Hodie est

dilluns, 12 de maig del 2014

Simbologia clàssica en el futbol

Avete, omnes!

Avui és la meva primera entrada, i per no variar, us parlaré de futbol.

I ho faré per mostrar-vos com el futbol del Calcio, o el que és el mateix el futbol de la lliga italiana, està ple de símbols procedents de la cultura de l'antiga Roma. 

Per començar parlaré de l'equip que dóna nom a la capital de l'antic Imperi Romà, actualment també capital del país. Estic parlant de Roma, i de l'equip AS Roma, que en l'escut té com a insígnia la imatge de la Lloba Luperca, amb Ròmul i Rem. Aquesta imatge fa referència al mite de la fundació de Roma en el qual es diu que una lloba, anomenada Luperca, va alletar Ròmul i Rem, els que serien els futurs fundadors de Roma. En l'actualitat la lloba és un dels símbols de la ciutat i, com no podia ser d'una altra manera, també de l'equip.  

L'altre equip de la ciutat de Roma és la Società Sportiva Lazio, coneguda popularment com a SS Lazio, o simplement com a Lazio. Aquest nom és agafat de la província del Laci, on vivien els primers "llatins". Aquest era un poble proper a Romà, que finalment es va acabar unint. 
Altres coses que podem destacar de la Lazio és el seu escut, principalment per l'àguila que té, que va ser utilitzat com a reconeixement i honor a l'antic imperi romà i al seu exèrcit. 
També els colors de l'escut tenen simbologia, ja que són el blanc i el blau, que fan referència als colors de Grècia, pel fet que tradició esportiva a Europa és deguda al fet que es van celebrar allà els antics jocs olímpics.

Un altre àmbit en què també s'utilitza molta simbologia clàssica és el dels ultres dels equips italians. Vegem.ne alguns exemples:

En primer lloc cal destacar que la majoria de grups ultres utilitzen el llorer, símbol del triomf. Aquesta simbologia ve per el mite d'Apol·lo i Dafne, ja que, com podeu llegir en l'entrada anterior, quan Apol·lo corria bojament enamorat perseguint-la, aquesta, per salvar-se es va convertir en un arbre de llorer, i des de llavors Apol·lo es va posar una corona de llorer en honor a ella i va utilitzar aquest fet per simbolitzar el triomf.

Un exemple són els ultres de la Lazio anomenats "Irriducibili" o "Curva Nord", que en diversos "tifos" (nom que denomina als banderons i mosaics que fan les aficions dels equips a l'hora de la sortida de jugadors, per tal d'acolorir l'estadi i animar els seus), han emulat déus, soldats romans, escultures clàssiques o la simbologia del SPQR (Senatus Populusque Romanus). Dita simbologia també ha estat utilitzada en samarretes del grup amb la seva habitual àguila.





Altres que utilitzen simbologia clàssica són els de la Roma, un dels grups més nombrosos del país, anomenats "Curva Sud" (per la seva ubicació). Porten com a un dels logotips la mencionada lloba Luperca, però amb una imatge violenta i agressiva. Els ultres de la Roma  en diversos "tifos" també han utilitzat simbologia de l'antiga Roma, i fins i tot en un derbi van arribar a vestir a un emperador romà amb els colors del seu equip amb el polze cap avall (com es solia fer en els amfiteatres romans) cap al seu rival, la Lazio.



I per últim destacar també els ultres del Inter de Milà, també anomenats Curva Nord, que també han dedicat "Tifos" a fets de la cultura clàssica llatina.




Així doncs, "Panem, circenses et pedifolium".

Jose López Font
1r Batxillerat B