Hodie est

dimecres, 2 de maig del 2012

La música en el món grecollatí

Hola a tots i a totes!

Avui us parlaré de la música en el món antic i com és d'important. 

Primer, la paraula música ve de la paraula grega μουσική, que ve de les mateixes Muses  (Μουσαι), divinitats filles de Mnemosine protectores de les arts i la música. La música a Grècia englobava també la poesia, la dansa i la música.

A Grècia la música es considerava base de l’educació. Per als grecs, la música té el seu origen en els déus, o en herois protegits i inspirats pels déus, com Orfeu que amb la seva lira amansava els animals i commovia les pedres. 


A Atenes, es celebrava una competició musical cada any. Les cançons acompanyaven representacions teatrals (sobre tot comèdies) i en els festivals en honor al déu Dionís. Els instruments més destacats eren: l'arpa, la lira, la cítara, l'aulós (una mena de flauta), els krotala (castanyoles) i els kymbala (címbals), el sistre i diversos tipos de tambors com el tympanon.




La música de l’Antiga Roma és hereva de la música d'altres civilitzacions, especialment la grega. Des de l’antiguitat van existir escoles de flauta i trompeta. En aquesta època adquireixen una gran importància les representacions teatrals acompanyades per música, en els amfiteatres i sobre tot en les festes. A més, la música militar va tenir un gran desenvolupament.

Quan l'imperi romà es consolida, arriba la immigració que enriqueix considerablement la cultura romana. Van ser rellevants les aportacions de Síria, Egipte i Hispània. Tornen a aparèixer antics estils com la citaròdia (versos amb cítara) i la citarística (cítara sola). Eren habituals els certàmens i competicions en aquesta disciplina. Malgrat tot això, no està clar que Roma valorés la música d'una forma institucional o cultural, com havia passat a Grècia.

I per acabar aquesta entrada, a continuació us presento fragments de cançons gregues cantades i cançons en llatí. 
Espero que us agradi! 



Cunnilingus Post Mortem- Mamá Ladilla




"Latino, decubito supino, practicando el griego por el método mojino,
modus operandi contra natura en la disco fashion, alea jacta est.."



Miraculum-Enya



Vela dare
(o) Miraculum
Vela dare. Velo.
Ite! Ite!
Mare, Mare.
sub vespertine stella


Somnus-Yoko Shimomura




Tellus dormit
et liberi in diem faciunt
numquam extinguunt
ne expergisci possint (...)


Molts petons!

Atenea
Miriam Gómez
2n Btx

4 comentaris:

fraaan7 ha dit...

Entrada mooolt interessant i les cançons bonisimes!

Lorennna ha dit...

Molt bona entrada Miriam! Ja m’agradaria a mi que la musica fos la base de l’educació avui dia, perquè m’encanta!!!!! I ara que estic pensant, podríem fer nosaltres un concurs anual de musica.. estaria molt be! Perquè la musica d’avui dia ja... poc a poc es va perdent la musica, l’estem substituint per soroll! Una entrada meravellosa, continua així!

Ζήνων ha dit...

M'ha sorprès la importància que li donaven els romans a la música enfocada a l'exèrcit. Em pregunto com deuria ser...
Molt bona entrada :)

Adriana. ha dit...

M'agrada, m'agrada. Una entrada original. Felicitats!