Hodie est

dijous, 6 de maig del 2010

Constel·lacions del zodíac


Aquí teniu al vostre κυβερνήτες preferit de nou (després de la Laura, és clar :)) que avui us farà saber una mica de les vostres constel·lacions zodiacals:


Àries: El xai Crisomal·lo del qual ja us he parlat (el del velló d'or), va dur a Frixo fins a la Còlquida i en honor a Zeus va sacrificar el xai que va ser convertit en la constel·lació.

Taure: Aquesta constel·lació té una història que tots coneixem: el rapte d'Europa. Com tots ja sabeu Zeus es va convertir en Brau per seduir a una jove princesa que, molt confiada, va pujar damunt seu, i així el déu se la va endur fins a Creta.

Els romans identificaven el brau amb Bacus. Durant les bacanals, un brau cobert de flors rebia l'escorta de les joves ballarines que representaven els cúmuls de les Plèiades i les Híades.

Bessons: Aquesta història també la coneixem. Càstor i Pólux eren dos bessons nascuts d'un ou. Quan Càstor va morir, Pólux va venjar la seva mort i després va demanar a Zeus que li atorgués la inmortalitat al seu germà i van ser convertits en constel·lació.


Càncer: Aquesta constel·lació representa un dels monstres (un cranc gegant enviat per Hera) al qual va haver de vèncer Hèracles en un dels seus dotze treballs.

Lleó: Tornem als dotze treballs d'Hèracles. Aquesta constel·lació representa al Lleó de Nemea el qual Hèracles va haver de matar sense ús de les armes ja que era invulnerable a elles. Finalment es va fer una capa i un casc amb la seva pell i el seu cap per tornar-se invulnerable.


Verge: Aquesta constel·lació té a veure amb la relació entre la fertilitat i la puresa. Per això es relaciona amb el mite del rapte de Persèfone. Per als que no ho recordin (cosa bastant improbable) aquesta va ser raptada per Hades i finalment es repartien entre ell i la seva mare Demèter el temps que era a l'inframón i amb la seva mare.


Balança: Els romans relacionaven aquesta balança amb la balança que portava Astrea, la dea de la justícia, com a símbol de la justícia.


Escorpí: Aquí he trobat més d'una versió però us explicaré la que més m'agrada: el gegant Orió va intentar violar Artemis i aquesta per evitar que això passés va reclamar l'ajuda d'un escorpí que va picar el gegant causant la seva mort. Com a recompensa, Artemis, va elevar l'escorpí fins al cel.


Sagitari: Aquesta història tracta sobre el centaure Quiró, molt conegut per haver estat "mestre" de molts coneguts herois com per exemple: Càstor, Polux, Ulisses ... Quiró va ser ferit per una fletxa amb verí de l'Hidra de Lerna i, tot i ser immortal, va demanar a Zeus que el privés de la immortalitat per deixar de patir per la ferida; així que Zeus el va convertir en constel·lació.


Capricorn: De nou repassem altra coneguda història. Amaltea, la cabra que va cuidar Zeus quan aquest era petit mentre s'amagava de Cronos, posseïa unes banyes de les quals sorgia nèctar i ambrosia i quan una de les seves banyes es va trencar la va regalar a Zeus. Zeus com a recompensa va convertir Amaltea en constel·lació.


Aquari: Aquesta constel·lació fa referència al mite de Ganímedes. Ganímedes era el més bell dels joves de la Terra així que Zeus el va triar com el seu coper i li va atorgar l'eterna joventut. Hera, com de costum enfadada, es va sentir ofesa i això no li va agradar a Zeus així que va decidir transformar a Ganímedes en constel·lació (jo no sé com Hera aguantava Zeus).


Peixos: Aquesta constel·lació es relaciona amb Afrodita i Eros. Aquests van ser sorpresos pel monstre Tifó i van fugir amagats a l'aigua. Un cop dins es van transformar en peixos i es van lligar amb una corda per assegurar-se que no es perdien. Per això en la constel·lació els dos peixos apareixen units.

I fins aquí les historietes. Si algú sap alguna cosa important que no hagi esmentat sobre alguna de les històries, que ho digui i ho investigaré, jajaja. A més de tot això, el cosmos, l'espai està ple de mitologia. Així que si us interesa mireu els noms dels planetes i els seus satèl·lits i veureu que tenen molt a veure.
Per acabar, m'agradaria poder posar-vos un vídeo de recopil·lació d'aquestes constel·lacions però l'únic que trobo són videos de la sèrie de Els cavallers del Zodíac.

Χαίρετε!

5 comentaris:

Anna93 ha dit...

Molt interessant això dels signes de zodíac, va bé saber el significa el teu signe!

ἐράτω ha dit...

Aarón! m'encanta el del mite de Ganímedes, eterna joventut... doncs, si que hi havia avenç amb vichi! jajaja

genial, un altre cop!
Anaïs

῞Ηκτωρ ha dit...

NO PUEDE SER AARÓN!!! -.-' Genial, acabas de quitarme la exclusividad de mi Treball de Recerca... xD

Bueno en fin, tendré que buscar otras constelaciones.

Muy interesante la entrada! :)

Weeadidi de Mairena ha dit...

cangrejo...toma!!! ahora me parezco mas a mi personaje favorito de bob esponja!!!! WAJAJAJAJAJAJ (sonido de truenos de fondo)

Anabel:. ha dit...

molt bé Aarón! encara que ja sabia de que anava perquè no vas aguantar i m'ho vas explicar tu haha
Me he imaginado los truenos de fondo mientras leía la risa maléfica del Didi. Ha sido gracioso xD