Hodie est

diumenge, 23 de desembre del 2012

Les Saturnalia...Cap d'Any a la romana?

Avete!

Heu tingut un bon començament de vacances? Espero que sí!
Quan tot just iniciem el període dedicat a celebrar festes com el Nadal o el Cap d’Any, els romans acabaven de festejar les Saturnalia. Per això, avui, que és el dia en què s'acabarien, jo us parlaré de les festes que celebraven els romans en dies com aquests: les festes Saturnalia.

L’origen d’aquesta celebració es remunta a l’any 497 aC amb el motiu de dedicar un temple al déu Saturn. Justament coincideix amb la data del solstici d’hivern, el dia 17 de desembre (XVI ante Kalendas). Al començament eren celebrades només aquest dia amb la pujada al mont Adventí. Més endavant l’emperador Domicià les va allargar fins a set dies (del 17 al 23). Finalment, després d'una època en què van ser de tres dies, es va acordar que fossin cinc dies de festa.



Com ja he dit abans el motiu de la celebració era honorar el déu Saturn. Els romans situaven el seu regnat al Laci a l’Edat d’or en la qual els animals, els arbres i les plantes parlaven amb els homes, i la terra era fèrtil i donava bons fruits. També hi havia igualtat entre tots els homes que estaven acostumats a viure sense treballar gaire. 
Els romans creien que Saturn havia estat el primer déu de l’agricultura i li atribuïen les primeres lleis dels habitants del Laci, en l'època en què Saturn havia estat expulsat per Júpiter de l’Olimp i de camí cap al Capitoli (on s’hi va instal·lar) havia fundat la ciutat de Satúrnia. 

Les Saturnalia començaven el dia 17 amb un sacrifici al temple seguit del lectisternium (un banquet públic). Els plebeus portaven els synthesis (vestits molt senzills), un barret de pell anomenat pilei i cridaven “Io Saturnalia” moltes vegades. Els dies 18 i 19 començaven amb un bany seguit pel sacrifici familiar d’un porc, després d’això es regalaven mútuament figuretes de massapà.

Hi havia dos ritus importants dins d’aquesta festa: les feriae servorum i el rei saturnalici. Les feriae servorum era un recordatori de l’antiga Edat d’or on tots els homes eren iguals. Durant aquests ritus no existien distincions entre els lliures i els esclaus, d’aquesta manera l’esclau podia fer el paper d’amo i aquest últim el d’esclau. És a dir que els rols s’invertien  i la societat es desordenava. Mentre l’esclau regnés l’amo no es podia queixar de res i havia de fer tot el que l’esclau li digués. 


via

En canvi, el ritus de l’elecció del rei Saturnalici  té el seu origen en l’Imperi, i consistia en l'elecció, per sorteig, entre tots els joves d'un personatge còmic que ocupava per un dia el lloc del rei i tenia el poder de donar ordres burlesques  amb la finalitat de capgirar l’ordre de la societat. Però el destí final d’aquest rei temporal no era massa bo, quan s’acabava el seu manament era assassinat o directament se suïcidava. 

Durant aquestes festes l’ordre establert de les coses i la vida quotidiana mateixa es capgirava: els tribunals no actuaven, el senat no es reunia, les accions militars se suspenien, es concedia la llibertat als presoners. La gent deixava de banda les feines que havia de fer, s’oblidava dels seus problemes i es concentrava en la gresca, les orgies i el vi negre. Les dones gaudien de molta llibertat, una llibertat que només podien tenir quan hi havia festivitat. I així, amb tot cap per avall la gent més humil de la societat exercia càrrecs públics i podia crear i abolir lleis.

No us recorden a una festa que celebrem a l’actualitat on tot es gresca i diversió? Què penseu d’aquesta festa? Massa rebombori potser? Quina relació pot tenir amb el fet que s'acabi l'any?

Bon Nadal i feliç any nou!
Grace Chávez Vela
1r BTX B

1 comentari:

L'ombra d'un somni ha dit...

Grace, enhorabona; has fet una explicació molt clara del que feien els romans en aquestes dates, i m'agrada que ens mostris com encara tenim certes coses romanes en la nostra manera d'encarar el dia a dia.

És un tema apassionant la pervivència de les festes romanes en les nostres pròpies!