Hodie est

dissabte, 8 de desembre del 2012

Harry Potter i el món clàssic II

Avete!

Avui col·laboro per primera vegada al bloc i ho faré amb una entrada en la qual relacionaré la famosa saga Harry Potter amb el món grecoromà.

Per començar aclariré l’etimologia d’alguns encantaments:
- Accio: En llatí accio que vol dir "fer venir". La funció de l’encantament és exactament aquesta: fa venir l’objecte anomenat després de la paraula accio.

- Repello inimicum: En llatí repellere i inimicus que vol dir "repel·lir els enemics", que és precisament la funció de l'encantament: crea un potent escut que desintegra tot aquell enemic que el travessi.  

- Crucio: En llatí crucio que vol dir "torturar". És una de les malediccions imperdonables i fa sentir un gran dolor sobre qui s’aplica.

- Imperio: En llatí impero que vol dir "manar". L’encantament s’utilitza per fer que una persona t’obeeixi.

- Confundo: En llatí confundere que vol dir "confondre". Serveix per confondre i despistar l’enemic.

Ara, a continuació, aclariré també l’etimologia del nom d’alguns personatges.
- Albus Dumbledore: Considerat un dels millors mags de la història, està sempre en contra de la màgia obscura, d’aquí el seu nom Albus, que en llatí vol dir "blanc".  

- Severus Snape: Un personatge estrany, amb actitud freda i calculadora. Al final resulta ser un dels millors aliats de Harry. A classe la seva actitud és dura i imponent, d’aquí el nom de Severus, que en llatí vol dir "sever".

- Minerva McGonagall: Intel·ligent professora, mà dreta de Dumbledore i defensora de Harry. El seu nom prové de Minerva, la deessa romana de la intel·ligència, protectora de Roma, de les arts i del saber.  

- Draco Malfoy: Enemic de Harry al col·legi i més tard mortífag (com el seu pare Lucius, en llatí "Lucas"). El seu nom té origen a la paraula llatina Draco que vol dir dragó.  
    
- Remus Lupin: Professor de defensa contra les arts obscures i més tard membre de l’Ordre del Fènix. La seva condició d'home llop dóna lloc al seu nom, Remus (germà de Ròmul, ambdós alletats per una lloba) i Lupin de lupus que vol dir "llop".

- Sybill Trelawny: Professora d’endevinació a Hogwarts. El seu nom és la versió anglesa de Sibil·la, la pitonissa dels romans localitzada a  Cumes.

- Pomona Sprout: Professora d’herbologia a Hogwarts que deu el seu nom a la deessa romana dels fruits: Pomona.

- Fluffy: Gos de tres caps inspirat en el Ca Cèrber, el guardià dels inferns. Aquest gos és el guardià de les sales que descobreixen en Harry i els seus amics a la primera part. Curiosament, Hagrid, l’amo del gos, diu que el seu anterior amo havia estat un grec.

I per acabar vull comentar dues curiositats més: la botiga on Hagrid compra l’òliba a en Harry s’anomena Emporion de la lechuza, nom que prové de la paraula grega ἐμπόριον, que vol dir "mercat o comerç". 

I per últim, dir que s’ha fet una traducció al llatí del primer llibre: Harrius Potter et Philosophi Lapis.   
  
aquí acaba la meva entrada. Espero que us hagi agradat i hagi estat entretinguda. De totes maneres, us he de dir que, tot i que ja hi va haver una fantàstica entrada al bloc sobre aquest tema, encara falten més aspectes de Harry Potter que es poden relacionar amb el món clàssic. 
Així que us animo a comentar-los!

Valete! 
David Santos
1r BTX

7 comentaris:

Ari ha dit...

Es pot treure molt suc de tots els aspectes clàssics en les pel·lícules de Harry Potter! Personalment aquesta entrada relacionada amb els encanteris m'agradat molt!

Ara bé, aquesta segona curiositat m'ha sobtat, crec que a partir d'ara podríem fer textos en llatí de Harry Potter a classe!

Bona feina!

Maria ha dit...

Estic totalment d'acord amb la Ari, se'n pot treure molt profit de les referències clàssiques relacionades amb el món de la màgia de Harry Potter i a més són petits detalls que no te n'adones que apareixen fins que t'ho diuen, com la frase de l'escut de Griffindor que apareixia en una entrada anterior de la Isabel, una altre alumna de 2on de Batxillerat.

Es nota que J.K.Rowling estava ben informada sobre el món mitològic a l'hora de fer els seus llibres.

Molt bona entrada, sí senyor!

Anna ha dit...

Potser quan la veus per primera vegada no te'n adones compte del munt de tres mitologics que pots treure de Harry Potter, però una vegada l'analitzes a fons...surten moltíssims i molt interessants i curiosos!

Molt bona entrada!

L'ombra d'un somni ha dit...

David,
una altra de Harry Potter, m'encanta!
El cert és que és una saga molt ben construïda, i el món clàssic no hi podia faltar.
M'han agradat molt les teves aportacions que complementen les de l'entrada de la Isabel.

http://lombradunsomni.blogspot.com.es/2012/10/harry-potter-i-el-mon-classic.html

Quines altres sorpreses ens amagarà Harry Potter?

Jonatan Vidal ha dit...

Molt bona entrada David, molt elaborada. Reconec que no soc fan de la saga, però la veritat és que m'ha agradat molt, no m'esperava tantes referències al món clàssic.

fraaan7 ha dit...

Molt bona entrada! No havia escoltat mai això de la tenda "Emporion" en la proximal marató de harry potter em fixaré!

Isabel Segura ha dit...

Molt bona entrada, plena de curiositats! Gran Harry Potter.


Al veure lo del llibre en llatí m'he posat a buscar i he trobat això: http://www.ac-grenoble.fr/lycee/diois/Latin/archives/Divertissement/Latine%20Legere/Harrius%20Potter%20et%20philosophi%20lapis%20(GB-LAT).pdf


Laura el pròxim text de Harry Potter no?