Hodie est

dissabte, 26 d’abril del 2014

L’estètica a l’antiga Grècia

  • Que feien el grecs per estar guapos?
L’estètica ha estat un tema de gran interès i preocupació des de l’antiguitat. De l’Antiga Grècia hi han representacions en ceràmica on apareix gent rentant-se en fonts públiques, termes (on hi havia sales d’aigua calenta, d’aigua freda i fins i tot banys de vapor). Però, com que les dones ateneses nobles no hi podien anar, s'havien de banyar a casa en banyeres fetes de fang, pedra o maó.


Termes



  • Com es pentinaven?
Els grecs tenien diferent tipus de pentinat segons l’edat i la categoria social. Per exemple, a Atenes, els esclaus s’afaitaven el cap, mentre que els homes lliures, el portaven curt des de l’edat adulta. En Esparta els nens portaven el cap rapat mentre que els adults portaven el cabell llarg. Les dones lliures portaven el cabell llarg recollit amb un monyo. El decoraven amb cintes o diademes. També utilitzaven cabell postís i es tenyien. Les esclaves sempre duien el cabell curt.


Pel que fa al maquillatge, només es maquillaven les dones lliures per diferenciar-se de les esclaves. Les dones intentaven tenir la cara molt blanca, utilitzaven coloret i es maquillaven els ulls amb kohl portat de l’Egipte i ombra d’ulls blau i negre.

  • I com es depilaven?
Si bé, durant molt de temps els homes anaven amb barba, al segle VI aC es popularitza a Grècia portar el cabell molt curt i la cara ben afaitada . Alexandre el Gran estava obsessionat amb les cares ben afaitades. Les fulles d'afaitar eren de ferro i s'esmolaven amb aigua i una pedra de marès .

Els grecs consideraven que un cos depilat era l'ideal de bellesa, joventut i innocència. Les escultures d'aquesta època mostren cossos femenins depilats completament. Als homes grecs els agradaven les dames depilades.

Utilitzaven diferents mètodes: per cremar usaven espelmes, socarraven el pèl amb la flama d'un llum, elements abrasius com la pedra tosca, i ceres fetes amb sang d'animal, resines, cendra i les més fines arrencaven els pèls amb pinces.
Les cortesanes utilitzaven una mena de crema depilatòria anomenada " dropax ": una pasta composta de vinagre i terra de Xipre .

Espero que us hagi agradat saber com s’arreglaven en l’antiguitat!

Melanie Lara
1r BTX