Hodie est

dimarts, 18 de maig del 2010

L'Atlàntida i la seva pervivència


Hola a tots! Sóc la Macarena de 2n de Btx.

Bé, després d'aquesta interminable setmana d'exàmens finals, que per fi han acabat :), sóc la primera de segon de batxi en actualitzar el blog.
Només dir que moltes felicitats a tots els meus companys, que hem sobreviscut a aquesta setmana! Semblava impossible, la veritat... Bueno.. que m'estic enrotllant molt, haha!

Vinc a parlar, com bé diu el títol, de l'Atlàntida, gran mite del qual es continua parlant encara en el segle XXI, i merescudament, tant en pel•lícules, com en llibres: I també, com us mostraré avui, en cançons. Així doncs, a continuació us faré una breu introducció del mite de l'Atlàntida.
La ciutat perduda de l'Atlàntida hauria estat un antic continent enfonsat sota les aigües a causa d'un terratrèmol, segons diu la mitologia grega. Anomenada també Atlantis, és el tema d'un dels poemes més coneguts de Jacint Verdaguer. Els atlants haurien estat una civilització molt avançada per al seu temps (9.000 anys abans de la Grècia clàssica).
Plató és la font més antiga i coneguda de la història de l'Atlàntida mítica; als seus diàlegs la cita com a provinent de Soló, que al seu torn l'hauria après a Egipte. Posteriorment, se n'han ocupat diversos autors, que han tractat de relacionar l'indret amb antics escrits i n'han proposat diverses ubicacions o bé n'han desmentit tota veracitat i ho han atribuït a la llegenda de l'edat d'or dels avantpassats que tenen la majoria de cultures.
La ment i el cor de l'home sembla trobar un feble record d'un passat gloriós en el qual la felicitat, la bondat i l'ordre regnava, on la maldat no tenia lloc i la Terra era benèvola i fèrtil amb els seus habitants. Ara bé, no és aquest argument el mateix que sostenen totes les religions?
No oblidem que, deixant enrere datacions, teories i fins i tot suposades troballes, les primeres notícies sobre Atlantis procedeixen de Plató, que, en el seu discurs "Críties", fa que un dels personatges parli a un altre d'una història que el seu pare havia sentit al seu avi escoltar de la boca de Soló d'Atenes, a qui, al seu torn, l'hi havien explicat els sacerdots del temple de Tebes, a Egipte. Ja aquest preàmbul pren les dimensions del que actualment anomenaríem llegenda urbana (mite en civilitzacions antigues). Una bona història en la qual es parla de la grandesa de l'antiga Atenes (una Atenes que, en els anys en què se suposa que va existir l'Atlàntida, probablement ni tan sols estava fundada encara). Aquesta grandesa es devia al fet, segons segueix explicant Plató, d'haver derrotat un poderós estat opressor anomenat Atlantis, el nucli del qual es trobava "més enllà de les columnes d'Hèrcules". Aquest estat pretenia fer-se amb el poder de tot Europa i Àsia.
Però, què hi havia més enllà de les columnes d'Hèrcules? Mar, el no-res, el territori ideal per a una bonica història.
L'Atlàntida, doncs, és un tema mític del qual s'ha parlat molt i ha constituït una font d'inspiració per a tota mena d'artistes. escriptors, músics, dibuixants, cineastes, pintors. I dins aquesta tradició tenim el grup Mägo de Oz que en l'album Gaia III té la cançó la cançó Atlantia, que podeu sentir a continuació.

Us aconsello que poseu especial atenció a la reflexió final de la cançó, fa molt que pensar, sobre la nostra existència i sobre el fet que nosaltres acabarem amb la nostra pròpia Atlàntida, si continuem maltractant el món.


Atlantia
PRIMERA PART:



SEGONA PART:

Veureu que al principi de la cançó hi ha unes frases llatines: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverertis. Que significa: Recorda home, pols ets i en pols et convertiràs.

Gràcies per llegir la meva aportació al blog. Si us plau deixeu els vostres comentaris i escolteu la cançó que diu moltes veritats.


Per saber-ne més.
Petons!!!

12 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Macarena!
Només trobo a faltar un comentari, com el que molt bé vas fer a classe, sobre les paraules llatines que sonen al principi de la cançó.

Bona feina!

Macarena ha dit...

Laura ja está afegida aquesta informació, gràcies per la aportació! Petonss

Laura ha dit...

Molt bé, però... ara qui ens explica el significat d'aquestes paraules
"Pols ets, i en pols et convertiràs".

A quins mites fan referència?
Minipunt en joc!

῞Ηκτωρ ha dit...

Molt interessant Macarena! El mite de l'Atlàntida és un dels més fascinants, a mi m'agrada! :)

Pols ets i en pols et convertiràs vol dir que per molt que vulguis, el teu cos no romandrà sempre és a dir, que moriràs i tornaràs a ser pols.
Em sona molt d'algun mite grec xD però potser estic equivocat. El que sí és segur és que segons la mitologia cristiana l'home va ser creat del pols.

hans castorp ha dit...

L'Atlàntida és aquell paradís perdut al qual aspirem en la nostra vida terrenal... Un paradís terrestre, sens dubte, una utopía al millor estil de Platò, creador d'aquest món... que extranyament desapareguè.-

Liebniz també creia que aquest era el millor món que podria haver-hi... i ara es quan un es pregunta el millor món per a qui? Per als nens que moren de fam cada dia? Per a les persones marginades? Per als que no tenen pares? Per als pobres? Per als que han de suportar dolor? Es aquest el millor món possible? Doncs quina merda de món... Preferiria no haver nascut, no haver estat creat per les mans de JHW que amb el fang va fer el nostre cos y quan el cos es podreix i desapareix tots només queda la pols, o almenys això creuen els cristians... o hauríem de creure tots els cristians.

"Con el sudor de tu rostro comerás el pan hasta que vuelvas a la tierra, porque de ella fuiste tomado, pues polvo eres, y al polvo volverás" (Gn 3,19)

Bonita maldición del creador al hombre, si... :)

La Atlántida es el sueño perdido de un mundo mejor, que no ha existido ni existirá mientras que exista el hombre.

Un abrazo a todos!

Anabel:. ha dit...

Quina mega-entrada Macarena!
M'alegro de que tots seguiu vius després de la setmana.
M'agrada la frase de "Cuando los hombres escupen al suelo, se escupen a sí mismos."

Com bé ha apuntat l'Àlex, la frase és una cita bíblica del primer llibre, i és dita en la història d'Adan i Eva.

Macarena ha dit...

Moltes gràcies a tots pels comentaris!!

Μνημοσύνη ha dit...

Hola!!
Macarena la entrada es genial, no conexia l'existència d'aquest mite, no obstant coneixia tots els alrtes que en diferents epoques han volgut expresar el mateix, ja sigui en llocs i en moments diferents.
Tot i que crec que aquest model de terra es imposible, aposto per millorar i no malmetre el món, tot i que, només ho podem fer amb aportacions molt petites, crec que ho hauriem d'intentar.

A!!! i els de primers estigueu tranquils acabareu guanyant els textos, es pot, ho hem comprobat els de segon, ànim!!!

Si,si,si,la sele ja està aquí!!!
Petons

Anònim ha dit...

Eh... m'encantat nena!
sobretot la cançó de Mago de oz, molt bona sí señor, però, saps quin petit detall t'has oblidat?
Atlàntis és una pel·lícula de Disney també jajaja, també han fet una versió ''xaxi'' de la història xd

Bon treball!

Anònim ha dit...

Eh... m'encantat nena!
Felicitats a tots aquells que hagin sobreviscut a la guerra dels examens, espero que les conseqüències només siguin unes ganes inmenses de dormir jajaja

La cançó no és el meu fort de tipus de música però la lletra és força bona, per cert, saps a què no has fet cap referència? al nostre estimadíssim Walt Disney, la productora va fer-ne una pel·lícula anomenada atlàntis que relata el mite de manera "xaxi" xd, us la recomano 8)

Sort a la sele noissssssss!

Anna93 ha dit...

Molt bona l'entrada! és un mite bastant interessant i la frase, Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverertis,la he escoltat moltes vegades.
La Anaïs com sempre amb les coses de Disney xD
Bon cap de setmana!:)

Macarena ha dit...

Anaïs tenía coneixement d'aquesta película però m'agradava enfocar més en aquest cantó la meva entrada al blog, però gràcies igualment!