Hodie est

divendres, 15 d’octubre del 2010

Pervivència musical

Γεία σας!
Seguim amb la pervivència!
Com no és d'estranyar, la meva recerca ha estat encaminada cap al món musical. Que us sona allò de "el llatí és una llengua morta"? Ai las, quina mentida!
Feu una ullada:
  • Placebo: redordeu què és el placebo? I què significa en llatí? Doncs hi ha un grup britànic que es diu així.
  • Statu quo: l'estat establert o l'estat actual d'alguna cosa. Un grup molt conegut, nascut als anys 60, s'anomena "Status Quo". Potser el coneixeu pel seu tema In the Army now.
  • Ipso facto: Ara mateix. És el nom d'un grup que l'any passat va separar-se i que només va durar dos anys. ipse, ipsa, ipsum... Us sona?
  • Rara avis: Persona amb gustos poc freqüents. Sí, sí, encara que no ho creieu, hi ha un grup txec que ha adoptat aquest nom tan... rara avis ¿? O potser friki?
  • Lady Antebellum: segurament heu escoltat aquest grup a la ràdio. Doncs el seu nom prové d'ante- que vol dir "pre-", i de bellum, "guerra". Fa referència a un estil arquitectònic americà. Una tria estranya, no?
  • Honoris causa: Per causa de l'honor. Un grup de rock espanyol ha triat aquest llatinisme com a nom.
  • Pendulum: de pendulus,a,um adjectiu que significa insegur, és també un grup de rock electrònic.
  • Creuar el Rubicó: hi ha grups que han adoptat la forma anglesa, com podem ser The Sounds o Revolution Renaissance, que canten: The die is cast, it's time to cross the Rubicon, és a dir, La sort està tirada, és hora de creuar el Rubicó. Dos en un!
  • Veni, vedi, vici: He arribat, he vist, he vençut. Alizée és una cantant francesa que ha anomenat així una de les seves cançons, en la qual també diu mea culpa.
  • Delirium tremens: és una cançó de Joaquín Sabina i Fito Paez.
  • Alter ego: El teu complementari. Jean-Louis Aubert té una cançó anomenada així amb una lletra ben bonica.
  • Alea iacta est: La sort està tirada. Un grup espanyol anomenat WarCry ha triat aquest nom per al seu àlbum.
  • The Cranberries té una cançó anomenada Electric blue eyes, on diu Domina adjuva me, que deu significar una cosa semblant a Senyor, ajuda'm.
  • Hillsong, un grup cristià molt conegut arreu del món, té una cançó anomenada Hosanna, que és una lloança, i surt al nostre diccionari Vox.
  • Flyleaf, un altre grup de rock cristià, té un àlbum que es diu Memento mori, que vol dir Recorda que moriràs.
  • I finalment també he trobat una cantant irlandesa, Enya, que fa cançons completament en llatí. Deixo el video d'una, Miraculum, però no espereu res més que una cançó en llatí, eh!

Fixeu-vos en la pronunciació! Αl youtube trobareu la lletra en llatí i en anglès, més que res per entendre alguna cosa.
Per cert, (gràcies a la teacher Isabel) he trobat dos casos més de pervivència, però en dos llibres: un és a Crepuscle, on la protagonista Bella, admirant la bellesa d'Edward, el compara amb un déu grec. I un altre cop el compara amb l'estàtua d'Àdonis, un déu grec al que feien culte les joves de Safo, i que actualment s'usa per descriure homes joves i atractius.

L'altre és al llibre Harry Potter i la pedra filosofal, on podem llegir escrit en l'escut de Hogwarts: Draco dormiens numquam titillandus (El drac dorment mai ha de ser pessigollejat).
Si és que ni tan sols Harry Potter pot estar-se de parlar llatí!

Bon cap de setmana!

ή Μήτις

10 comentaris:

Laura ha dit...

Μπράμπο σου, Μήτις!

Molt bona la recerca, tot i que he de reconèixer que conec ben pocs grups dels que cites.

Veieu com és veritat que els llatinismes encara s'utilitzen?

De totes maneres, trobo a faltar aquella meravellosa cançó de la qual el Jaume ens va fer una entrada l'any passat (aquella de Mama Ladilla), o la cançó de Mago de Oz de la Atlantia. Suposo que les recordeu!

Si algú en sap més que ho digui, que en farem un bon recull!

Anabel:. ha dit...

Gràcies!
Jo coneixia uns quants, que són grups bons, però hi ha uns altres que no els coneixia i tampoc us aconsello que escolteu perquè no són gens "agradables" a l'oïda, però bé, cadascú té els seus gustos.
Bona nit!

Ἧρη* ha dit...

Woo! Genial Anabel!
Tot i què només coneixia el grup de The Cranberries.. xd

La cançò d'Enya no s'entenia, però més que res que les cançons d'aquest pal s'entenen pràcticament res... així que no era culpa del llatí.

Penso que de Harry Potter es podria fer una entrada sensera perquè em sembla que té molts més llatinismes (caput draconis, veritas veritatis..)


Vale*

Raquel ha dit...

Fins i tot en Crepusculo! Aquest mon esta ple de llatinismes i encara falten mes!
Les cançons no les conec molt, però m’he donat conte que s’utilitzen molt en el mon de la musica, això m’agrada!

Felicitats Anabel :)

῞Ηκτωρ ha dit...

Una entrada musical fa molt per a tu ehh jaja
La veritat jo tampoc coneixo els grups, pèro si que m'havia donat compte de la comparació de Crepuscle quan ho vaig llegir.
Fantàstica Anabel, com sempre!

:)

hans castorp ha dit...

Bon dia i bona hora!
Música, música i més música. Potser l'ambient actual on el llatí té més pervivència. L'altre dia, sense anar massa lluny vaig estar escoltant un grup de metal-symphonic cantant en llatí. Y has demostrat que hi ha moltísims grups de música que tenen el nom en llatí. Alguns els he sentit com Status Quo o Hillsong!!
En quant a Enya, em sembla que te una veu precios i fa una barreja d'estils musicals interesantíssima: música minimalista, música celta, música máquina i de sintetitzador y fins i tot un punt clàsic romàntic que la fa potser massa melosa. jajajaja

Gran, Anabel...

Noemi Esteves-García ha dit...

Hola!
Molt bon treball! la veritat es que crec que no conec cap grup dels que ens has explicat, xd jo que pensava que escoltava tota mena de cançons...
La canço Miraculum m'ha relaxat, molt bona.

I Per acabar! He de dir que l'engima visual pertany al mite de la fugida d'Odisseu i dels companys de la cova de Polifem. Exactament quan Odisseu es al pit del marrano de Polifem i es perpara per sortir fora de la cova. :)

Noemi Esteves-García ha dit...

frase de la setmana: Cedanr arma togae; "Que las armas cedan a la toga"

Vol dir que el gobern militar, representat per les armes ha de cedir el pas al gobern civil represent per la toga.

Marina ha dit...

Molt interessant, cada cop em demostres més que estas totalment endinsada enel món de la música.
passant al llatí,coneixia molt pocs dels grups que has dit, pero la veritat es que tens tota la rao, i es que no ens adonem de la importancia del llati en el mon moder i esta per tot arreu.
M'ha encantat.

ἐράτω ha dit...

Molt tu Anabel, de debò molt bona entrada!

Status Quo! boníssim grup, amb això del TR he estat cercant grups musicals i aquests era un dels més destacats.

Ara bé, el de rara avis m'ha matat! boníssim també jajaja

I la dona aquesta, què passada! aquesta si que ho és de rara avis xd

Genial nena, en tu linia!