Hodie est

dimecres, 22 de febrer del 2012

Éssers prodigiosos II

Hola a tothom!

Avui torno amb una altra ració d’éssers prodigiosos. Per si no recordeu, eren els éssers que apareixien a les llegendes mitològiques adoptant la forma d’animal o persona, o una barreja de les dues.

Centaures 

Els centaures eren unes criatures meitat home, meitat cavall. Tenien 2 braços d’home i 4 potes de cavall. Van néixer de la unió d’Ixíon i de Nefole. Segons la llegenda, vivien als boscos, a les muntanyes d’Arcàdia, Élide i Tessàlia. Representaven la natura més salvatge, eren rudes i de costums brutals, s’alimentaven de carn crua i utilitzaven Pals i pedres com a eines de caça. Tot i les seves característiques salvatges, podem destacar dos centaures que les trenquen, Filó i Quirón, que tenien un caràcter afable, eren hospitalaris i amics dels homes. Juntament amb Nessos, són els centaures més coneguts. En alguna ocasió a la mitologia grega, es parla de centauresses, centaures femella.

Ca Cèrber


Era un gos gegantí amb 3 caps i eriçats de serp, que vigilava l’entrada al regne d’Hades, no deixant-hi entrar els vius, i impedint-ne la sortida als morts. Es diu que la seva mossegada era verinosa. Hesíode deia que tenia 50 caps, però altres autors, indicaven que tenia tres. Era fill d’Equidna i Tifó i germà d’Ortro. Malgrat el seu aspecte aterrador, la seva vigilància va ser burlada. La primera, va ser gràcies a la música de la lira d’Orfeu, que va amansir-lo. Una altre, va ser Hermes, que va utilitzar aigua del riu Letes. També, Enees el va adormir amb pastissets de mel. En una historia romana posterior, Psique també el va adormir, per poder entrar a l’Hades.

Griu 

És una criatura mitològica molt perillosa, amb cos de lleó, plomes daurades, urpes esmolades, un bec ganxut, cap i ales d’àligues, que són els més majestuosos de tots els ocells. El griu reunia les millors característiques de cada un dels animals majestuosos.
Però, al mateix temps era rei de la terra i del cel, per això se’l considerava un animal noble. Vivien al país del Hiperbóreos. Tot i la seva perillositat, alguns mags i déus l’han pogut domesticar. Apol·lo, déu de la música i la medicina, va anar a cercar un griu per domesticar-lo i quan va tornar a Grècia, en muntava un. Aquests éssers, custodiaven tresors. El Déu Apol·lo va contractar-ne un per protegir el seu tresor dels atacs dels Arimaspes. El déu Dionis, també va contractar-ne un.


I fins aquí la meva intervenció al blog!
Eva Francisco
1r BTX

4 comentaris:

Ζήνων ha dit...

És una entrada molt interessant :)
Si no m'equivoco, les Griu es diuen "Grifos" en castellà no? De totes maneres, ja que està demostrat que el Ca Cerber era franquejable, l'haurien de haver jubilat per un parell de "Grifos"...

Adriana. ha dit...

El Ca Cèrber sempre voltant per tots llocs eh!

Bona entrada Eva!! :)

Raquel. M ha dit...

Una entrada molt interessant Eva!! A mi l’ésser que més m'agrada és el centaure, encara que els Griu també són uns monstres molt interessants.
Moltes felicitats Eva!

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé, Eva, aquest segon lliurament de monstres mitològics.
Ara a continuar la sèrie, i... què tal si busques aparicions d'aquests monstres en les pel·lícules modernes?

Bona feina!