Hodie est

dilluns, 3 de març del 2014

Per a més INRI

Avete, 

Tots coneixem, i fins i tot hem fet servir alguna vegada l’expressió "Per a més inri"o en castellà,  "Para más Inri", que vol dir "per a més escarni o burla".  Ara bé, pocs saben què és aquest “inri”, què significa i d'on sorgeix l'expressió.

Com no? Prové del llatí. I us explicaré l'origen.
Fent una mica d’història trobem l’INRI en els quatre evangelis del Nou Testament de la Bíblia. He agafat l’evangeli de Sant Joan, que és el que més especifica la causa i el significat:
[19 Scripsit autem et titulum Pilatus et posuit super crucem; erat autem scriptum: “Iesus Nazarenus Rex Iudeorum”. 20 Hunc ergo titulum multi legerunt Iudaeorum, quia prope civitatem erat locus, ubi crucifixus est Iesus; et erat scriptum Hebraice, Latine, Graece.]
19 Pilat va escriure també un rètol, i el féu posar sobre la creu. Duia escrit: «Jesús de Natzaret, rei dels jueus». 20 Aquest rètol, el llegiren molts dels jueus, perquè el lloc on Jesús fou crucificat era a prop de la ciutat, i era escrit en hebreu, llatí i grec.
Sant Joan 19:19-20
Com heu llegit, Ponci Pilat va fer escriure INRI i clavar-ho sobre la creu on era Jesús, argumentant que aquest era el motiu pel qual Jesús era crucificat: per ser anomenat Rei dels Jueus. 


Aquest símbol ara el podem trobar escrit en gairebé totes les escultures de Jesús crucificat. Algunes esglésies ortodoxes fan servir INBI en comptes de INRI, agafat directament del tex en grec Ἰησοῦς ὁ Ναζωραῖος ὁ Bασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων.

Tanmateix, algunes societats esotèriques atribueixen a aquest acrònim orígens pagans, és a dir, creuen que l'usaven aquells que adoraven molts déus i desconeixien o rebutjaven la creença d’un Déu únic. La seva interpretació pagana és la de Igne Natura Renovatur Integra, és a dir, “Pel foc es renova completament la naturalesa”. 

Actualment, però, és una frase que s'usa bastant per indicar que la cosa no podia anar pitjor:
"Ha perdut , que a més a més, li 

Vegeu alguns exemples: 


La conclusió ha estat l’informe de la UE que atribueix a Espanya el trist paper de país més corrupte de tot el món industrialitzat que, per a més INRI, indica només una zona amb alguna millora d’una mica d’anticorrupció a Catalunya. 
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/desgavell_i_regimentacio_99000.php

Opinió
Tarifes elèctriques
29/12/13 02:00 - FRANCESC SANUY

Així doncs, el 2 de gener del 2011 vaig parlar de “tarifada” tot dient que una barbaritat com aquesta no es podia tractar com feia l'impresentable ministre Sebastián que deia, per a més inri, que total era com el cost de prendre un cafè i que ens regalaria una bombeta de baix consum a cada família. Ell, que en tres anys ens havia apujat la llum un 43%. Vaig acabar evocant que a Barcelona hi ha una plaça i un monument dedicats a un traficant d'esclaus, el negrer Antonio López, com la de Franco a Santander. I vaig fer observar que el mercat captiu que som els ciutadans representa també una forma d'esclavitud.


Valete!