Hodie est

dissabte, 8 de juny del 2013

Els vestits romans

Hola!
Avui us parlaré de com vestien els romans.
Una societat es defineix pels seus patrons culturals i conductes i, per això, la manera de vestir és gran part de la cultura d’una regió, permet conèixer els seus gustos, els seus temors, les seves idees, el seu poder de creativitat i adaptació al medi en el qual viuen.
En el cas de Roma, els patricis van fer que la vestimenta fos un símbol nacional i de status social. Veient la vestimenta d'un romà es podria saber a l’instant la classe social a la qual pertanyia. A més, romans rics es diferenciaven entre ells també per la seva vestimenta: qui era un patrici i qui gaudia d’altres distincions considerables.

Per això, hi havia diferents tipus de togues per distingir de quin tipus de persona es tractava: 

- la toga pura, sense ornaments. 
- la toga praetexta adornada amb una banda de porpra, és el vestit dels infants i adolescents fins al setze anys, de les noies fins al matrimoni, dels magistrats i d’alguns sacerdots. 
- la toga picta és la que s’usa durant les desfilades i les festes de triomf. 
- I la toga candida que es posen els candidats a càrrecs públics; és més blanca de l'habitual i d’aquí ve que la persona que es presenta a una elecció sigui anomenat candidat.
D’altra banda, els romans van prendre com a vestits elements d’altres cultures, com la toga, que va ser agafada dels etruscos, les túniques, dels grecs com el calçat. Però no va ser que agafaren únicament el mateix model, sinó que els romans, pràctics i eficients, van modelar les peces de roba per convertir-les en un emblema.

La llana era el tipus de material més utilitzat per confeccionar la roba. Depenent del poder adquisitiu de la persona, podien ser de cotó, lli o seda. Tanmateix, les dones patrícies utilitzaven materials més fins per confeccionar tant la roba de vestir com la de la llar.


Les diferents peces de roba tenien el seu nom: 

Indumenta: roba interior, es deia així abans de la  República
Subligar: aquesta peça l’utilitzaven els treballadors per cobrir els seus genitals. Era rectangular, de lli o llana, i generalment també cobria el ventre.
Subucula: semblant a una samarreta, que era normalment feta de lli.
Mamillare: era una tira de cuir que sostenia el bust i s’assemblava al cosset d’avui. 
- Stola: vestit llarg fins als peus que se subjecta a la cintura amb un cinturó i queda més femení. 
- Palla: mantell per sortir en públic que les romanes es posen damunt 
- Fascia pectolaris o strophium: roba interior que és una peça de roba per aguantar el pit.
I ara, perquè comproveu si la nostra manera de vestir i la dels romans tenen elements comuns, us poso un vídeo realitzat per Εράτω, ex-alumna del centre i autora del blog.



Què en penseu? Ens assemblen?

Emily Salas
1r BTX B