Hodie est

dimarts, 4 de maig del 2010

La gastronomia grega

Aquí torneu a tenir a Cal·líope!

Avui us faré cinc cèntims sobre la gastronomia grega i espero que us agradi i que us entrin moltes ganes de tastar alguna d’aquestes delícies.



La gastronomia grega és considerada com a dieta mediterrània ja que té influència italiana, balcànica i del Mitjà Orient, que la caracteritza com la més saborosa i atractiva del món.

Els antics grecs no coneixien la forquilla, només la cullera i el ganivet. Tots els menjars que nosaltres punxem amb la forquilla ells els agafaven amb les mans, es remullaven una mica els dits amb aigua i continuaven menjant. Menjaven asseguts en bancs, i d’aquí prové la paraula banquet. És molt curiós perquè el mateix pa podia servir de plat, encara que normalment utilitzaven estris de terrissa o de metall.

Els antics grecs feien tres àpats al dia:

*El desdejuni (ἀκρατισμός) compost de pa de pis mullat en aigua de tocosh pur (ἄκρατος), al que eventualment se li agregaven figues o olives

*L’esmorzar (ἄριστον) que es prenia al mig dia o al començament de la tarda.

*El sopar (δεῖπνον) era el menjar més important del dia, que tenia lloc generalment a la caiguda del sol.

PLATS TÍPICS ACTUALSUn dels plats més típic i popularde Grècia és la “Moussaka” que conté capes d'anyell picat, tomàquet, albergínies, patates o bolets barrejats amb beixamel.

També ho és la “Spanakopita”, que són empanades d'espinacs i formatge desfet, i el “Bife Stifado” que és un estofat de carn, amb trossets de calamar.

També com platets d'encant al paladar està el pop a la graella, les dolmades (arròs amb carn enrotllat en fulles de pàmpol), i no ens podem oblidar de les amanides i salses d'acompanyament, ja que sense elles no seria grec el menjar. 

L’amanida grega (χωριάτικη σαλάτα) és una amanida elaborada a Grècia amb els ingredients característics d’aquest país.

Està feta amb tomàquet, cogombre, pebrot i ceba vermella, tot això amb sal, pebre negre, i orenga i ben amanida amb oli d'oliva.
A tot això se li afegeixen trossets de formatge feta i olives de Kalamata.

També existeix una variant d'amanida que
es denomina μαρούλι, feta amb enciam en lloc de tomàquet i és molt diferent: consisteix en enciam, ceba de primavera, i anet fresc; tot això amanit amb oli d'oliva i vinagre o suc de llimona.

Ah sí, que no se m’oblidi, els grecs encara que no ho sembli, també bevien alcohol, el vi era la seva beguda estrella! Es veu que els hi encantava, es prenia a la segona part dels banquets, desprès de menjar i mentre es conversava o es feia tertúlia. El vi a Grècia no es deixava hores i hores prenent el sol, sinó aromatitzat amb herbes, espècies, amb sal -i d'altres conservants- o amb mel, de vegades rebaixat amb aigua.


D'altra banda, aprofito que avui va de gastronomia per a recordar-vos que el divendres 28 pot ser poden tastar el Garum, aquella salsa feta de vísceres fermentades de peix que era considerada pels habitants de l'antiga Roma com un aliment afrodisíac, i només era consumit per l’alta societat. Els romans van emprar el Garum de forma semblant a com avui dia empren les cuines asiàtiques la salsa de soia.

Espero que us hagi agradat!!!

Judith.


PS: Per saber-ne més sobre la gastronomia dels grecs antics us recomano: http://entrefogones.lacoctelera.net/post/2008/04/18/la-antigua-grecia

12 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Juddd, has fet una feina suculenta.
Ara a veure quan la posem en pràctica...

Sí, Aarón, primer els vestits!

῞Ηκτωρ ha dit...

Una hora adient per llegir la teva entrada judd :) ahahaha ara m'ha entrat gana!
Doncs sí, a veure si algun dia tornem a fer una "comilona" ehhh!

PD: Molt bona feinaa!!
Un petoneeet

Weeadidi de Mairena ha dit...

pastiiiiiiiichioo!

Noemi Esteves-García ha dit...

molt interessant!
jo estic amb el Serguis: comilonaa gregaa :)

fins demà.

s. ha dit...

Ben fet Bulto!!
M'apunto al Dinar, sense dubte.
Aquesta Moussaca crec que hi és a "La sirena" i crec que n'he menjat, n'és força bona.

s. ha dit...

Ben fet Bulto!!
M'apunto al Dinar, sense dubte.
Aquesta Moussaca crec que hi és a "La sirena" i crec que n'he menjat, n'és força bona.

Raquel ha dit...

Uoohh quina gana xD
Molt bona entrada judith!
Ens has obert les ganes de tastar el menjar grec :)
Si si per quan la comilona? Jaja

Fins demà!

Pamela ha dit...

Es veu molt bé el menjar i que fam m'ha entrat tant de bo pugui provar alguna d'aquestes delícies, mmm.... x)
Bona entrada Judith.

Anna93 ha dit...

Molt interessant Judith!
Però espero que quan anem a Grècia hi hagi menjar com aquí també, si no em tindre que portar un taper de casa xD

Fins dilluns!!:)

ἐράτω ha dit...

NONONONO, me miego, encara no saps que a sevidora no li agrada el verd? (el color no, el menjar) no puc fer cap comilona grega tot i que tingui una pint boníssima.. no.. no m'entra jajaja

Bona feina cul......menar! jajaja

Anaïs

San ha dit...

Tot té molt bona pinta menys el garum,com es podien menjar això, encara m'ho pregunto xD

Anabel:. ha dit...

com mola Judith! m'agradaria tastar la Spanakopita aquesta potser està bona! però estic amb la San, com podien menjar garum??

per cert, m'apunto a la comilona jo també!