Hodie est

dissabte, 12 de novembre del 2011

L'Oracle de Delfos

Avete!
Avui per fer la meva primera entrada, us parlaré sobre Delfos, i explicaré el seu mite i l’espai on es trobava l’oracle de Delfos.
                                                                  
El santuari de Delfos era un recinte sagrat dedicat al déu Apol·lo. Estava situat al nord-oest de Grecia, a la regió de la Fòcida, a 177 km del nord d’Atenes i a 10 del golf de Corint, als peus del mont de Parnàs, que era el lloc on vivien Apol·lo i les muses. EL santuari queda sota una roca de 6 metres que era anomenada Fedriades (les Resplendents). Des del santuari que estava situat a 700 metres sobre el nivell del mar, es podia veure la suau vall de Crisa, plena d’oliveres.

Es creia que Delfos era el centre del món perquè ho indicava una pedra en forma d’ou, anomenada òmpahalos. La llegenda explica que, per calcular el centre del món, Zeus va deixar anar una àguila des de cada un dels dos extrems de la terra i justament es van creuar a sobre de l’òmphalos. Deixant el mite de banda, amb el temps l’oracle va ser el més important de tota Grècia. Un cop al mes, reis, ciutats i particulars podien anar a consultar allò que volguessin a Apol·lo, per conèixer el seu futur.

El santuari de Delfos tenia unes dimensions de 190 m per 135 m. Estava totalment envoltat per la períbola. Entrant al santuari el primer que trobaven era la Via Sacra que era el carrer principal que començava a la part sud-oriental i anava pujant per la muntanya, anava passant per davant dels temples i diversos monuments, per davant l’estadi fins arribar al temple d’Apol·lo on estava l’oracle.
També tenia un recinte sagrat que era el teatre, un hipòdrom i un estadi que tenia aproximadament 7000 seients i era el lloc on celebraven els jocs Pítics.

Aquí trobem una imatge més detallada del plànol del santuari de Delfos, on es veu el temple central i el teatre.


Origen del santuari i el topònim

El mite diu que Pitó, la monstruosa serp morta per Apol·lo, guardava una antiga gruta oracular que Gea (la terra) tenia a la ciutat de Pito. Es diu que la sibil·la hi profetitzava des d’una roca. Apol·lo la va matar i la va enterrar allà i va apoderar-se de l’oracle, alhora que hi instaurava els Jocs Pítics en honor de la serp.

És interessant saber que el topònim de Delfos ve de Delfine (Δελφíνης), que era el nom del drac mitològic que custodiava l'oracle abans de l'arribada d'Apol·lo. A partir del segle IV aC, se'l va començar a conèixer per Pitó en lloc de Delfine, tot i que, en essència, era el mateix personatge. Són dues fases successives de la llegenda. Seguint l'exemple del topònim de Delfine, al temple d'Apol·lo se'l conegué per Delfinion (Δελφίνιoν).

Judit Pujadas
1r BTX


Si voleu saber més coses, podeu llegir-los aquesta entrada relativa als centres oraculars a Grècia. O mirar aquesta presentació.


8 comentaris:

Electra ha dit...

L'oracle de Delfos...hem parlat molts cops d'aquest oracle i encara teniem els nostres dubtes.

Una entrada molt interessant i molt ben explicada. No sabia que Delfos també s'anomenava Delfine i m'ha agradat el mite del seu origen.

Molt bon treball Judit :)
Petons

Laura ha dit...

Molt bé, Judit, al final te n'has sortit i has fet una entrada molt interessant.
Per arrodonir-la, hi afegiré una presentació que explica en detall en què consistien les prediccions oraculars.

Bona feina!

Ζήνων ha dit...

La entrada es excel·lent en quant a situació històrica i geogràfica de L'oracle de Delfos. Però en cap moment s'esmenta què és i això dificulta la tasca de comprendre el conjunt. De totes maneres, et felicito! :)

Gal·la ha dit...

Després de llegir l'entrada crec que m'han entrat més ganes d'anar a Delfos. I, Laura, tenies raò, les vistes semblen precioses.
Es una llàstima que no puguem anar a tota Grècia.

Petons;)

PD: Sempre em sorprenen les formes que té Zeus de decidir les coses.

Isabel Segura ha dit...

Veus Judit, sabia que ho faries bé!
Molt interesant, crec que no habia llegit sobre aquest Oracle.

Neus ha dit...

Molt interessant Judith, sabia alguna cosa sobre l'Oracle, pero ara molt millor :)

fraaan7 ha dit...

Esta molt bé y el video de lalucasfilm també! Una cosa si el santuari tenia unes dimensions de 190 m per 135 m, hi cabia un teatre amb 7000 seients?

alex verdugo ha dit...

el que diu el fran es veritat, si tan petit era com cabien tants seients?