Hodie est

dimarts, 17 d’abril del 2012

Carthago Nova

Salvete!

Avui us explicaré la història de Cartagena, ciutat que data de l’època dels romans. Espero que us agradi!

Per començar dividirem la història en etapes:
1.    LA INTERVENCIÓ ROMANA EN HISPANIA I LA CONQUESTA DE CARTAGENA

La ciutat fou fundada aproximadament l'any 227 aC pels fenicis provinents de Carthago. Després de la primera Guerra Púnica es va establir un tractat entre Roma i Cartago, pel qual no es podia exercir la influència cartaginesa més enllà del riu Ebre. Però Aníbal va atacar Sagunt i es va desencadenar la II Guerra Púnica (212-202 aC). 
En conseqüència, Aníbal va enfrontar-se a Roma en el seu territori i va iniciar la llegendària expedició militar travessant els Alps. Però l’any 209 aC. el general romà Escipió va prendre Cartagena, atacant per sorpresa la capital i bastió dels cartaginesos, conquistant-la i acabant amb la dominació púnica de la ciutat. 
Des de la fi d’aquesta guerra fins a l’últim terci del segle V la població hispana va assimilar les formes culturals de Roma així com l’administració i l’organització política, les formes socials, estatuts jurídics, la llengua, la religió i les manifestacions artístiques.

2.    L’ESPLENDOR DE CARTHAGO NOVA EN L’EPOCA REPUBLICANA

Els romans van considerar aquesta ciutat com a filla natural de Carthago, i per això la van anomenar Carthago Nova, tot i que per la riquesa excepcional dels seus recursos naturals la van conèixer també amb uns altres noms: Carthago Spartaria, Carthago Skombraria i Carthago Argentaria, en referència a l’espart dels seus camps, els salaons de les seves pesqueries i la plata de les seves mines. Cartagena s’emmarca ara en la Hispània Citerior i es converteix en un dels més destacats centres portuaris hispans, ja que la presència de les explotacions mineres atreien gran nombre de romans i itàlics. Això es va traduir també en l’ocupació de l’entorn de la Serra Minera, especialment El Castillet (Cabo de Palos), Mina Balsa, Los Ruices o Villa de Paturro (Portman).
Va ser una època de desenvolupament i esplendor econòmica per a Carthago Nova, amb el seu port com element decisiu. 


3.COLONIA URBS IULIA NOVA CARTHAGO

En l’època de Cèsar la ciutat va passar a tenir un estatut jurídic de colònia (44 aC), i va rebre el títol de colònia sota la denominació de "Colònia Urbs Iulia Nova Carthago" (C.V.I.N.C), formada per ciutadans de dret romà. Probablement va rebre el títol en pagament a l’ajut prestat per Carthago Nova a Cèsar durant el seu enfrontament amb Pompeu en les guerres civils republicanes del segle I aC. La concessió de l'estatut colonial va iniciar un intens procés de renovació urbana, que va concloure en l’època d’August amb la construcció del teatre i la possible fonamentació del fòrum. Carthago Nova era una ciutat molt important, ja que el títol d'urbs és una distinció de la qual tan sols gaudeixen ella i Tàrraco, colònies hispanes. 
Durant el govern de Tiberi es va crear el conventus iuridicus carthaginense amb capital en la ciutat, dintre de la província tarraconense.


4. ALT IMPERI I DESENVOLUPAMENT DE LA VIDA URBANA

L’alt imperi romà coincideix en Cartagena amb una expansió de les construccions públiques i el dinamisme de la vida urbana, ja que l’emperador se serveix de les grans edificacions per propagar l’esplendor de la seva dinastia. A partir del segle II, es produeix un lent declivi econòmic i demogràfic en la ciutat, cosa que fa que tot el sector oriental de la ciutat quedi abandonat, incloent-hi el fòrum construït en l’època d’August; la ciutat queda reduïda al sector que va des del cerro de la concepció a El Molinete. 
Aquest declivi es va veure aturat quan l’any 298 Diocleciano va dividir la Tarraconense en tres províncies, i va constituir la província romana cartaginesis, establint la capital en la ciutat de Cartagena. 

Ara bé, després de la caiguda de l’Imperi d’Occident i l’establiment dels regnes germànics a Hispània, cap al 550, Cartagena va ser conquistada per l’emperador bizantí Justinià I i anomenada com Cartago Spartaria.
Encara queden restes de l'amfiteatre, del fòrum, del decumanus, les termes, el teatre i d'una domus anomenada la casa de la Fortuna. Si voleu veure les recreacions virtuals que han fet en la web Región de Murcia digital, cliqueu aquí.

I fins aquí la meva entrada! 
Espero que us agradi i que hagueu aprés una mica més!

Lorennna Guerrero
2n BTX

4 comentaris:

Ζήνων ha dit...

Molt interessant aixó de Carthago Nova i m'ha agradat molt la recreació que es mostra:)

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé, Lorena, llàstima que no puguem organitzar una excursioneta per visitar tot això!

Bona entrada!

Electra ha dit...

Barcino ja la coneixem, Empuries també, Badalona més o menys...pròxima parada a la ciutat de Cartago!
Jo li propondré al meu pare de fer un petit viatge per visitar aquesta ciutat, i ara que se tot això encara en tinc més ganes!

Molt bona entrada, Lorena.

Electra

Adriana. ha dit...

Bona entrada Lorena! Molt interessant :)