Hola a tots!
Si vau veure ahir les notícies, haureu vist que ahir a Olímpia es va iniciar el camí de la torxa olímpica per als Jocs Olímpics de Londres. L’actriu grega Ino Menegaki ha fet el paper de la Gran Sacerdotessa d’Olímpia, juntament amb altres sacerdoteses. Aquesta ha fet l’entrega del foc sagrat al campió olímpic de natació Spyros Yanniotis.
La torxa recorrerà 2.900 kilòmetres de geografia hel•lena, un total de 26 províncies, 30 municipis i 40 ciutats. I finalment el 17 de maig la flama arribarà a l’antic Estadi Panatenaic d’Atenes, on el foc sagrat serà lliurat als britànics encarregats de portar la torxa al seu país.
Si voleu seguir la pista de la torxa, hi ha una pàgina amb un mapa interactiu en el qual poder consultar-ne el recorregut.
Què sabeu dels Jocs Olímpics?
Doncs bé, com molts sabeu, a la Grècia clàssica el foc olímpic simbolitzava el robatori del foc dels déus per part de Prometeu, qui va revoltar-se contra les lleis dels immortals i el va lliurar als homes.
L’any 776 aC van tenir lloc els primer Jocs Olímpic en honor de Zeus a Olímpia, i des d’aleshores es van anar succeint cada quatre anys fins al 393 dC. L’objectiu dels jocs era retre culte als déus de l’Olimp, mesurant les forces dels atletes de manera pacífica i reglamentada.
Els grecs clàssics també anaven a Olímpia com avui dia. Dos dies abans de les competicions, tots els participant i organitzadors sortien d’Elis i es dirigien a Olímpia, fent un recorregut d'uns 58 km. La comitiva s’obria amb els Hellanodíkai i amb altres oficiants dels Jocs i a aquests els seguien atletes, entrenadors, cavalls, etc. Tots junt recorrien la Via Sagrada, es paraven a la font de Piera per sacrificar un porc i també aprofitaven per fer altres ritus. Passaven la nit a Letreni i l’endemà continuaven el camí cap a l’Altis.
Mentre que aquests estaven de viatge, hi havia molts visitant que es dirigien cap a Olímpia i s’instal•laven pels voltants en tendes o cabanes. Els únics que eren acollits en una magnífica residència per a hostes eren els delegats oficials que s’anomenaven leonideion.
A Olímpia a més de fer les competicions esportives també es feien rituals religiosos i intercanvis culturals. Per exemple, un dels més coneguts és l’hecatombe o sacrifici de cent bous en honor a Zeus davant del seu temple.
I ara si voleu veure el moment àlgid de la cerimònia, mireu-vos aquest video:
Encienden la llama olímpica de Londres-2012 en... per Globovision
Sort per a tots els esforçats atletes, que com nosaltres entren en la recta final del camí per aconseguir els seus somnis!
5 comentaris:
L'enhorabona pel premi Espiral! Us ho heu ben guanyat!
Molt ben redactada tota l'informació, boníssima entrada, com sempre!! 2.900 kilòmetres de geografia hel·lena.. I després l'han de dur fins a Londres, ai las!! No els hi queda res per arribar, però tot sigui perquè comencin ja els Jocs Olímpics, quines ganes!!
Encara que la celebració dels Jocs Olímpics s'ha convertit en una mera competició esportiva, és bonic veure com es conserven algunes tradicions com la de la torxa.
Bona entrada :)
"Algo es algo", Marco.
Molt bona entrada... sigui com sigui encara les clàssiques, tot i que de vegades no ho semblin, continuen presents a les nostres vides.
Felicitats!
Molt interessant la entrada, podríem organitzar uns Jocs Olímpics al Gallecs!
Publica un comentari a l'entrada