Hola a tothom!
Avui em toca fer una entrada al bloc, i he pensat que, com la Laura ja ens ha dit algunes vegades, la pel·lícula Hèrcules de Disney en realitat no té gaire a veure amb el mite grec d’Hèrcules. Per això m’he decidit a comparar-los.
Avui em toca fer una entrada al bloc, i he pensat que, com la Laura ja ens ha dit algunes vegades, la pel·lícula Hèrcules de Disney en realitat no té gaire a veure amb el mite grec d’Hèrcules. Per això m’he decidit a comparar-los.
EL MITE D'HÈRCULES
Heroi conegut per la seva força i el seu valor, fill de Zeus i Alcmena, dóna del general tebà Anfitrión. Hera era la dona de Zeus, i gelosa del fill d'aquest va decidir matar el nen. Poc després del naixement d’Hèrcules, li va enviar dos grans serps perquè acabessin amb ell. El nen, encara que era molt petit, va acabar amb elles. De més gran va matar un lleó amb les seves pròpies mans.
Se li va concedir la mà de la princesa tebana Mègara, amb qui va tenir tres fills, quan va conquerir una tribu que exigia a Tebes el pagament d’un tribut. En un atac de bogeria provocat per Hera, Hèrcules va matar els seus fills i dos dels seus nebots amb les seves mans. Al despertar-se i descobrir el que havia fet, va sentir molt dolor i no va voler continuar vivint amb Mègara. Va consultar l’oracle de Delfos, que li aconsellà que es posés al servei del rei Euristeu de Micenes i l’obeís en tot el que aquest li volgués manar. Així van començar els 12 treballs d’Hèrcules, que són:
matar el lleó de Nemea, matar l’hidra de Lerna, capturar la daina de Cerinea, matar el senglar d’Erimant, netejar els estables del rei Augies, fer fugir els ocells del llac Estímfal, capturar el bou de Creta, capturar les eugues del rei Diomedes, aconseguir el cinyell d'Hipòlita, reina de les amazones, robar els ramats del gegant Gerió, aconseguir les pomes del jardí de les Hespèrides, capturar el gos Cèrber.
Hèrcules va tenir nombroses aventures amoroses amb dones amb les quals va tenir fills. Es va casar tres vegades, la primera amb Mègara, després amb Ónfala i per últim Deianira. Deianira i Hèrcules van haver de creuar un riu després del seu casament, i un centaure va oferir ajuda a Deianira, però va intentar violar-la. Ple de fúria, Hèrcules va disparar una fletxa amb verí al centaure. Aquest li va dir a Deianira que recollís la seva sang si volia conservar l’amor d’Hèrcules. Però Deianira sospitava de l’amor d’Hèrcules per Iole i va untar les seves robes amb la sang del centaure.
El servent d’Hèrcules li va donar la roba que se la va posar i li va provocar un dolor insuportable, pel que va llençar el seu servent al mar. Va intentar treure’s la roba, però se li havia enganxat a la pell. Deianira al veure el que havia fet es va penjar i Hèrcules va morir voluntàriament demanant que se li construís una foguera per acabar amb el seu sofriment. El foc va cremar la seva part mortal, deixant la divina i fent-lo immortal. Es va reconciliar amb Hera, i es va casar amb Hebe, una filla d’aquesta.
HÈRCULES DE DISNEY
Zeus i Hera han tingut un petit déu amb el nom d’Hèrcules. El seu oncle Hades no està molt feliç per aquest naixement, doncs vol governar la Terra. Per això planeja convertir Hèrcules en mortal i després matar-lo. Pànic i Pena són els encarregats de portar a terme aquesta tasca però no li fan prendre l'última gota de la poció a Hèrcules i aquest manté una força descomunal. Alcmena i Amfitrió l'adopten amb molt amor. Anys després, Hèrcules creix amb el sentiment de no encaixar en la seva societat. Aquí és quan els seus pares adoptius li expliquen que el van acollir i se'n va al temple de Zeus per trobar una resposta. La resposta que troba és la sorpresa que és fill de Zeus i que per tornar a ser un déu primer ha de convertir-se en un heroi veritable. Viatja al costat del seu retrobat cavall Pegàs a la recerca de Filoctetes perquè l'entreni amb fervor.
Temps després passa de ser un jove a tot un fornit home. En Tebes es guanya la reputació d'heroi i coneix el seu primer amor, Mègara, una jove irònica i sensual que treballa per a Hades. Tots dos comencen un idil·li que acaba convertint-se en tragèdia. Hades obliga a Hèrcules a desfer-se de la seva força per un dia per salvar Mègara, mentre ell es fa amb l'Olimp. Hèrcules accepta el tracte però descobreix amb horror que Mègara l'ha traït. Hades allibera els titans i ataca l'Olimp fent-se amb el poder. Hèrcules, armant-se de valor, lluita contra un dels titans i amb un cop de sort el venç. Però Mègara en intentar salvar-lo d'una columna és la malferida. En aquest instant Hèrcules recupera la força i lluita contra els titans, alliberant tots els déus i els seus pares. Les moires tallen el fil de la vida de Mègara i aquesta mor. Hèrcules va a la recerca de l'ànima del seu amor i es llança al riu de les ànimes però mentre va arribant a la de Mègara, aquest va envellint fins a anar perdent la vida a poc a poc. Quan les moires són a punt de tallar el seu fil de la vida s'adonen que Hèrcules acaba de convertir-se en un déu per aquest fet heroic. Recupera l'ànima i la hi retorna al cos de Mègara.
Els seus pares i déus el reben amb els braços oberts, però aquest rebutja la seva immortalitat per estar al costat del seu veritable amor. Hèrcules i Mègara tornen a la terra i allí és aclamat com a heroi veritable.
DIFERÈNCIES
En la pel·lícula apareixen cinc muses: Cal·líope, musa de l'Èpica, Clío, musa de la Història, Melpòmene, musa de la Tragèdia, Talia, musa de la Comèdia i Terpsícore, musa de la Dansa. Però en realitat són nou segons la mitologia grega. Faltant quatre d'elles: Erato musa de la Lírica, Euterpe, musa de la Música, Polimnia, musa de la Geometria i Urania, musa de l'astrologia i astronomia.
El cavall Pegàs no és un regal de Zeus al seu fill Hèrcules que forma a partir d'un núvol. La mitologia ens diu que Pegàs va néixer de la sang que brollava del cap decapitat de Medusa.
Segons la pel·lícula, Hèrcules és fruit legítim de Zeus i Hera i, Alcmena i Amfitrió, són els seus pares adoptius. Però la mitologia ens explica que Hèrcules és fruit d'una infidelitat de Zeus amb Alcmena. Aquest es va fer passar pel seu marit per ficar-se al llit amb ella. Al seu torn, Alcmena es va quedar embarassada de bessons, però Hèrcules era fill de Zeus i Ificles d'Amfitrió.
En la pel·lícula no exposen a Hades com el vilà que vol desfer-se d'Hèrcules però segons la mitologia la que volia destruir-li era la seva madrastra la deessa Hera. Ella és qui li envia les dues serps i altres…
En les seqüències que precedeixen a la glorificació d'Hèrcules, aquest s'enfronta a un cíclop. Com ha de recórrer al seu enginy i astúcia en haver estat desproveït per Hades de la seva inhumana força, derrota el monstre amb el procediment usat en les fonts clàssiques per Odiseu: clavarà en l'únic ull del ciclop una estaca afilada incendiada. I fins a aquí la inspiració en Odiseu i Polifem. Però, a més, el ciclop, encegat i amb les cames travades, en la persecució d'Hèrcules va a caure per un precipici a les portes de Tebes. Aquí, s'enllaça amb un altre mite clàssic: l'enfrontament entre Èdip i l'esfinx.
Relacionat amb aquestes variacions de temes mitològics està un dels temes principals de la pel·lícula: la força poderosa de l'amor que venç qualsevol obstacle, fins i tot la barrera de la mort. En aquest tema es reviu el mite d’Orfeu i, com aquest, Hèrcules aconsegueix domar Cèrber. Més encara, Hèrcules per romandre al costat de Mègara, el seu amor veritable en la pel·lícula, rebutja la immortalitat.
Aquestes són les principals diferències, però n'hi ha d'altres. En podríeu dir alguna?
Eva Francisco
2n BTX
7 comentaris:
Molt interesant, és la meva pel.lícula favorita de Disney, m'encanten les seves canços!
http://www.youtube.com/watch?v=dr2b-YoOsVU
Molt bona entrada Eva! Ja que Hercules és una pelicula que hem vist quasi tots per no dir tots y si fem alguna prova fariem servir el que tots hem vist a la peli, pero ara veiem que hi han coses que no quadren.
Molt bé, Eva, una entrada inesperada!
Quan feia mitologia a 3r de vegades havia passat aquesta pel·lícula, però sempre em suposava molta feina explicar totes les diferències respecte del mite.
Ara, amb la teva entrada m'ho has posat fàcil!
Jo no diré més diferències, però sí apuntaré una altra qüestió: quins són elements propis de la simbologia de Hollywood que apareixen en la pel·lícula? L'aspecte d'Hèrcules no us resulta familiar?
Bona feina!
Creo que me voy a ceñir a contestar una de les teves preguntes Laura.
El personatge d'Hèrcules a la pel·lícula està caracteritzat per diversos actors de Hollywood, podriem dir que és una barreja de James Stewart i Henry Fonda, dins del cos musculós del famosíssim Arnold Schwarzenegger. Tot això també inclou la caracteització del super tupè del rei del rock'n'roll, Elvis Presley! O sigui que l'Hèrcules de la peli de disney seria un bon partit en la vida real, tot s'ha de dir!
I després de tot això, felicitats Eva per l'entrada, m'agradat molt, sobretot les diferències que hi ha entre el mite i la pel·lícula.
Molt bona entrada Eva! L'he trobat molt interessant, ja que de petita vaig veure unes quantes vegades aquesta pel·lícula, i mai hagués pensat que hi haguesin tantes diferències amb la mitologia grega.
M'han entrat ganes de tornar-la a vuere!
Molt bona feina! Interessant, molt bén feta, que més és pot demanar?
Hercules m'encanta. Ara que penso, la pell del lleó de nemea només surt quan estan fent-li un retrat. I en el mite sempre la porta.
Publica un comentari a l'entrada