Hodie est

dijous, 20 de març del 2014

Els romans i la pizza

Valete, amici!

A priori tots sabem que una aportació beneficiosa per a la salut que van fer els romans és la dieta mediterrània. Tot i això una de les receptes de les quals potser no sabíeu que en fossin els autors és la pizza.


Aquells ciutadans romans que vivien en l'antic imperi durant el segle I consumien una pasta cuita que és similar al pa d'avui en dia. Aquesta recepta feta amb ordi, el cereal més utilitzat en de l'època, l'havien après dels grecs i dels etruscos, que ja elaboraven aquesta massa cuita amb molt de gust. 




En els forns comunals dels quals estaven dotats els pobles romans, les dones eren les encarregades de fer el pa, i mentre esperaven que aquest estigués cuit, tallaven trossos de massa als quals donaven una forma rodona i condimentaven amb el que tenien a mà, com oli, llard o espècies. El nom que donaven a aquests panellets que es coïen més ràpid i que els treien una mica la gana que tenien era "placenta" o "offa". 

Aquesta és únicament una petita introducció en el món culinari romà, que pretén obrir-vos la porta cap a una recerca personal per tal de conèixer més sobre aquesta o sobre qualsevol altra creació culinària romana. 
El principal llibre de referència és De re coquinaria d'Apici. I si el voleu llegir en llatí, aquí el trobareu!

Us convido a compartir en el blog les vostres receptes!