El 9 de març del 2007 es va estrenar als cinemes la pel·lícula 300, una pel·lícula adaptada de la novel·la gràfica 300 de Frank Miller. La pel·lícula fou dirigida per Zack Snyder, i tracta sobre la història del Rei espartà Leònides i els 300 guerrers espartans que van lluitar contra el rei-déu dels perses Xerxes I. El rei persa compatava amb una armada de milions de soldats, i diverses criatures fantàstiques com Efialtes de qui parlarem després.
Podem dir, doncs, que la pel·lícula 300 pertany al gènere de la fantasia històrica.
Després de veure la pel·lícula, em preguntava què tenia aquesta d'història real i què tenia de fantasia. Llavors vaig trobar les llicencies històriques, és a dir, les adaptacions lliures que va fer Frank Miller en el seu còmic, que en cap moment pretén reflectir dades històriques o arqueològiques.
A continuació, esmentaré algunes llicencies històriques:
- Els espartans lluiten sense armadura lluint els abdominals, cosa bastant suïcida, no creieu?
- Els èfors són representants com a éssers amb la pell demacrada que custodien l'oracle; en realitat els èfors eren els ministres d'Esparta, persones normals escollides anualment.
- En realitat no eren 300 espartans; es creu que també van lluitar amb ells 5000 hoplites(soldats d'altres ciutats-estat)i 1500 tebans (soldats de Tebas).
- La vida social i cultural a Esparta queda retratada de manera moderna; no es fa cap menció al fet que eren una societat esclavista i totalitària.
- Frank Miller es va inspirar en els samurais i en el folklore japonès per a representar els Immortals: aquest era la millor tropa de l'armada persa. A la pel.lícula porten una màscara platejada, una katana i armes similars a les japoneses.
- El grec Efialtes va ser qui va traicionar Leònides; en la pel.lícula ho fa perquè al ser representat com un esser deforme, Leònides no el deixa formar part de la batalla i aquest s'enfada i se'n va amb l'exèrcit persa. En realitat Efialtes era tan sols geperut.
- Durant tota la pel.lícula lluiten per la llibertat de Grècia, però en aquesta època Grècia no estava unificada i en tot cas lluitarien per la llibertat d'Esparta, que no era lliure i la societat era esclavista i els homes havien de ser soldats obligatòriament.
- Apareixen personatges totalment de ficció:
- Un gegant berseker (guerrer víking)
- Un home horripilant molt obès amb dos ganivets en lloc de mans.
- Gran part dels soldats espartans.
- Un music amb forma d'antílop humanoide que surt a l'escena en què Efialtes parla amb Xerxes.
I això és tot. Espero que us agradi i si no heu vist 300 us la recomano!
Fran Osorio
1r BTX
8 comentaris:
La veritat es que jo no he vist la pel•lícula, però amb el que expliques l'hauré de veure, perquè m'ha semblat molt interessant el tema i m’ha agradat bastant.
Jo, igual que la Raquel, tampoc he vist la pel·lícula. Però aquesta entrada ha fet despertar la meva curiositat i en quant tingui una estona la veuré, sembla interessant!
Molt bona fran! Jo ja la e vist però m'interesava saber el que era real, està molt be :D
Això em recorda l'Aarón i en Borja, Lucas!
és un tant gore, però, està molt ben montada, la veritat.
Frase de la setmana?
Vísteme despacio que tengo prisa.
σπεῦδε βραδέως.
Kissitos:
Anaïs.
Bé, Fran, bona aportació. A mi personalment, ja sabeu que m'agrada l'estètica de la pel·lícula i la trobo útil per parlar de les Guerres Mèdiques.Per això, els que feu grec espereu-vos que la veurem l'any vinent.
De totes maneres, cal reflexionar sobre molts dels missatges que ens transmet la pel·lícula, perquè es comença lluitant per la llibertat i s'acaba considerant que només uns quants tenen dret a ser lliures. Dóna per fer unes quantes sessions d'educació etico-cívica i filosofia!!!!
Ara bé, si ens quedem únicament en la part visual i anecdòtica és una bona pel·li!
Bona feina!
es molt bona aquesta pel·lícula !! doncs hi ha una que es diu " CASI 300" que es de humor relacionada amb la de 300, si has vist la de veritat et fa molta gràcia aquesta. La recomano
FRAN! molt bona entrada company
Jo crec que t'agrada perquè el creador del còmic es diu Frank... Però està molt bé :)
exacte Marco!
Publica un comentari a l'entrada