Hodie est

dissabte, 29 de gener del 2011

Mikrá Asía

Καλησπέρα σας!

Aquests dies parlàvem de les Guerres Mèdiques i de les ciutats d'Àsia Menor, i hem acabat explicant η Μαγάλη Καταστροφή, que és el nom amb el qual els grecs anomenen els fets esdevinguts al 1922 a la costa de Turquia, que van suposar l'incendi de les principals ciutats gregues a Turquia i l'expulsió definitiva dels habitants d'origen grec que hi quedaven.


I seguint amb la idea de la música, m'ha vingut al cap una preciosa cançó, cantada per Pantelis Thalassinós, que es diu "Τα σμυρναίκα τραγούδια" (les cançons d'Esmirna), i parla justament del record dels fets a Esmirna (actual Izmir), que fou completament cremada per les tropes d'Ataturk.
Sobre un ritme de syrtos de les illes llisquen les paraules suaus que parlen de tristesa, de dolor i de melanconia, de foc i de pèrdua.
A més, he trobat un video que il·lustra molt bé aquell moment històric amb la cançó com a banda sonora, i un altre en grec, i subtitulat en anglès, que us explica els fets de la ciutat d'Esmirna.



http://www.youtube.com/watch?v=1eR712sef5I&feature=related

Gaudiu de la música!

4 comentaris:

Electra ha dit...

Aquests dies que a classe estem llegint sobre les Guerres Mèdiques i és una de les guerres que més m'agraden.

Molt bona entrada! :)

Anabel:. ha dit...

la veritat és que és comprensible que els grecs i els turcs no s'avinguin gaire... però no s'ha de generalitzar, no tots els turcs ni tots els grecs en són responsables.
m'ha agradat més aquesta cançó, suposo que el directe li dóna un ambient diferent.

bona nit!

῞Ηκτωρ ha dit...

Les disputes dels "grans" sempre les acaba pagant la gent innocent...
Injustícia es la paraula amb que es pot resumir tot això.

Diuen que la música calma les feres :)

Cristina Garcia ha dit...

M'ha agradat molt!! Sobretot per les guerres mèdiques que m'interessen molt!!
Molt bona l'entrada.