Hodie est

dimecres, 5 de juny del 2013

Circ romà

Avete!

Us parlaré del circ romà, que era on tenien lloc les curses de cavalls, que es van convertir en l'espectacle preferit dels romans.

Estructura d’un circ
La pista (arena) estava dividida per un terraplè allargat al mig (spina). A cada extrem de la spina hi havia una meta en forma de columnes. Sobre la spina hi solia haver obeliscos egipcis, estàtues de déus i els comptadors (set ous grossos de fusta o set dofins que servien per comptar les set voltes de què constava la cursa). 
Tot el voltant de l'arena era ocupat per la cauea o graderia, sostinguda per un joc d'arcs i voltes, i separada de la pista per una barrera (podium). El puluinar era on s'asseien els magistrats, la família imperial i els espectadors més privilegiats. A un dels extrems de la pista hi havia les cotxeres (carceres) des d'on sortien a córrer quan el magistrat que presidia els jocs llançava un mocador a l'arena.

Espectacles per veure en un circ
En el circ les curses se succeïen durant tot el dia fins a la posta de sol. Els carros eren normalment de dos cavalls (bigae) o de quatre (quadrigae). Cada carro pertanyia a un  equip (factio), que aportava els carros, els cavalls i els aurigues. Quatre carros competien a cada cursa, i per factiones diferents, sota els colors blanc, verd, blau i vermell. La més gran dificultat era fer la mitja volta: havien de passar el més a prop possible de les metae però sense tocar-les, perquè altrament l'accident podia ser mortal. I si tardava massa a girar el risc era xocar amb un altre carro (naufragium). 
Els aurigues venien de les classes més baixes, però molts esdevenien ídols de les masses i s'enriquien extraordinàriament, ja que els premis eren grans sumes de diners. Tanmateix molts morien en plena joventut. Els romans eren molt afeccionats a apostar fortes quantitats en les curses de circ.




El circ més gran de la Roma antiga va ser sens dubte el Circ Màxim de Roma: al segle I dC. tenia ja una capacitat per a uns 250.000 espectadors asseguts. 
D'altra banda, a Tarragona podem contemplar les que possiblement són les restes més ben conservades d'un circ romà del món. A part del circ de Tarragona, a Hispània podem trobar molts altres circs a Mèrida, Calhorra, Toledo, Segòbriga o a Ciutat Reial.

Circ romà de Tarragona, maig 2013

Circ romà de Mèrida - agost 2012

Recordeu les parts del circ? Podríeu assenyalar-les en el dibuix que us he posat al costat de la descripció?

Esmeralda Gallego
1r BTX B