Hodie est

diumenge, 11 de març del 2012

Gladiadors

Salvete omnes!

Ara que estem parlant de gladiadors, us refresco la informació que ex-companys van compartir amb nosaltres.

La paraula gladiador ve de gladius, i; (espasa), i així un gladiator és el que porta una espasa.
Sembla ser que l’origen dels combats de gladiadors rau en un costum etrusc segons el qual per honorar a un difunt influent es feia una lluita d'homes a la qual sobrevivia només el més fort. Així doncs, les lluites de gladiadors primer eren actes religiosos, però més tard es van convertir en un entreteniment per als ciutadans, arribant a ser l’espectacle preferit dels romans.

Com sabeu, el gladiador que perdia el combat estava destinat a la mort, però el públic podia demanar que se'l perdonés, cridant mitte, o bé podia demanar-ne la mort assenyalant amb el polze cap avall, pollice verso. 

L'edifici que acollia l'espectacle era l'amfiteatre: tenia forma el·líptica i al centre hi havia l’arena, on lluitaven els gladiadors, al voltant la càvea, lloc on es seia el públic, i sota l’arena estava el soterrani, on estaven les gàbies de les feres i el material necessari per als espectacles.

Els gladiador podien ser militars, criminals condemnats a mort, esclaus, presos i joves que escollien aquesta professió. Aquestes persones desitjaven ser gladiadors per divertir-se o aconseguir fama, ja que solien tenir molt èxit i eren lloats pels poetes; la seva imatge sovint apareixia en joies, gerros, etc.

Una cosa curiosa és que no només hi havia homes gladiadors, sinó que també podia haver-hi dones, encara que eren molt poques.

El seu entrenador s'anomenava lanista, i solia ser un gladiador vell. Realitzaven exercicis físics molt durs; l’alimentació es controlava molt i tenien revisions mèdiques per garantir-los una bona salut.
Hi havia moltes classes de gladiadors que es diferenciaven per la roba i el seu armament. 
  • Eques: anaven a cavall o amb carro (essedarii), portaven un casc i d'arma tenien el spiculum (una llança). Solien lluitar entre ells .
  • Hoplomacus: portaven tires de cuir en diverses zones del seu cos (genolls, canells...) i un escut molt gran i un casc amb visera, la seva arma era una espasa.
  • Mirmillo: provenien de les Gàl·lies (actualment França), en el seu casc portaven el dibuix d'un peix, portaven una túnica curta, una armadura en la cama i al braç i un escut corbat, la seva arma era una espasa curta i recta .
  • Reciarius: portaven una túnica, un trident, un punyal i una xarxa, no portaven protecció en el cos.
  • Secutor: portaven una espasa, un escut, un casc amb visera i una espasa.
  • Samnita: va ser el primer gladiador en aparéixer. Portaven grans escuts ornamentats, cascos amb crestes i aletes, un braç recobert amb metall o cuir i duien espasa curta i recta i a més d'un petit escut.
  • Andabata: se'ls conexia pel seu casc sense obertures per als ulls. 
  • Tracius: duien un trident o espasa curta, un escut quadrat, un casc amb una ploma lateral i les cames protegides.
A continuació us penjo un video perquè veieu les diferents categories de gladiadors que hi havia.



Una cançoneta perquè conegueu l'origen dels gladiadors i a més practiqueu anglès.



Bon estudi!

3 comentaris:

Ζήνων ha dit...

Molt interessant però tinc un dubte. Com es deien els escuts?

Romanorum ha dit...

Ens posem en contacte amb vosaltres per presentar-vos el projecte Romanorum Vita, de l'Obra Social “la Caixa”.
Romanorum Vita és un projecte de divulgació històrica sobre la vida quotidiana dels romans. Inclou una exposició itinerant que recrea un carrer i una casa d'una ciutat romana, una exposició virtual i un blog amb recursos i propostes interactives per a tots els públics.
Ens agradaria enviar-vos informació d'aquest projecte i animar-vos a col·laborar amb nosaltres.
Si esteu interessats en rebre els nostres comunicats només heu d'enviar un emial a info@romanorumvita.com amb un "si" per resposta.
Des del moment en què tinguem la vostra autorització, us enviarem informació i notícies sobre el projecte.

Moltes gràcies!

Romanorum Vita

Adriana. ha dit...

Bona entrada, si més no relacionada amb el nostre examen. No l'he comentat abans perquè no he iniciat amb el compte vinculat... Gràcies per l'informació!