Hodie est

dilluns, 3 de juny del 2013

Els bombers, tan recent com es creu?

Avete!

Avui us vinc a parlar dels bombers, sí, aquelles persones que es dediquen a extingir incendis mitjançant bombes hidràuliques. 
Vosaltres sabríeu dir on i com van aparèixer? Doncs com no, el seu origen es remunta a l'època romana.

S'atribueix a l'emperador August la creació del primer cos de bombers a Roma.


Hi ha moltes evidències històriques d'accions de grups de persones organitzades contra els incendis, però les proves més antigues que podem comparar amb un cos de bombers actual apareixen amb els romans. 
Al 2004 uns arqueòlegs alemanys van descobrir a la vall del Rin el que va ser descrit com una bomba d'aigua de 1650 anys d'antiguitat: un tub prim de 1,10 metres que anava unit a la bomba, és a dir, un conducte o una mànega.

Però qui va ser el fundador dels bombers? Va ser l'aristòcrata Marc Licini Cras. Cras era una de les persones més riques de la ciutat; la seva riquesa provenia dels béns rurals i dels lloguers immobiliaris i la història li atribueix el mèrit d'haver estat el organitzador del primer servei contra incendis de Roma.
Diuen que, per assegurar que els seus bombers tinguessin sempre feina, també va organitzar les primeres brigades d'«incendiaris» de les quals té referència la història. 
Fins a aquí podríem creure que les intencions eren bones, però aquests bombers no es poden comparar amb els d'ara, ja que més que salvar vides, tenien un objectiu lucratiu: aquests antics bombers eren controlats per Cras, que, ambiciós i cruel, no donava l'ordre d'apagar l'incendi si l'amo del territori o la construcció afectada no li venia a preu de renda en aquell mateix instant. Tot i així, la gent preferia guanyar els diners d'una venda, encara que fos a preu injust, que quedar-se una casa o parcel·la devastades.

Personalment he de dir que no m'esperava que l'origen dels bombers es remuntés fins als temps romans. M'ha sorprès bastant, però també ingratament, ja que no hagués pensat mai que l'objectiu principal fos enriquir-se, i menys amb aquesta sang freda i falta d'escrúpols.

Vosaltres us imaginàveu que els bombers s'havien originat a Roma

Valete!
Jonatan Vidal
1r BTX B