Hodie est

dimecres, 11 de març del 2015

Lisístrata al teatre Joventut de l'Hospitalet

Χαίρετε!

Aquest dimarts 10 de març, els alumnes de grec segon de batxillerat de l’Institut Gallecs ens vam desplaçar fins a l’Hospitalet de Llobregat per a poder fer un tast sobre una obra de teatre grecollatina. 

Vam anar, concretament, fins al Teatre Joventut on aquests dies s’està celebrant una part del  XX Festival Juvenil de Teatre Grecollatí CATALVNYA. (Per a més informació consultar el seu blog Prosopon).
L’obra que hem vist i de la qual hem gaudit ha anat a càrrec del grup de teatre i música dels alumnes de quart d’ESO de l’institut Isaac Albéniz. I l’obra representada ha sigut la Lisístrata d'Aristòfanes, autor nascut a Atenes el 444 aC i mort el 385 aC.

L’obra original està ambientada durant la guerra del Peloponès i tracta de com les dones gregues cansades de tanta guerra s’uneixen totes i encapçalades per la protagonista, Lisístrata, (en grec Λυσιστράτη que significa la que dissol l’exèrcit), decideixen forçar els marits a signar la pau.
 
Lisístrata té l'enrevessada idea que totes les dones de les diferents polis gregues per acabar d’una vegada per totes amb la guerra facin una vaga sexual fins que els seus homes pactin la pau.

Un cop Lisístrata ha exposat el pla i les dones s'hi han compromès, llavors es donen un seguit de circumstàncies absurdes en les quals els homes intenten impedir aquesta vaga o convèncer les seves respectives mullers de deixar-la estar.

Del format de l’obra representada per aquests alumnes podem destacar diverses coses:

  • per a facilitar o per distingir les diferents polis gregues l'obra utilitzà diversos dialectes grecs; en l'obra, traslladat al català, utilitzen el català central per als atenesos, el valencià per als d’Esparta i del Sud i el balear o mallorquí per als grecs de les illes. 
  • en un intent de modernitzar i aproximar l’obra al públic dels diferents instituts podem destacar també el fons emprat en aquesta representació, on vam poder observar com el Partenó quan és pres per les dones és decorat com una representació de “revolució moderna” amb símbols anarquistes, símbols de la pau o pancartes amb consignes com “Amor i no la Guerra” o “Si no hi ha pau, no hi ha clau”, aquesta última la consigna més repetida a l’obra.
En conclusió, en la meva humil opinió i amb concordança amb la dels meus companys (crec), l'obra que vam veure ahir és una obra ja per si mateixa divertida i entretinguda, i a més els alumnes de l'institut Isaac Albéniz la van representar molt bé i van aconseguir mantenir l’atenció durant tota l’obra del públic allà present. 

Gràcies a aquesta bona experiència, els alumnes de clàssiques de l’institut Gallec com a interessats per la cultura grega i llatina, i per tant també pel seu teatre, ja estem esperant la propera sortida per poder gaudir de més teatre clàssic, que serà el dia 20 d’abril a la ciutat de Tarragona, antiga Tarraco romana. Allà ens esperen una tragèdia grega i una comèdia llatina.

Jose López Font
2n BTX B

4 comentaris:

Jose ha dit...

Muy buen artículo jeje

L'ombra d'un somni ha dit...

Bé, Jose, veig que sota pressió treballes bé i ràpid.

Comentari a l'obra d'ahir:
Vas ser una sort aconseguir in extremis les 11 entrades per als alumnes de grec, i em sap greu que la resta de companys -de llatí i grec de 1r- no poguessin gaudir de la representació.
És poc freqüent que es representin comèdies gregues i cal dir que aquesta, acabats de tornar d'Atenes, amb les imatges del Partenó impolut i els mil graffitis i pintades de protesta que guarneixen els carrers d'Atenes, arriba en el moment més oportú.Ara teniu tot el context per entendre perfectament la guerra del Peloponnès!

I pel que fa a la representació, des d'aquí vull felicitar tot el grup de teatre de l'institut Isaac Albéniz i les dues professores que el guien per l'esplèndid treball realitzat.Les actrius i els actors van fer un treball magnífic i l'ambientació també va ser molt aconseguida.

Gràcies per oferir-nos una feina tan cuidada i ben feta!
Laura Lucas

Cris ha dit...

Molt bona entrada Jose.
A mi, personalment, la obra em va agradar i no s'hem va fer gens pesada. Va ser una bona representació per part de l'institut Isaac Albéniz

Unknown ha dit...

Cal dir que l'entrada val molt la pena per tots aquells que no van poder gaudir de l'obra en directe, bon treball Jose.

La representació en general va ser espectacular però tenint en compte que els actors eren estudiants de Batxillerat i ESO, no dubtem que hi ha hagut moltes hores de feina per arribar al resultat final.
Personalment vaig passar una bona estona i la comèdia em va fer riure molt, pot ser no estem tant allunyats del pensament de la Lisístrata.

Fes l'amor i no la guerra!