Hodie est

dissabte, 15 de desembre del 2012

Les festes dels romans

Avete discipuli!

Jo us parlaré una mica del calendari i festes que tenien els romans. El calendari romà constava  d’uns 200 dies festius, és a dir,  hi havia un o dos dies de festa per cada dia treballat. Només les festes religioses (ludi solemnes), ja ocupaven uns 135 dies. 

Ara que s’apropa Nadal al que sapigueu que el 25 de desembre coincidia amb la festivitat del solstici d'hivern i d'honor a molts déus romans. A la vigília del dia, el 24 de desembre, es celebrava el Natalis Solis Invicti (el naixement del sol invicte) que coincideix amb la actual festa del Nadal, en què celebrem el naixement de Crist. 
L'origen de les "estrenes" (aguinaldo en castellà) es remunta a l’època de Ròmul, primer rei de Roma, que va rebre el primer dia de l'any de part dels seus ajudants unes branques tallades d’un fruiter del bosc de la Deessa Strena.

Ovidi va escriure un llibre anomenat Fastos en el qual descriu les festes dels romans i especifica els dies que les feien, explicant-hi la història de cadascun dels festius. En ell hi trobem força informació sobre les festes oficials.

Quant a les festes privades dels romans les feien als cubicula (habitacions) on bevien vi, practicaven orgies (molt comunes en aquella època), on els convidats menjaven fins a vomitar (quan tenien ganes de fer-ho sortien a un racó de la casa, vomitaven i tornaven a menjar). 
Aquestes festes solien ser dedicades a algun déu romà com Baco, Venus o Mart entre d’altres.

Vosaltres assistiríeu a alguna de les moltes festes privades que es feien a les domus de l’antiga Roma? Trobeu que les festes actuals són gaire diferents?

Valete!
Marc Albaladejo
1BTX 

1 comentari:

Ari ha dit...

Jo assistiria a les que feien a les cubicula, però sense vomitar res, que el menja esta massa bo com per desperdiciar-ho!!

Respecte al llibre d'Ovidi, Fastos, els de 2n ens ha de sonar encara que sigui una miqueta. Llegir-lo seria una bona manera d'informar-nos sobre les festes que es celebraven en aquella època, ja que sembla ser que festejaven més que treballaven!

Bona feina Marc!