Hodie est

dimecres, 16 de març de 2016

Record de Grècia 2016

Grècia, estimada Grècia, 

t'havíem imaginat milers de vegades, havíem parlat de tu en el dia a dia i abans de posar els peus en les teves terres ja et sentíem part de nosaltres. Iniciar aquest viatge dimarts 23 de febrer va fer que et sentíssim més nostra encara: vas deixar empremta en cada racó del nostre cor. 

Ens sentim orgulloses de poder dir que ha estat un viatge que mai oblidarem, que quedarà en la nostra memòria i que formarà part de la nostra essència per sempre. I per això, volíem donar-te les gràcies. 

Gràcies pels nervis de la nit abans d'embarcar-nos; per la sensació de llibertat en veure els núvols per sota de nosaltres tot i que no tothom va gaudir del vol, ja que el Jordi Ballester, l'Elisabet Cano i l'Aroa Acosta pateixen vertigen; per l'emoció quan per fi et vam trepitjar i vam començar a llegir cartells en grec, com έξοδος (sortida) i αερολιμένα (aeroport); pel cansament i alhora la diversió en pujar el Licabet i des d'allà contemplar Atenes sencera, veient per primera vegada el Partenó, tan lluny, tan aprop. 


 Gràcies per fer-nos matinar i per l'Ἑλένη (Heleni), la nostra guia, que ens va acompanyar durant dos dies; per deixar-nos travessar l'Istme de Corint, canal que des de l'antiguitat l'home havia intentat contruir i que fins el segle XIX no va ser una realitat; per mostrar-nos el Tresor d'Atreu, on, en altres temps, hi va haver grans riqueses i on van ser enterrats Atreu i els seus descendents; per deixar-nos passejar per les antigues estances del palau d'Agamèmnon i contemplar tot el territori que va dominar des del seu tron; per haver conservat tan bé el Teatre d'Epidaure i haver permès que uns turistes com nosaltres, gairebé dos mil quatre-cents anys més tard, el poguéssim veure tan esplèndid encara i comprovar la seva meravellosa acústica, la qual vam tenir el plaer de posar a prova quan la Laia Marín va cantar Thinking out loud d'Ed Sheeran, malgrat que ens vam quedar amb les ganes d'escoltar el monòleg del Víctor Pulido. 


Gràcies pel llarg trajecte fins a Delfos, el teu lloc més màgic, abans i ara. No ens estranya que els antics escollissin aquest indret per construir el Temple d'Apol·lo, on gent de tot Grècia acudia per consultar i obsequiar l'oracle. 


Nosaltres, ara que ja hi hem estat, podem afirmar que allà hi ha una màgia inexplicable però molt poderosa. A més, vam tenir la sort de disposar de la nostra pitonissa particular, l'Helena Adán, que sempre que ho necessitem ens prediu el futur. Gràcies per la visita al Museu Arqueològic de Delfos; on vam poder veure amb els nostres propis ulls l'Auriga de Delfos i l'estàtua exempta d'Antínous. 


Gràcies per il·luminar-nos el camí cap als Propileus, l'entrada al lloc més important de tot Grècia: l'Acròpolis d'Atenes, ja que els alumnes de grec i d'història de l'art portàvem moltíssim temps esperant aquell moment. Gràcies pel Partenó, que malgrat totes les mutilacions que ha patit durant segles, continua sent l'edifici més majestuós i bell de Grècia, bellesa que no només nosaltres hem pogut presenciar, sinó que al llarg de la història milions de persones han fet camí per tal de sentir-la i viure-la. 


Gràcies per la magnífica explicació del Sergio Vidal sobre l'Erectèon; mai ningú abans l'havia explicat tan bé i amb tanta admiració alhora. Gràcies per la visita al Museu de l'Acròpolis, on vam veure cinc de les sis cariàtides que decoren la tribuna de l'Erectèon i on ens vam indignar per l'expoliació per part de Gran Bretanya, que té exposada la sisena cariàtide al British Museum. Gràcies per permetre que la Marta Esteve pogués conèixer al seu ídol, Alexandre el Gran, i pogués adorar el seu bust. 


Gràcies, moltíssimes gràcies, per la posta de sol a Súnion. Mai havíem vist una posta de sol tan sumptuosa. Les paraules del Jordi ens van emocionar a tots i, sobretot, ens van fer reflexionar sobre el futur, la vida... i adonar-nos del valor que tenia el viatge, i, concretament, aquell precís instant. Ningú oblidarà mai aquells minuts en silenci, contemplant el sol, que reflectit sobre el mar, s'anava amagant rere les muntanyes lentament. Va ser la millor lliçó que ens ha donat en sis anys: les coses sempre s'acaben. Grècia s'acaba. 2n de Batxillerat s'acaba. El sol sempre es pon. Però també sabem que cada matí torna a sortir, que això és només el final d'un capítol magnífic però que la història continua. “Aquí s'acaben coses però en comencen d'altres”, ens va dir. Per això, malgrat que pujar a l'avió per tornar a Barcelona i deixar Grècia ens entristís, malgrat que quan acabem aquest curs ens sentirem buits, si mai, en el futur, sentim enyorança, sempre podrem tornar a aquest record, que ens acompanyarà tota la vida. 


Els moments que vam viure allà són inexplicables, van ser tan especials que només els podem entendre els qui vam estar allà i els vam viure. Només nosaltres sabem què va passar durant les nits sense dormir, hores que més tard vam recuperar a l'autobús; només nosaltres podem entendre com de màgica va ser la nit en què l'Álex Caparrós va tocar el piano i la resta l'acompanyàvem cantant Let it be, Boig per tu, Someone like you, entre d'altres. 

Gràcies Laura Lucas, Jordi Ballester i Cristina Sotodosos per haver fet possible aquest viatge tan especial. Sense vosaltres no hagués estat el mateix. 


Gràcies també als τριάντα πέντε (trenta-cinc) companys, que també han contribuït que aquest viatge hagi estat únic: han estat l'essència. També recordem la gent, que per diversos motius, no ha pogut assistir. Això últim ens ha regalat moments molt emotius, com per exemple, veure a l'Iván Martínez fent-se selfies amb una fotografia de l'Andrea Castillo a la mà. I abans d'acabar, volem agraïr a la Laura Lucas tot el seu esforç, ja no només en l'organització d'aquest increíble viatge, sinó també durant aquests tres anys. Gràcies per fascinar-nos amb la cultura antiga, per encendre la nostra curiositat i per haver-nos acompanyat durant tot aquest periple. Però sobretot, gràcies per estar allà per a nosaltres, ja no tan sols com una gran professora, sinó com mentora a la vida. 

Per finalitzar, volem compartir amb vosaltres algunes opinions d'altres alumnes: 

“Grècia, darrera parada del tren de la vida, on la posta de Súnion esdevé transbord per pujar a un altre tren” Joel Sánchez 

“Un viatge ple de sensacions i persones que mai oblidaré” Sergio Vidal 

“Increïble” Sarah Romero 

“I han estat aquests dies els que marquen el final i alhora un nou inici, han estat les ruïnes i alhora la bellesa de Grècia les que contrasten amb aquest nou món que està per venir. Deixarem enrere les velles rutines, algunes amistats, grans professors i moments únics, però els records viscuts a l'institut, durant aquests sis anys, i a Grècia, durant aquests sis dies, romandràn sempre dins dels nostres cors” Judit Boladeras 

“Grècia ha estat una força sentimental i imparable amagada sota una ciutat destruida” Míriam Llonch 

“La posta de sol a Súnion, acompanyada del discurs del Jordi i del nostre silenci després de les seves paraules, em va fer pensar que era un punt d'inflexió entre tot el que havíem viscut junts i el futur incert que ens espera” Ada Vilà 

“Un viatge inoblidable amb una visió al futur” Iván Martínez 

“Un viatge ple d'emocions, instants intensos en un lloc màgic que ens ha donat molts moments per recordar. Inoblidable” Paula López 

“Moments irrepetibles, únics, que ja no tornaran” Paula Martínez 

“Viatge al pensament” Álvaro Córdoba 

“Una experiència immillorable” Helena Adán 

“Moltíssimes experiències i un viatge que m'ha fet crèixer com a persona” Elisabet Cano 

Marta Esteve i Ariadna Boladeras

Cap comentari: