Hodie est

dilluns, 14 de març del 2011

Mite de la venjança d’Agamèmnon

Salvete!
Avui al blog Lorennna.
No sabia què fer per penjar al blog, i he anat buscant mites, informacions, que no m’acavaben de convéncer... Finalment he trobat aquest i m'he dit "per què no?"
Així que us parlaré del mite de la venjança d’Agamèmnon.
Espero que us agradi!

La venjança d'Orestes i Electra
Deu anys tenia Orestes quan la seva mare va matar el seu pare. Successor legítim d'Agamèmnon, el nen es va salvar d'una mort segura a mans de l'usurpador quan la seva germana Electra el va treure de palau amagat sota la roba i el va lliurar al seu preceptor. Aquest el va conduir fins a Crisa, on regnava Estrofi, un aliat d'Agamèmnon, que el va acollir fins que va tenir disset anys. Així que es veu amb cor d'acomplir el deure de venjar la mort del pare, Orestes abandona Crisa, acompanyat del seu inseparable amic Pílades, fill d'Estrofi.
El primer que fa Orestes és retre ritus funeraris al sepulcre del seu pare i consagrar-li un rínxol, alhora que li promet venjança. Electra, que acudeix també a la tomba, identifica el rínxol del seu germà i, tot seguit de trobar-se, es reconeixen l'un a l'altra.Tots dos ordeixen un pla per portar a terme finalment la venjança que tant de temps havien somiat.
Sense ser reconegut ni per la seva pròpia mare, Orestes es presenta a palau com un enviat d'Estrofi per tal de comunicar a Clitemnestra la suposada mort del seu fill en una cursa de carros. La reina, tot dissimulant la joia per la notícia, crida Egist perquè la senti de la mateixa veu del missatger. Orestes aprofita l'ocasió de trobar-lo desprotegit per matar-lo a cops d'espasa. Immediatament després es dóna a conèixer a la seva mare i també l'assassina, desoint les súpliques desesperades que li adreça.

Encalçat per les Erínies
Consumat l'assassinat de la seva mare, Orestes és perseguit sense pietat per les Erínies, que reclamen la seva sang per castigar el terrible crim comès. Les Erínies o Fúries eren les negres deesses infernals de la venjança i dels remordiments, nascudes de la sang dels genitals amputats d'Úranos. Els mortals no gosaven ni pronunciar el seu odiós nom i les anomenaven Eumènides 'bondadoses', per no despertar la seva ira. Segons la tragèdia Eumènides d'Èsquil, quan Orestes acudeix a consultar al santuari de Delfos, Apol·lo li ordena que, després de purificar-se, es dirigeixi a Atenes a posar-se sota la protecció de la deessa Atena. Allà és jutjat pel tribunal de l'Areòpag instaurat a tal fi per Atena i que esdevindrà en endavant l'encarregat de jutjar els crims de sang. Absolt del seu crim gràcies a la intervenció d'Apol·lo i al vot d'Atena, s'allibera per fi de la persecució de les Erínies.
I això és tot. 
Espero que us hagi agradat!
Salut! (:

6 comentaris:

Anònim ha dit...

S: havia ficat una foto, pero no es veu...TT i e tingut problemes per fer l'entrada...vv

Laura ha dit...

Bé Lorena, sempre està bé que algú ens expliqui algun mite del que encara no hem parlat. Però, podries haver intentat ser més creativa en lloc de fer un retallar i enganxar d'una pàgina arxiconeguda. O, si més no, citar-ne la font!

De totes maneres, almenys has fet la teva aportació i respectat el termini de lliurament.

Ànims per millorar la propera entrada!

Anònim ha dit...

ja, ho sé..TT
havia fet un treball sobre el mite de la caixa de pandora, perque air vaig parlar amb una amiga sobre aquest mite, quan anava a penjar-lo per casualitat ma obert una compaña al msn i li he comentat que anava a pujar l'entrada al blog, i ma preguntat que de que l'havia fet,i m'ha dit que a clase havian parlat que ella el faria i m'ha sagut malamen treure-li la idea.. i no em donava temps a ferne un altre treball... per aixó e fet aquest a correcuita.. u sentu elpróxim si que m'el curraré ..

Electra ha dit...

A mí m'ha agradat, encara que ja me la coneixia, perquè quan em vaig posar el nom d'Electra vaig buscar informació sobre aquest personatge!

Igualment, mai va malament tornar-ho a llegir.

Fins demà:)

monica ha dit...

Lorena una entrada molt bonica:)

ἁλία ha dit...

Lorena, molt ben feta l'entrada, no coneixia molt sobre això però gràcies per fer l'entrada que hara ja se més sobre el mite.
Bona feina!