Hodie est

dimarts, 8 de juny del 2010

Els gladiadors

Hola, sóc la Cristina.
Primer de tot vull desitjar als meus companys de 2n que tinguin moltíssima sort a les Pau, segur que sí, us ho mereixeu!!

I ara parlaré sobre els gladiadors romans :

Els gladiadors provenen dels costums funeraris dels etruscos. Aquests lluitaven entre ells per honrar els difunts. A Roma van començar els combats al segle III aC, però el combat va passar de ser un ritual religiós a ser un espectacle per al públic.
Tenia lloc en els jocs públics i va començar a utlitzar-se com a eina política propagandística.
Els gladiadors tenien una alimentació vegetariana, bàsicament de cibada i llegums. Habitualment eren esclaus, presoners de guerra o condemnats per algun delicte greu. Lluitant se'ls donavava l'oportunitat de ser lliures, tenir fama i moltes vegades també una posició econòmica. També hi havia gladiadors que havien anat al Ludi, una escola per formar gladiadors. Aquestes persones desitjaven ser gladiadors per divertir-se, aconseguir fama...
Els gladiadors que tenien molt èxit eren lloats pels poetes; la seva imatge apareixia en joies, gerros, etc.

La nit abans del combat es feia un sopar amb els gladiadors; era l'única nit que podien saltar-se la seva dieta ja que podia ser l'ultima nit de la seva vida.

Una autoritat indicava amb la posició de seu dit índex el destí del gladiador vençut en el combat. Si el dit es dirigia cap a amunt, cap al cel, el gladiador conservava la seva vida, i si el dit anava cap avall , volia dir que el gladiador havia de morir; el mataven clavant-li una espasa al coll en direcció al cor. El públic era el que decidia si el gladiador podia seguir vivint o havia de morir. La majoria de les vegades el públic elegia que el gladiador morís, ja que la gent gaudia veient sang (com podem veure era un espectacle molt sanginari). Els morts eren cremats a la pira.

Hi havia moltes clases de gladiadors que es diferenciaven per la roba i el seu armament. Ara explicaré alguns d'ells:

Equites: anaven a cavall o amb carro (essedarii), portaven un casc i d'arma tenien el spiculum (una llança). Solien lluitar entre ells .

Hoplomacus: portaven tires de cuir en diverses zones del seu cos(genolls, canells...) i una mena de calçotets per tapar la zona genital, portaven un escut molt gran i un casc amb visera, la seva arma era una espasa.

Mirmos: provenien de les Gàl·lies (actualment França), en el seu casc portaven el dibuix d'un peix, portaven una túnica curta, una armadura en la cama i al braç i un escut corbat, la seva arma era una espasa curta i recta .

Reciarius: portaven una túnica, un trident, un punyal i una xarxa, no portaven protecció en el cos.

Secutors: portaven una espasa, un escut, un casc amb visera i una espasa.

Samnitas: va ser el primer gladiador en aperéixer portaven grans escuts ornamentats ,cascos amb crestas i aletas, portaven un braç recobert amb metall o cuir ,tenien una espasa curta i recta i a més un petit escut.

Andabatae: se'ls conexia pel seu casc sense obertures per als ulls. (eren obligats a combatir)

Tracius: tenien un trident o espasa curta, un escut cuadrat, un casc amb una ploma lateral i les cames protegides.

Espero que us hagi semblat interessant!

Valete !

3 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Cristina!
Després de Tarraco Viva amb gladiadors en directe i la teva entrada, ja se'ns pot considerar uns experts en els Ludi Gladiatoris!

Per riure una mica us recordo l'entrada del gener dels Playmobils Gladiadors!!!

Sort als selectius!

ἐράτω ha dit...

Sí, dins de no res, ens veiem amb els escuts i tota la parafernària lluitant jaja

Cristina, genial, és increíble estudiant sele i pensant en fer entrades al blog, quina compaginació senyors!

Cristina.Me ha dit...

Uii si! tindria de tindre molta compaginació!, però no faig la sele farè un cicle superior.