Hodie est

dijous, 12 de gener del 2012

El canal de Corint

Hola a tots!
Avui em toca a mi fer l'entrada i com d’aquí a poc viatjarem a Grècia, he decidit fer l’entrada sobre la història d'un dels llocs que visitarem, el canal de Corint.


El canal de Corint és una via artificial que uneix el golf de Corint amb el mar Egeu a través de l'istme de Corint. Va ser ideat en el 630 aC, però no es va acabar de construir fins a l’any 1893, i és considerat una de les obres d'enginyeria més sensacionals del món, tant per la seva bellesa i la seva grandària, com també per la seva historia. Quan es va finalitzar el canal, l’any 1893, va portar un gran benefici econòmic, ja que creava una via marítima que feia que els vaixells no haguessin de fer tota una volta a la península del Peloponès per passar del mar Egeu a l'Adriàtic.











Periandre de Corint,tirà que pertanyia al grup dels set savis de l'AntigaGrècia, va ser el primer governant que va intentar fer el canal al voltant de l’any 630 aC., però va abandonar el pla als pocs anys per temor a provocar la ira del déus, ja que l'oracle de Delfos li havia dit que no fes un canal a través de l'istme. Després va esbrinar que havien estat els sacerdots dels temples corintis els que havien dit a l'oracle el que havia de dir, perquè temien que, si construien el canal, deixiren de rebre les riques donacions i regals que feien els vaixells que passaven per allà.
El segon que ho va intentar va ser Demetri I de Macedonia, que va intentar crear una línia de comunicació entre els dos llocs. Però va abandonar-lo perquè els enginyers van tenir un error en els càlculs i el van fer creure que si construïa el canal s’inundaria tota la regió. El següent va ser Juli Cèsar, quan Corint es va convertir en una regió romana, i després ho va intentar Calígula.

El 67 aC, l’emperador Neró va començar a construir el canal de Corint, però al poc temps va morir i es va abandonar el projecte perquè el successor de Neró, Galva, va considerar que era massa costós. Ara bé, totes les tasques que van realitzar els enginyers de Neró van ser aprofitades més endavant pels treballadors que van acabar el canal al segle XIX.

Finalment, l’obra es va tornar a començar l’any 1882, després  que el govern grec va publicar una llei per obrir l'istme de Corint. El 7 d'agost de 1893 es va finalitzar.
En l’obra van treballar 2.800 obrers durant 10 anys, i es va utilitzar la millor maquinaria que hi havia en aquella època. Els obrers van extraure uns 930.000 metres cúbics de pedra i terra, de manera que el canal va acabar amidant 6 km de llarg, 76m d'alçada, 25m d'amplada en la superfície del mar i 21m en el fons del mar.

Per acabar, us vull dir que espero que us agradi l’entrada i que amb això tingueu encara més ganes d’anar a Grècia i visitar el canal de Corint.

Andrea C
2n BTX

8 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé, Andrea, molt bona entrada, que a més va bé per anar fent salivera...

Poc us pensàveu que la idea del canal vingués de tan enrere, oi?

Ja veureu com, tot i la son i el fred, la vista del canal de Corint no us deixarà indiferents!!!

Adriana. ha dit...

M'enrecordo quan la Laura va parlar a classe. No crec que ens quedem indiferents quan el veiem, deu de ser ben impressionant.

Tot té la seva història! Bona entrada :)

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Molt bé pel post i enhorabona per aquesta excel·lent iniciativa: visitar Grècia és una experiència inoblidable!

hans castorp ha dit...

La veritat es que quan vaig visitar el canal, em vaig pensar que em trobava davant una estructura completament moderna, una d'aquelles que feien els idiotes dels americans o el anglesos, francesos... per tal de controlar com més territori millor!
Sí que va sorprendre veure l'altura i l'antiguitat.
Visita no apta als que tinguin vertigen.

Que tingueu un bon dia, bona nit, o el que sigui! ;)

hans castorp ha dit...

Per cert, Laura... ¿Recordes el text del meu blog? jajaja

(no cal que publiquis aquest comentari)

A menys que vulguis fer-me publicitat:

http://delaesencia.blogspot.com/

Una abraçada!

Nausica ha dit...

Molt bona entrada Andrea, a més ara ens deixes amb més ganes d'anar-hi. Quan estiguem allà davant del canal de Corint,ens recordarem d'aquesta magnifica entrada on ens has explicat tots el que van pensar el mateix però cap d'ells ho va fer per unes o per altres fins el 1893.

Ara només ens queda un mes i podrem gaudir de totes aquestes coses que tantes ganes tenim de veure-les.
Petons !

fraaan7 ha dit...

6km i 25 metres d'amplada.
Ai las!

Ζήνων ha dit...

Gran innovació sobretot per al comerç de la zona. Normal que es mereixi una molt bona entrada :)