Avui em toca a mi fer l’entrada i he pensat que com m’agrada fer massatges, podria fer-la sobre els tipus de massatges que feien al món clàssic.
A l’antiga Grècia, el massatge s’aplicava en els banys, que els antics consagraven a Hèracles, després dels exercicis físics, i es feien amb olis i ungüents.
També era molt freqüent que després d’una batalla als soldats se’ls fes un massatge. A Grècia, pioners de la hidroteràpia, preparaven els atletes per als joc olímpics amb un massatge, després d’un bany fred.
Eren els aleiptes (d’ἀλεíπτης que ve del verb ἀλείφω, untar) els qui s’ocupaven d’untar amb olis el cos dels atletes i eren experts massatgistes, sobretot especialitzats en esquinços, torçades i dislocacions.
Els metges més destacats foren Hipòcrates i Galè, assistits pel déu de la medicina Asclepi.
Hipòcrates (460 aC – 370 aC) era considerat com el pare de la medicina, i se li atribueix un gran progrés en l’estudi sistemàtic de la medicina clínica, reunint el coneixement mèdic que hi havia en les escoles anteriors, i prescrivint la pràctica dels metges per mitjà del jurament hipocràtic.
El Jurament Hipocràtic és un manifest ètic sobre les pràctiques mèdiques, al qual encara ara la majoria dels metges s'adhereixen.
Després que el massatge arriba a Roma, durant l’època hel·lenística, adquireix una gran popularitat. En aquesta època es va popularitzar la hidroterapia (de ὕδωρ + θεραπεία) i el massatge amb l’objectiu curatiu, i per això en totes les ciutats dominades per romans es van construir termes, on els romans podien mantenir-se bé corporalment, i es banyaven en piscines i banyeres aromatitzades.
El Jurament Hipocràtic és un manifest ètic sobre les pràctiques mèdiques, al qual encara ara la majoria dels metges s'adhereixen.
Una important obra d’Hipòcrates és el tractat sobre
les articulacions i fractures, en el qual deia que s’havia de fer un massatge a
partir de les extremitats inferiors en direcció al cor, ja que això servia per
activar la circulació; aquest sistema de massatge l’anomenava anatripsis (d’ἀνά + τρίβω, fregar).
A Roma fou famós Asclepiades (128 – 56 aC), un
metge que practicava el massatge que ara es considera suec amb olis, de manera
forta o fluixa, breu o llarga. Ell combinava el massatge, la dieta, els banys,
les begudes i les drogues suaus, per a produir plaer terapèutic i una evasió
tranquil·litzadora. Es va dedicar a tractar pacients que tenien trastorns
psíquics, el tractament dels quals feia a través del massatge.
També s’emprava aquesta teràpia en les termes, on hi havia habitacions especialitzades per als massatges (prop del tepidarium). Allà feien els preparatius per als massatges, i feien exercicis físics, després s’untaven el cos amb olis i els autèntics massatgistes els feien massatges centrant-se sobretot en les articulacions.
Després de l’aparició dels massatges terapèutics i esportius, es van començar a fer massatges eròtics. Els massatges es practicaven per eliminar deficiències orgàniques, com també per estar en forma i corregir els defectes posturals. També es feien massatges relaxants amb menjar i banys relaxants per aconseguir satisfer la persona.
En l’imperi romà existien dos tipus de especialistes: uns que s’encarregaven de la medicina esportiva i per a recuperar-se, els vulnerari, i els unguentari, que eren els que utilitzaven ungüents i pomades.
I amb això finalitzo la meva entrada sobre els massatges al món clàssic. Espero que us agradi i que aprengueu coses noves.
Andrea Castillo
2n BTX
PS: Per cert, algú sabria dir d'on ve la tan de moda paraula SPA?
PS: Per cert, algú sabria dir d'on ve la tan de moda paraula SPA?
6 comentaris:
Salut per aigua?
La paraula SPA és un acrònim que prové de la frase llatina "salus per aquam" que traduida vol dir "salut a través de l'aigua".
Bona entrada Castle, només podia ser teva. És una entrada molt interessant ja que no només has parlat de les teràpies sinó també d'Hipòcrates, el gran pare de la medicina i d'Asclepi, que d'aquest ja coneixíem bastant perquè ho vam estudiar també quan estudiàvem Empúries.
Doncs senyoreta Castle només vull dir-te que espero que dintre d'uns anyets pugui veure el teu centre de massatges que com la Laura va dir, jo et faré propaganda i cansaré als meus clients després d'una llarga visita.
Felicitats per la teva última entrada.
És molt interessant i està molt ben explicat però trobo que per part dels antics, falta un element molt important. No hi ha divinitat dels massatges?
Molt bé, Castle, jo també veig la teva sala de massatges amb mite incorporat, i ja saps que el nom ha de ser grec, oi?
Bé Fran i Nausica, SPA és efectivament salus per aqua!
La veritat és que no sé si hi havia divinitat dels massatges, però sí de la Salut, de la Higiene, del benestar... potser entre tots ja feien el fet!
Bona entrada!
Castle, Castle, Castle! Tú, els teus massatges i la teva fluidesa.
No ens fallis i de gran volem una sala de massatges anomenat: Can Castle! Qui millor que tú per fer massatges? Ningú! A més amb tota la quantitat de mites que et saps més l'origen dels massatges atrauries a tots els ciutadans.
Per cert, que be aniria un aleiptes per tots aquests que juguen a futbol (no els de la tele) sinó que juguen com a afició, perquè al final del partit els hi fessin un massatge.
Molt bona entrada.
Electra
M'agrada molt aquesta entrada.
és interessant, i sobretot molt important encara avui dia.
Res com cuidar-nos a nosaltres mateixos.
Felicitats!!!!
Publica un comentari a l'entrada