Hodie est

divendres, 14 de maig del 2010

El somni grec

Avete!

Bé, fa poc vaig fer un viatge i en la revista de l'avió vaig trobar un article interessant que avui m'agradaria compartir amb vosaltres.

Amb tot just mig any de rodatge, el nou Museu de l’Acròpolis d’Atenes va ser la principal atracció turística que Grècia va presentar a FITUR (Fira Internacional de Turisme), que es va celebrar al mes de gener a Madrid. El museu, ubicat al costat de l'antiga acròpolis, és obra de l'arquitecte Bernard Tschumi qui ha aixecat, després d'anys de polèmica i retards motivats entre altres causes per la trobada de restes arqueològiques durant les obres, un edifici que destaca per les seves dimensions, entre altres coses.


Té un disseny ultramodern: a l'entrada, un terra transparent permet contemplar les restes arqueològiques trobades durant la realització de l'obra. I a l'interior trobem més de 4.000 obres d'art clàssic hel.lènic exposades, la majoria amb una antiguitat de més de 2.500 anys. Les col.leccions s'exposen dividides en dues èpoques: arcaica i clàssica. Les peces provenen dels principals monuments de l'acròpolis: els Propileus, el temple d'Atenea Niké i l'Erectèon, així com els marbres del Partenó. Podem veure les Cariàtides, una gran sèrie de columnes amb figura femenina que sostenien el sostre de l'avantsala del temple de Erectèon.

I en una gran sala rectangular, recordant la planta del Partenó i simulant el seu fris, trobem els relleus del fris del Partenó, que malhauradament no són a Atenes, sinó al British Museum de Londres. I potser la gràcia d'aquesta exposició és que només hem de tombar el cap per poder veure el veritable Partenó, alçant-se sobre l'Acròpolis, ja que aquesta sala està tota tancada per gans finestrals que ens permeten mirar cap a l'exterior.

Amb la construcció del museu, les autoritats gregues pretenien aconseguir la devolució dels marbres que el comte Elgin es va esdur de l'Acròpolis fa 200 anys i que alguns heu vist al British Museum de Londres.
La campanya per la recuperació dels marbres del Partenó, iniciada per Melina Mercuri, encara és viva.

Tíndara

3 comentaris:

Μνημοσύνη ha dit...

hola!
fa molts dies que no comentava res, perquè els llibres em tenien absorta. Per fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!! s'ha acabat o això espero. AAAAAAAAAA jo he estat en aquell museu, haig de reconeixer que va arribar un moment que amb el cansansi em dormia (jo i més d'un). Del que més m'enrecordo era d'allò que ens van dir, que si mirabas el fris i després el Partenó podies fer-te una idea de quan estava sencer. La veritat és que, en aquell moment no ho veia molt clar, però ara penant, realment s'ha de tenir molta imaginació.
Mentres estava estudiant aquesta setmana me enrrecordat molt del viatge. Tinc moltes ganes de tornar a Grècia(tot i que crec que no és el millor moment)m'ho vaig pasar genial.
Petonsssssssssss

Μνημοσύνη ha dit...

A per cert, no se si algú ho a contestat, però dire que significa "ad astra per aspera". Vol deir " a les estrelles pel camí més facíl", creec que no es referirant a la vida.
Petons

Κλειώ ha dit...

Hola! La frase vol dir pels camins més aspres s'arriba a les estrelles! la vaig veure en un llibre