Hodie est

dimarts, 29 de novembre del 2011

La cesària


L’altre dia a classe la Laura va comentar la paraula “cesària”. El primer que pensem tots quan sentim aquesta paraula és que ha de tenir alguna relació amb “César”. Però vosaltres creieu que pot haver-hi una relació? Què penseu, que César ve de cesària o cesària ve de César? Continueu llegint i ho esbrinareu.

Primer us explicaré que és la cesària. És un tipus de part que consisteix en treure el fetus per l’abdomen i l’úter de la mare tot fent un tall. Se sol utilitzar quan el part vaginal podria comportar dificultats mèdiques o complicacions tant en la mare com en el fill, ja sigui per una malaltia infecciosa que pateix la mare o una mala col·locació del fetus.

Vegem ara l’etimologia d’aquest terme. 
Es creu que pot derivar del verb llatí caedere que vol dir tallar efectuant una cissura. En canvi, no derivaria del nom del cònsol Gaius Iulius Caesar. Per tant, deduïm que ve del verb caedere ja que per descriure aquesta operació, a Roma, tenien la frase “a matre caesus”, que vol dir “tallat de la seva mare”
Ara bé, aquesta operació només la podien fer quan la mare havia mort abans del part.
L'etimologia de Cèsar tampoc no està relacionada ja que el nom és molt més antic que l'operació de la cesària. I se sap que la mare de Cèsar va veure créixer el seu fill i va viure molts anys amb ell. 
De totes maneres, una veu popular s’ha inventat la història del naixement de Juli César, dient que César va néixer per cesària per tal que tinguessin relació el nom i el verb.
En conclusió, ni el nom de César prové de “cesària”,  ja que va ser una invenció posterior, ni el nom de l'operació té a veure amb Cèsar. 

Com veieu el món de l’etimologia és un món infinit i pot arribar a ser molt interessant. Així que us animo perquè escolliu alguna paraula del llatí i mireu si té alguna relació amb alguna paraula catalana, castellana o de qualsevol idioma. 
Podria ser interessant i mai està de més ampliar el vocabulari.

Espero que us hagi semblat interessant.
Moltes gràcies. 
Electra o Paz Heredia
2n BTX

4 comentaris:

ἁλία ha dit...

Gràcies Paz per la informació, estic d'acord en que la paraula cesària deu provenir del verb caedere, perquè en si el que és una cesària és la operació de tallar la panxa de la dona per a poder treure el nen. I també has explicat de que la cesària només es feia antigament quan la dona era morta, no ho sabia, habia escoltat cosas però creia que quan es moria la dona, també al fill.

Raquel. M ha dit...

Ha estat molt interessant, m'ha agradat molt, gràcies per la informació, Paz. La veritat es que algunes coses no les sabia...
Felicitats per la teva publicació. :)

Electra ha dit...

La veritat és que jo tampoc tenia ni idea sobre aquest tema, però investigant, investigant ho vaig trobar força interessant. Perquè no és molt difícil associar a Caius Iuilius Cèsar amb la Cesària.


M'agrada que us hagi agradat :)

Nausica ha dit...

Moltes gràcies Electra per buscar aquesta informació. La veritat que quan escoltes la paraula cesària pots arribar a pensar que pot tindre relació amb Cèsar. Però com bé tu ens has dit no te res a veure.

M'agrada aprendre cada dia informació nova i més gràcies a tu Paz :)