Hodie est

dissabte, 24 de maig del 2014

De dones raptades II

Avete!

Possiblment coneixeu Persèfone, la filla de Zeus i Demèter, deessa de l’agricultura i de la terra. Sabeu que també va ser raptada?

Doncs, un dia Persèfone, Proserpina per als romans, estava recollint flors amb les seves amigues, les nimfes, quan de sobte va aparèixer el seu oncle Hades que la va raptar i se la va emportar a l'inframón. 

Demèter es va disgustar tant que va començar a descuidar la terra i totes les plantes es van pansir. Zeus, el rei del déus i germà de Demèter i Hades, el va obligar que retornés Persèfone, perquè Demèter tornés a cuidar les terres.

Hades hi va acceptar amb la condició que Persèfone mengés un gra de magrana, l’aliment dels morts. Això faria que la noia estigués obligada a tornar cada any al món dels morts, al costat del seu marit.
I així va ser com van aparèixer les estacions de l’any: quan Persèfone tornava amb la seva mare, la terra floria i s’omplia de vitalitat, és a dir, arribava la primavera i l'estiu. Però quan Persèfone tornava amb Hades, la terra es marcia de nou, i moria la vegetació: arribava l’hivern.

Ara us mostaré com han representat aquest mite del rapte de Persèfone les distintes arts:

Escultura


Pintura
-El rapto de Proserpina de dell'Abbate (1509-1512)


-Rapto de Proserpina de Durero (1516)




-El rapto de Proserpina de Rubens (1636)


-Proserpina de Lucca Giordano (1683)



El rapto de Proserpina d'Ulpiano Checa (1888)




-Proserpina y las ninfas marinas de Parrish (1910)


Literatura
-Proserpina de Goethe (1777)
-Proserpina de Percy Bysshe y Mary Shelley (1820)
-Himno a Proserpina de Swinburne (1866)


Les coneixíeu aquestes obres? Espero que us hagi agradat.
Laura Sánchez
1r BTX