Hodie est

divendres, 5 d’abril del 2013

Caront, el barquer dels inferns

Avete!
Avui em toca publicar la meva entrada al bloc, i la veritat és que no tenia cap idea pensada. Però aquest dijous, durant la classe de llatí vam estar comentant l’Eneida, que és la lectura d’aquest trimestre, i vam estar parlant del cant sisè, el que parla dels inferns de la baixada d'Eneas als inferns. En aquest cant apareix la figura de Caront. 

Així, tot i que la majoria de vosaltres coneix Caront, jo aprofundiré una mica més en qui era i què feia, ja que així ens el podrem imaginar millor. 
Caront és un personatge de la mitologia, fill d’Èreb i Nyx. Ell, segons el mite, s’encarregava de portar les ànimes que havien d’anar a l’Hades conduint-les amb la seva barca i creuant el riu Aqueront.

Però, creieu que Caront feia el viatge de franc?
Caront no era gens ximple i cobrava una moneda d'or a totes aquelles ànimes que volien creuar el riu; i aquells que pretenien no pagar havien de vagar cent anys per les ribes del riu Aqueront, fins que Caront decidia deixar-les passar sense pagar. Per això en l’antiguitat era tan important enterrar els morts enterrava amb una moneda sota la llengua.
També diuen que, en alguns llocs, en els enterraments el difunt era enterrat amb dues monedes sobre els ulls, per així no tenir cap problema a l'hora d'entrar al món d'ultratomba.
En els quadres Caront era representat com un home vell amb una llarga barba i molt lleig. A més a més, la seva vestimenta era bastant simple: únicament vestia una llarga túnica esparracada.

Sempre viatjava en barca i aquesta la movia amb un llarg pal per així poder transportar totes aquelles ànimes que havien estat enterrades. 

En alguns casos, concretament tres, Caront va deixar passar persones sense que haguessin pagat, i això li causà molts problemes, ja que Hades, el déu de l'inframón, el va tancar durant un any. Aquestes tres persones van ser Eneas, Hèrcules i Orfeu. El primer, com hem llegit, va convèncer el barquer gràcies al branquilló d'or que duia i el tercer, Orfeu, va encisar amb el seu cant el barquer, i per això el va deixar passar sense cap problema.

En aquest vídeo teniu més informació sobre qui era Caront:


Per cert, sabíeu que també hi ha un satèl·lit que es diu Caront? Podríeu dir de quin planeta és?


Judit Pujadas
2n BTX B

3 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Com bé dius, Judit, Caront és un personatge fonamental en tota la mitologia d'ultratomba grecorromana, i ha donat molt de si, especialment pel que fa a la metàfora de la mort com un viatge en el qual tots hem de pujar a una barca.

I parlant de vells taciturns i malhumorats, recordeu el Caront de la pel·lícula "Percy Jackson"?

Bona feina.

ANM ha dit...

El planeta Caront, m'ha agafat curiositat buscar-lo y he trobat que és un planeta molt petit, al costat de Plutó, i on hi ha també un altre planeta anomenat Hidra. :D
I per cert, Laura, el Caront de Percy Jackson suposo que era molt més amistós que el Caront de la mitologia; aquest últim sí sembla que dóna més por.

Adriana. ha dit...

Realment, Caront és un personatge que sempre recordo. És d'aquests que mai s'obliden, sobretot quan esdevé una metàfora de la mort. A més a més des de la primera vegada que vaig saber allò de les monedes encara em sembla més curiós.
Bona entrada!