Hodie est

divendres, 21 de maig del 2010

Propera parada: Tarraco

Com bé sabeu, la propera excursió que tenim pendent de fer és a Tarraco (Tarragona), i en aquesta nova entrada en el blog intentaré resumir breument un parell de conceptes sobre aquesta ciutat.

L'origen de l'actual Tarragona es remonta a l'antiga Tarraco romana, capital de la Hispània Citerior, la Tarraconensis. La ciutat tenia una estructura hipodàmica.

En aquesta ciutat trobem moltes restes arqueològiques. Per exemple, hi ha el Pretori romà. El Pretori romà en l'actualitat forma part del Museu Arqueològic Nacional de Tarragona, on hi ha moltes restes romanes, però també n'hi ha de medievals. També, és curiós que el Pretori romà durant l'edat mitjana fos la residència dels reis d'Aragó i dels princeps de Tarragona. Entre les peces més importants que hi resten podem destacar el sarcòfag d'Hipòlit.
D'altra banda, des de dalt de tot de la torre de la catedral podem veure una bona part del circ romà i de l'amfiteatre.

L'amfiteatre va servir perquè anomenessin Tarragona Ciutat Patrimoni de la Humanitat. El terreny escollit per edificar l'Amfiateatre es trobava a prop d'una de les portes de la ciutat, cosa que el feia molt accessible per a tots els ciutadans. Va ser construït al segle II aC., té forma d'elípsi, que delimita un àrea central (arena) on es desenvolupaven els diferents jocs que hi havia. La seva funció principal era la celebració de dos tipus d'espectacles: les diverses lluites entre gladiadors i gladiadors lluitant amb feres salvatges. Tenia una capacitat d'uns 14000 espectadors.
També, podem destacar la fama que tenien aquests gladiadors, com ara passa amb els jugadors de futbol; a la gent li agradava molt anar a veure lluitar els gladiadors i per als romans això era considerat un esport.
Podem dir també que la càvea estava dividida en tres sectors, que es separaven per passadissos i petits murs que feien una distribució jeràrquica de la societat romana dins de l'estatus social al qual pertanyia cada espectador.
Actualment es pot contemplar l'amfiateatre romà tal com va quedar després de la restauració portada a terme als anys 70.

En conclusió, ens espera una bonica excursió, en la qual podrem veure in situ els gladiadors lliutant, dins de les jornades de Tarraco Viva.

Fins divendres.

Per fer un repàs més extens del que veurem a Tarraco, mireu-vos aquesta presentació. Us anirà molt bé per a la sele.
 
 
 

6 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé, Juanje.

T'he completat l'entrada amb una presentació de Tarraco per repassar el que veurem.

Bon cap de setmana!

Macarena ha dit...

Juanje molt bona l'aportació al blog! Crec que estem preparats per el divendres! Petons!

Judith Colmenar Nebot ha dit...

Molt bé Juanje!!
Jo també estic preparada per divendres, i espero que no et perdis una altra vegada!

Un petó

Κλειώ ha dit...

Aquesta entrada m'ha servit per repasar Tarraco, ja que tenia el tema molt oblidat.

Cristina.Me ha dit...

Molt bona entrada Juanje ! :)

Tarragona és una ciutat amb molta história amb moltes restes romanes: el circ ,l'amfiteratre, el fórum,les muralles...

Aquesta ciutat m'agradat desde sempre perque és única i espectacular.

avete!

Cristina.Me ha dit...

ups! no es avete sino valete.