Χαῖρετε!
Donat que ja portem moltes entrades interessants en el nostre bloc, arriba un moment en el qual és difícil continuar millorant en aquesta línia. Aquesta qüestió m’ha dut a un llarg temps de meditació per trobar quelcom captivant per poder compartir.
Finalment, m’he decantat pel vessant grec (ja que és la primera entrada que faig relacionada amb els grecs exclusivament) tot fent una petita investigació, recollint en aquesta entrada tots els llocs que són citats en L’Odissea d’Homer i intentant explicar la ubicació actual de cada un d’aquests meravellosos indrets. Ha sigut una tasca difícil ja que no hi ha conclusions exactes sobre les ubicacions i a dia d’avui encara hi ha discrepàncies.
Finalment, m’he decantat pel vessant grec (ja que és la primera entrada que faig relacionada amb els grecs exclusivament) tot fent una petita investigació, recollint en aquesta entrada tots els llocs que són citats en L’Odissea d’Homer i intentant explicar la ubicació actual de cada un d’aquests meravellosos indrets. Ha sigut una tasca difícil ja que no hi ha conclusions exactes sobre les ubicacions i a dia d’avui encara hi ha discrepàncies.
El viatge d’Odisseu
Començaré amb el punt de partida del conegut viatge d’Odisseu que, encara que sembli que va estar una eternitat viatjant, realment va durar només tres anys.
- Troia, Ιλιον > Hisarlik, Turquia
Odisseu en acabar de lluitar en la guerra de Troia marxa amb els seus homes. Troia actualment està situada a la ciutat de Hisarlik a Turquia.
- Ismaros, Ισμαρος > Ismaros, Grècia
En l’actualitat, Ismaros continua en la mateixa ubicació amb el mateix nom a Grècia.
- Cap de Malea, Ακρωτήριον Μαλέας > Cap de Malea, Grècia
Després de l’estrepitosa fugida dels aqueus, aquests van perdre el rumb a causa d’una forta tempesta de nou dies de durada que va provocar el naufragi de diverses embarcacions i la desubicació de tots els tripulants restants.
Aquest fet va ocórrer a prop del Cap de Malea, conegut pel seu habitual mal temps. Actualment conserva el nom i està a Grècia.
- Illa dels Lotòfags, Λωτόφαγων νήσος > Djerba, Tunísia
Finalment, van arribar a la illa dels Lotòfags, on els habitants varen oferir-los un fruit estrany. Ells van tastar-lo i s’anaven sentint cada cop més ociosos i s’anaven oblidant de les ganes de tornar a casa. Odisseu va haver de portar-los a les naus per tornar a fer camí cap a casa.
Els estudiosos ubiquen aquesta illa a l’actual illa de Djerba a Tunísia.
- Illa dels Cíclops, Κύκλωπες νησος > Sicília o Centre d’Itàlia, Itàlia
La següent parada va ser a l’Illa dels Cíclops, una terra fèrtil i tranquil·la. L'exploració de l'illa va acabar amb Odisseu i els seus homes presoners de Polifem, una bèstia gegant i amb un sol ull com tots els seus companys. Per escapar, el van emborratxar i després el van enganyar.
No se sap ben bé l’indret on vivien els Cíclops, però es diu que pot ser en l’actual illa de Sicília o en el centre d’Itàlia, ja que en els dos hi ha coves semblants a les descrites en el poema.
- Telepylos, Τηλέπυλος; Messapia, Itàlia > Apulia, Itàlia; Noruega, Suècia o Finlàndia
Després de molts dies de navegació van arribar a Telepylos, la terra dels lestrígons. Eren gegants antropòfags que van menjar-se la tripulació d’onze vaixells deixant únicament el d’Odisseu que va poder fugir. Els dies eren molt llargs i les nits molt curtes.
Aquest fet ha derivat en la manca de certesa sobre el seu paratge. Uns diuen que es troba a l’actual Apúlia a Itàlia, però altres pensen que podrien ser les terres de Noruega, Suècia o Finlàndia ja que en els estius hi ha més hores diürnes i molt poques nocturnes.
- Aeaea o Eea, Αὶαία > Entre Illa d'Elba- Costa del Tirrè, Monte Circeu, Illa de Ponza, Itàlia; Illa de Lošinj, Croàcia; Illa de Paxos, Grècia
Van voltar per moltes illes fins arribar a Eea, lloc on vivia la bruixa Circe. Aquesta va convertir els homes d’Odisseu en porcs, però finalment els va tornar a transformar en humans.
La localització actual d’aquesta illa és la mes incerta de totes, ja que hi ha qui diu que vivia en una illa entre l’illa Elba i la costa del mar Tirrè, que estiuejava a Monte Circeo i passava l’hivern a l’illa de Ponza en Itàlia. També es diu que habitava l’illa croata de Lošinj o fins i tot l’illa grega de Paxos. La més probable és la de Ponza.
- Terra dels Cimeris, Κιμμέριοι νῆσος; Entrada a l’Hades > Nord del Mar Negre; estepes entre Ucraïna i Rússia (Dnièster-Don); Islàndia
En arribar a la terra dels cimeris, Odisseu va entrar a l’Hades per invocar l’esperit del profeta Tirèsies. Aquest el va guiar per a la tornada a casa.
Avui dia, encara no se sap del tot la ubicació però s’estima que és entre el riu Dnièster i el Don al nord del Mar Negre o políticament entre Ucraïna i Rússia.
- Illa de les Sirenes, Σειρῆνες νῆσος > Illes Lipari, Itàlia
Per a tornar a casa, havia d’afrontar diferents obstacles com el de les Sirenes. Aquestes captaven els homes per la seva encisadora veu i per evitar-ho, Odisseu manà als seus homes tapar-se les orelles amb cera i lligar-lo al pal major del vaixell perquè volia escoltar com cantaven aquells éssers.
Podríem trobar les Sirenes en les actuals illes Lipari a Itàlia, en el cas que existissin.
- Escil·la i Caribdis, Σκύλλα και Χάρυβδις > Estret de Messina, Itàlia; Cap d’Skilla, Grècia
Poc després, van ensopegar amb dos grans roques que sortien del mar. La més alta tenia fum en el seu cim i l’altra tenia un remolí a prop que succionava tot el que passava per allà. En la primera hi vivia un monstre anomenat Escil·la i en la segona Caribdis, el remolí. Odisseu va haver de navegar entre tots dos perills.
Una de les possibles ubicacions és l’estret de Messina a Itàlia i l’altra al cap d’Skilla a Grècia.
- Trinàcia, Θρινακία > Sicília, Itàlia
Van arribar a Trinàcia, l'illa on el bestiar d’Hèlios pasturava tranquil·lament, per “repostar”. Tota la tripulació es va menjar aquell bestiar i van fer via un altre cop. L’illa ha sigut identificada com la de Sicília.
- Ogigia o Atlantis, Ὠγυγία o Ατλαντίς > Illa Gozo, Malta; Sardenya, Illes Lipari, Itàlia; Imaginària
Després de la gosadia de la tripulació, van ser castigats per Zeus i van naufragar a causa d’una terrible tempesta. Només Odisseu va sobreviure i després d’un temps a la deriva, va arribar a Ogígia, on va conèixer la nimfa Calypso. Aquesta s’enamorà i el retingué durant set anys.
Ogígia se situa en l’actualitat a l’illa Gozo a Malta, però també es parla de Sardenya i de les illes Lipari d’Itàlia com a possible lloc. L’illa Ogígia ha estat relacionada amb la perduda Atlàntida, però aquest fet la converteix en una illa imaginària.
- Esqueria, Σχερίηv > Corfú, Κόρκυρα; Grècia
Després del seu peculiar captiveri, Odisseu intenta tornar cap a casa però Posidó l’enxampa navegant i provoca una altra tempesta per la ira per la mort del seu fil Polifem, el Cíclop. Odisseu torna a sotsobrar i finalment acaba en l’illa Esquèria on habitaven els Feacis, que el reben, alimenten i ajuden a tornar a casa amb el millor dels seus vaixells.
Esqueria sense gaire dubtes és avui dia l’illa de Corfú, a Grècia.
- Ítaca, Ιθάκη > Ítaca, Grècia
Contra tot pronòstic, Odisseu aconsegueix arribar a casa sà i estalvi per expulsar els pretendents de la seva muller Penèlope i reunir-se amb tota la família.
L'Ítaca d'Homer és teòricament la mateixa illa que l'actual, encara que hi ha moltíssimes hipòtesis que posen en dubte aquesta suposició.
El viatge de Telèmac
Telèmac també va començar un viatge per trobar el seu pare. Les zones que va visitar són bàsicament al Peloponès:
Telèmac també va començar un viatge per trobar el seu pare. Les zones que va visitar són bàsicament al Peloponès:
- Pilos, Πύλος > Pilos, Grècia
Telèmac va a buscar ajuda sobre el parador del seu pare i decideix visitar a Nèstor, rei de Pilos. Pilos és la actual ciutat de Pilos a Messènia, Grècia. Encara que antigament la ciutat podria haver sigut molt més extensa.
- Feres, Φερές > Velestino, Grècia
Nèstor no el va poder ajudar i va manar al seu fill que l’acompanyés a veure Menelau, rei d’Esparta. Durant el camí, els dos nois van descansar a Feres.
Feres és avui la ciutat de Velestino a Tessàlia, Grècia. Se sap per les evidències de les ruïnes de la ciutat que resten allà.
- Esparta, Σπάρτη > Esparta , Grècia
Telèmac va arribar a Esparta i va ser rebut per Menelau. Després d’una prodicció de Proteu, el noi tornà a Ítaca per ajudar el seu pare a fer fora els pretendents de la seva mare. Esparta continua existint com a ruïnes arqueològiques.
I fins aquí la meva entrada.
Creieu que el que acabeu de llegir és veritat? Han existit aquells indrets? De ser així, com devien ser els seus habitants per obtenir aquesta fama mitològica? Realment els lotòfags i els antropòfags existien i es prenien aquells narcòtics i menjaven humans respectivament? Són misteris que difícilment tenen resposta... O no?
Creieu que el que acabeu de llegir és veritat? Han existit aquells indrets? De ser així, com devien ser els seus habitants per obtenir aquesta fama mitològica? Realment els lotòfags i els antropòfags existien i es prenien aquells narcòtics i menjaven humans respectivament? Són misteris que difícilment tenen resposta... O no?
Marco Talavera
2n BTX
2n BTX
7 comentaris:
Increïble entrada! He de dir, que per mi és una de les millors entrades que he llegit fins ara en aquest blog. A més ara que estem començant a llegir l'Odissea és una entrada molt oportuna. Estic segura que cada indret que esmenta l'Odissea són d'allò més meravellosos! Moltissimes felicitats per la teva dedicació, bon treball!!
Com mola Marco! M'ho he imaginat que aquesta entrada era teva! Si anem a Grécia pasarem per algun d'aquets viatges?
Realment, Marco, una entrada molt treballada i ben plantejada. No és fàcil fer un mapa dels indrets que va visitar Odisseu, perquè, de fet, a partir de cert moment el seu viatge es converteix en un viatge fantàstic per indrets que probablement tan sols existeixen en la ment humana. Tanmateix molts són els que, com tu avui, han intentat trobar llocs físics i reals on situar les parades del viatge.
Per a nosaltres, gràcies a tu, ara és molt més fàcil ubicar el nostre viatger i situar-lo en tot moment.
Et felicito: has fet una feina excel·lent!
Ja només ens falta confegir mentalment un mapa en el qual apareguin tots els indrets per on va passar Odisseu!
M'ha semblat una entrada realment interessant. Es nota que l'has treballat molt, ja que està molt ben explicada. Et felicito i realment jo crec que alguns indrets sí que van existir realment, en canvi, altres com diu la Laura, tan sols existien en la ment humana...
Molt bona entrada Marco!! :)
Siguin exactament o no els llocs, la teva entrada ofereix una idea molt complerta dels indrets que va visitar el nostre protagonista.
I no només limitada a paraules, has afegit mapes...
Molt ben escrita, genialment treballada.
Crec que has fet una feina extraordinària, que has aportat una estrada meravellosa al nostre blog.
Jo també et felicito i et dono les gràcies per la teva dedicació i l'ajut que ens ofereixes.
Admiro la teva perseverància ja que buscar tot això per internet segur que ha estat una feina enorme.
Imaginava que era teva, no podria haver estat d'altre manera.
Moltes felicitats pel teu treball, company!!! De veritat. :)
De veritat, la meva més sincera enhorabona. Has aconseguit que fins i tot a mi, que no faig grec, em sembli curiosa tota aquesta història. És molt interesant saber on podien estar situats aquests llocs i saber que no eren una espècie d'Atlantida desapareguda i de la qual no s'en sap ni si va existir en realitat. Jo espero i vull creure que si que van existir totes aquestes civilitzacions i que d'elles venim nosaltres. A més a més la cituació ens queda molt clara amb aquestes imatges del google maps. :)
Molt bona entrada Marco! Així a partir d’ara podré situar cada ciutat en el lloc correcte ja que la meva situació de les ciutats en els mapes es bastant pèssima!
Publica un comentari a l'entrada