Hodie est

dimarts, 4 de febrer del 2014

Tragèdia històrica: Els Perses

Avete!

Sóc l’Anna López i avui us parlaré sobre una de les tragèdies gregues escrita per Èsquil.

Com l’altre dia a classe vam començar a endinsar-nos en el món del teatre a Grècia, estudiant on es representaven comèdies i també tragèdies, vaig decidir fer la entrada sobre aquest tema. Però no exactament sobre el teatre sinó que, jo que sóc fan de les tragèdies gregues més que les comèdies, vaig pensar que podia agafar una famosa tragèdia i explicar-la. Bé, no? Encara que és millor si explico una tragèdia basada en fet històrics, no creieu? Sí sí, ja sabeu de quina parlo, oi? Exacte! 

Els Perses d’Èsquil

Per introduir-vos en el tema us explicaré que Els Perses és una tragèdia de l’Antiga Grècia escrita el 472 a.C per Èsquil. Està ambientada en l'època de la batalla de Salamina, una batalla naval que tingué lloc en el marc de les Guerres Mèdiques i que enfrontà les polis gregues i l’Imperi Persa en el 480 aC en els estrets entre Pireu i l’illa de Salamina situada prop d’Atenes. És de les obres més antigues que es conserva, i clarament destaca per ser l’única tragèdia grega basada en fets històrics.

L’obra té lloc a Susa, capital de Pèrsia. Comença amb la intervenció de nobles perses i de la Reina mare Atosa esperant notícies de la guerra contra els grecs en la qual el rei Xerxes combat. 
Justament en aquell moment apareix un missatger amb la notícia de la derrota de l’exèrcit persa, així com tots els noms dels generals perses que han caigut a la batalla. 
Però, el rei Xerxes aconsegueix escapar i està de camí de tornada. Llavors, s’expliquen amb detallades descripcions els moments àlgids de la batalla.

D’aquesta manera Atosa decideix acudir a la tomba del seu estimat marit, Darius I, qui sobtadament se li apareix en forma de fantasma i li explica que el motiu de la derrota dels perses contra els grecs s’ha de buscar en la hybris (desmesura) de Xerxes, que ha creat un pont de vaixells al llarg de l’Helespont, i ha ofeès així als déus.

En realitat el rei Xerxes no apareix fins al final de l’obra, quan torna vençut i avergonyit per la seva derrota. A més a més no accepta que ha estat la seva hybris la que ha conduït Pèrsia a la derrota.

I a vosaltres que us sembla? Creieu possible que perdessin a causa de la hybris de Xerxes?

Això és tot, espero que us hagi servit d’ajuda, però, sobretot, que us hagi agradat!

Anna

1 comentari:

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Èsquil és per a mi un poeta molt estimat. Els Perses: una tragèdia sublim.

http://daidalea.blogspot.com/2013/12/novetat-editorial-els-perses-desquil.html