Hodie est

diumenge, 20 de novembre del 2011

Súnion i Carles Riba

Salvete!

Avui aporto la meva primera entrada al blog de clàssiques. 

Us parlaré d'un poema (estança) de Carles Riba, un poema que parla sobre el temple grec situat a l'extrem sud de la regió de l'Àtica. El seu nom Súnion.

Tal com ens va explicar la Noemi en una entrada anterior, a Súnion hi ha un dels més bells temples dedicats a Poseidó, que és també el temple grec més admirat per Carles Riba.
El poema fa així:

Súnion! T’evocaré de lluny amb un crit d’alegria,
tu i el teu sol lleial, rei de la mar i del vent:
pel teu record, que em dreça, feliç de sal exaltada,
amb el teu marbre absolut, noble i antic jo com ell.
temple mutilat, desdenyós de les altres columnes
que en el fons del teu salt, sota l’onada rient,
dormen l’eternitat! Tu vetlles, blanc a l’altura,                     7
pel mariner, que per tu veu ben girat el seu rumb;
per l’embriac del teu nom, que a través de la nua garriga
ve a cercar-te, extrem com la certesa dels déus;
per l’exiliat que entre arbredes fosques t’albira
súbitament, oh precís, oh fantasmal! i coneix
per ta força la força que el salva als cops de fortuna,
ric del que ha donat, i en sa ruïna tan pur.

Aquest poema està inclòs en el llibre Les elegies de Bierville (1943) en un volum publicat en el retorn de Carles Riba a Barcelona. Està inspirat en la visió del temple de Súnion, que, per a Carles Riba, és el símbol de la cultura clàssica grega. Penseu que Carles Riba fins i tot va ser professor de Grec a la Universitat.

El símbol que vol donar Carles Riba és un paral·lelisme amb el seu exili. Creu que pot fer front a totes les adversitats, que és un mariner i el seu far és el temple Súnion, creu que ell algun dia, gràcies a la força que li infon el record del temple, tornarà a la seva pàtria, de la qual ha hagut de fugir i a la qual vol tornar.

A la primera part del poema (fins el vers 7) descriu el temple de Súnion tal com és per a ell, i a la segona (que comença a la meitat del vers 7) ens diu que el temple exerceix la funció de far que guia els mariners. El descriu, però, com si exercís la funció de guia (és a dir ja canvia el punt de vista i inicia el paral·lelisme). 

D'altra banda, en el darrer vers, ric del que ha donat, i en sa ruïna tan pur, cal dir que hi ha una profunda reflexió sobre el pas del temps:


El de Súnion fa moltíssims anys era un gran temple, però el temps arruïna fins i tot els temples més poderosos i aquest n'és un exemple. Així, a l'últim vers es dóna a entendre: ric del que ha donat: era un temple gran i poderós, i en sa ruïna tan pur: el que queda fa rememorar com devien ser aquells temps. Ara bé, igualment ens queda l'esquelet d'un temple, que encara, tot i el temps passat, continua sent ben bonic.

La imatge del Súnion ha estat utilitzada de fons en l'anunci del iogurt Grec de Danone i he trobat el primer anunci que es va fer, tot en grec i amb una fantàstica imatge del temple:




I aquí acaba la meva entrada. Espero que us hagi agradat i l'hàgiu disfrutat.
Que acabeu de passar un bon cap de setmana.
Valete!
Adriana Hernández
1r BTX

6 comentaris:

Laura ha dit...

Bona feina, Adriana.

Ja ho sabeu, si mai aneu a Grècia, no us podeu perdre la visita de Súnion, impressionant per tot l'entorn, rodejat de mar i de vent amb les quatre columnes de fons i tota la immensitat davant vostre. És llavors que tothom desitja tornar-se poeta; és llavors que alguna cosa es remou a dins nostre.

D'altra banda, aprofito per recordar-vos que Carles Riba va ser a més de professor de grec a la Universitat, poeta català i un dels grans traductors de les obres clàssiques gregues -hi destaca la seva Odissea- així com d'obres en grec modern -la llengua que sona en l'anunci!!!

Molt bona aportació, Adriana!

Ζήνων ha dit...

Molt bona entrada Adriana. Haig de remarcar que el que més m'ha agradat ha sigut el anunci del danone! :)

Raquel. M ha dit...

La veritat es que l'entrada m'ha agradat molt, sobre tot perquè l'has explicada molt bé i perquè jo no sabia que n'hi havia un poema del temple de Sunion. I m'ha semblat molt interessant l'anunci de danone... Bona entrada Adriana! ;)

Electra ha dit...

En les fotos surt increible, però en viu és impresionant! El temple i la posta de sol més maca que mai havia vist. I a més si en Jordi ens recita aquest poema de Carles Riba que ens va arribar a tots al més profund, ens va conmoure i qui no es van inspirar en aquell moment?

Increible nois, aneu-hi si podeu :)

Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

Hi ha més poemes del temple. Al magnific Don Juan, Lord Byron acaba el poema amb un bell homenatge a Sunió

Unknown ha dit...

Hi ha més poemes del temple. Al magnific Don Juan, Lord Byron acaba el poema amb un bell homenatge a Sunió