Hodie est

dimecres, 17 d’abril del 2013

La mitologia en l'art

Avete!
En aquesta entrada parlaré sobre les obres d’art que s’han fet inspirant-se en la mitologia. 

La mitologia són el conjunt de mites d'un poble. Narracions referents a déus i homes notables d'una raça o poble. Són la base cultural de les civilitzacions primitives i tenen una estreta relació amb les seves religions respectives. 

Les històries mitològiques han arribat als nostres dies gràcies al fet que van estar escrites per escriptors clàssics com Virgili o Homer que es van encarregar de recopilar-les. Per aquesta raó la literatura ha estat una de les fonts d'informació i transmissió de la mitologia. Una altra via molt important de transmissió d'aquest relats ha sigut l'art: molts pintors i escultors d'èpoques i estils diferents s'inspiraven en els mites clàssics per fer les seves obres.

Si ens posem a investigar trobarem que hi ha moltes obres de tema mitològic. A continuació hi veurem un petit tast d'algunes de les quals de ben segur ens sonen els arguments.


APOL·LO I DAFNE 


Aquesta escultura de Gian Lorenzo Bernini representa el moment en què Apol·lo atrapa Dafne qui gràcies a l'ajuda del seu pare es comença a convertir en un llorer. Podem observar com els braços són branques i els peus i les cames el tronc i les arrels de l'arbre.


EL NAIXEMENT DE VENUS 


Aquesta pintura de Sandro Botticelli representa el moment en què Venus neix. Els vents provocats per Aura i Cèfir (a la part esquerre) fan que Venus arribi a la illa de Cítera sobre una enorme petxina. Allà està la Primavera (personatge de la dreta) que l'espera i la va a cobrir amb un mantell de flors. 


SATURN DEVORANT ELS SEUS FILLS


En la pintura següent de Goya s'observa el moment en què Cronos devora els fills perquè els seus pares li havien predit que un d'ells li prendria el poder. Tot i que al mite diu que se'ls empassava sencers, aquí veiem que l'autor pinta el fill mig devorat. 

EL RAPTE D'EUROPA


En aquest quadre fet per Rubens es plasma el moment en què Zeus convertit en bou rapta Europa. A la dreta del quadre veiem Europa que està recolçada sobre un bou blanc. A l'esquerra del quadre veiem en la llunyania la platja d'on ha estat segrestada.

TESEU LLUITANT CONTRA EL MINOTAURE


En l’escultura Canovas reflexa el moment en què Teseu troba i mata el minotaure que està dins del laberint, seguint les ordres del seu pare.

Quina és l’obra que més us ha agradat? En podríeu dir alguna altra? Segur que sí.

Espero que us hagi agradat.
Gretins
2n BTX B

1 comentari:

L'ombra d'un somni ha dit...

Greta, un grapat d'obres clàssiques que tothom hauria de conèixer, per la seva bellesa per se, i per la seva significació.

Gràcies per recordar-nos que estudiar clàssiques ens permet entendre una mica més algunes obres d'art!