és un tema força complex.
Boan aportació.

Sandra ha dit...

Bona entrada Ana!
Mai m'havia parat a pensar en l'homosexualitat dels romans, ara ja puc tenir una idea de com era vista en aquells temps. I responent a la teva pregunta, ja es pot observar que eren molt masclistes, cosa que encara avui dia desgraciadament aquest tema no ha canviat molt.
Sort que ara tenim una mica més de llibertat.
M'ha agradat parlar d'aquest tema, et felicito!

Adriana. ha dit...

Cadascú és lliure, i encara hi ha molt per avançar.
És molt interessant això de les estratègies. No ho imaginava...
Bona feina!

Greta ha dit...

Diuen que els romans en el tema sexe eren molt liberals.... doncs si entre homes podrien, quina injustícia que les dones no, si venia a ser el mateix!!! quina cara tenien els homes !!

Bona entrada:D