Hodie est

dilluns, 5 de maig del 2014

Naixement d' Atenea


Avete omnes!

Avui, en la meva primera entrada al blog, us parlaré de la meva deessa preferida, Atenea.

Atenea sortint del cap de Zeus
Atenea va ser engendrada per la unió de Zeus amb l'oceànida Metis, la seva primera esposa. Urà i Gea van advertir Zeus que si Metis tenia una filla, després aquesta tindria un fill que el destronaria. Així, quan Zeus es va adonar que la seva dona estava embarassada, se la va empassar sencera. Llavors, arribat el moment del part, Zeus va patir un terrible mal de cap, tan fort que va ordenar a Hefest que li obrís el cap d'un cop de destral. El déu obedient ho va fer i així va néixer la deessa Atenea, ja adulta i vestida i armada.


Atenea amb el casc
i la llança
Se la representa amb l'armadura hoplítica, és a dir, amb la llança, el casc i l'ègida (una mena de cuirassa feta de pell de cabra). En l'ègida hi ha representat el cap de la gorgona Medusa, cap que li havia donat Perseu després de tallar-lo. 
Sovint a la mà du el seu animal preferit, l'òliba. La seva planta és l'olivera.

I explica el mite com la deessa va arribar a ser la protectora de la ciutat d'Atenes. En els temps antics, cada ciutat es trobava sota la protecció d'un déu, però la ciutat en la qual governava Cècrops encara no tenia cap. Posidó i Atenea van disputar-se el patronatge de la ciutat i van discutir agrement, ja que tots dos volien ser el déu  de la ciutat i estaven disposats fins i tot a lluitar entre ells. Finalment, Zeus va haver d'intervenir i va proposar que fos el poble qui decidís en una votació. En aquell moment es va fer necessari que tots dos déus candidats oferissin alguna cosa a la ciutat.
Atenea amb l'olivera
Posidó va fer brollar amb el seu trident una font d’aigua salada i Atenea, al seu torn, va plantar una olivera. Encara que semblava més lògic votar Atenea perquè l’olivera els havia de ser bastant més útil que una font d’aigua salada al mig de l'acròpolis, el motiu pel qual la deessa finalment va vèncer en la votació va ser un altre: els homes en ple van votar Posidó, però les dones ho van fer a favor d’Atenea. El fet de que hi hagués una major població femenina va inclinar la balança a favor de la deessa.

Posidó, enfadat, va castigar amb una inundació la ciutat, i diuen que des d'aquell moment, els homes van negar el dret de votar a les dones, en fer-les responsables de la desgràcia.

Atenea, però, va seguir defensant la ciutat d'Atenes, i sovint se la representa amb una victòria a la mà.

I això és tot per avui. S'han acabat els mites relacioants amb Atenea? No, per descomptat que no. Potser en la propera entrada.
Valete!
Cristina Campañà
1r BTX