Hodie est

diumenge, 1 de maig del 2011

L'Eneida de Virgili

Salvete!
Aquesta entrada va dedicada sobretot als alumnes de 2n de batxillerat que ara estem llegint L’Eneida de Virgili, llibre escrit per petició d’August, al segle I aC, per narrar la història de l’heroi Eneas.

Eneas fuig de Troia quan aquesta es crema i s’emporta la seva dona Creüsa, el seu pare Anquises i el seu fill Ascani. Creüsa, pel camí, mor.
Al llarg de la obra la rancorosa Juno fa que el vaixell dels troians es desvïi perquè no arribin mai a Itàlia. El viatge durarà 7 llargs anys.
En una de les parades de l'expedició, Dido s’enamora d'Eneas, però, per ordre de Júpiter, l'ha d'abandonar i ella es suïcida.
A Eneas se li apareix el seu pare que li demana que vagi a visitar-lo al món dels mort. Quan hi va, acompanyat de la Sibil·la, aquest li explica la glòria de la futura ciutat que ha de fundar.
Finalment, quan arriben a Itàlia, el rei Llatí, que governava al Laci, casa la seva filla Lavínia amb l'heroi troià Eneas. Turn, cosí i pretendent de Lavinia, trastornat per les fúries declara la guerra a Eneas. Els troians seran ajudats per Venus i els rútuls per Juno. Però, al final Eneas és el vencedor.
El llibre el podem dividir en 3 parts:
  • Llibres I-IV: Eneas i un grup de supervivents de Troia van cap a Itàlia, a fundar el nou llinatge, enviats per Júpiter. Vagaregen pel mar Mediterrani durant set anys, però, quan estan gairebé a Sicília, la deessa Juno els porta cap a Àfrica, on es troben amb la reina Dido, la qual s’enamora d’Eneas per obra de Venus. Eneas, però, decideix continuar amb la seva missió i Dido se suïcida, després de demanar que el poble tingui etern odi als romans. Eneas renuncia a l’amor pel deure.
  • Llibres V-VIII: Quan Eneas arriba a Cumes, la Sibil·la el porta al món dels morts perquè el seu pare l’informi sobre el futur de la ciutat que ha de fundar a Itàlia. Es troba a Anquises i li diu com el seu fill fundarà Alba Longa. Finalment arriben al Laci. El rei ofereix la seva filla Lavínia com a esposa a Eneas. I Juno fa que altres pobles encapçalats per Turn del Laci facin guerra contra ells.
  • Llibres VIII-XII: Narra la lluita entre troians i els seus aliats contra els llatins. Juno està de part dels llatins. Eneas mata Turn i s’acaba l’Eneida.
A continuació poso un vídeo on podeu veure les escenes de l’Eneida representades en imatges:


A més, us remeto de nou a entrades del blog realitzades el curs passat que també tenen material útil per estudiar aquesta obra.
Que el vostre viatge sigui profitós!

7 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Anna, una entrada molt útil en aquests moments.
Només que hauries d'haver explicat què passava en els set anys que l'heroi triga a arribar al Laci.

Ah, i molt bona la idea d'escriure els noms incomplets en les imatges: així els teus companys poden intentar esbrinar les lletres que falten. ;)

Marina ha dit...

Una entrada interessant i, just en aquest moment, un bon ajut per a la lectura que tot just ara ens acompanya.

ἐράτω ha dit...

És tres vegades millor que l'audaç d'Ulisses, anant d'entaraillo pel camí!
És més divertit, perquè aquest no s'en assabenta de res!

Quina paciència per fer tot això, eh nena?

Anabel:. ha dit...

Molt bé Anna, ens servirà per respassar pels exàmens!

῞Ηκτωρ ha dit...

La veritat és que l'Eneida m'ha acabat agradant i tot (si es que sempre mirem les coses amb mals ulls!)

Ens serà útil per repassar i el video està molt bé Anna!

Cristina Garcia ha dit...

Molt bona l'entrada!

monica ha dit...

Molt bonica aquesta entrada Anna.