Hodie est

divendres, 1 de juny del 2012

La vil·la romana

[Els esclaus xiuxiuegen alguna cosa en el atri.]

- Ha vingut la germana de la domina i, uff!, Melissa, és molt pesada. Com et vegi et començarà a parlar sobre la seva vil·la on viu a Hispània.

- Què dius? No en tinc prou amb les feines que em manen com a més haver-la d'aguantar...
- Però saps què he sentit? Que no té diners i que ha hagut de vendre la domus que tenia a prop d'aquí i per això ha de que quedar-se a dormir en la nostra.
- No m’ho puc creure!
- És cert.

[Apareix Clàudia minor que ve de gaudir d'una passejada amb la seva germana]

- Avete servi! Com van les feines?
- Bé....
- Els meus esclaus de la vil·la (fundus) on visc també són uns ganduls com vosaltres. Com que és tan gran tenen moltes coses per fer, però sempre que em descuido estan petant la xerrada.  Sabeu que les vil·les són semblants a les domus però amb unes quantes estances diferents?  Tenim les mateixes dependències que vosaltres però més amples i amb molta decoració, i també jardins  molt grans. Una de les diferències més clares és que té una part urbana on habitem la meva família, i una altra que és la part rustica reservada per als treballadors (esclaus), les eines i els animals, i pot estar en construccions diferents o juntes en el mateix edifici. En el meu cas estan separades ja que volem intimitat... També tenim una part anomenada fructuaria on elaborem i conservem tots els productes que generem de les terres que estan al voltant de la vil·la i dels animals que tenim. A prop d’un dels jardins tenim el granarium (graner), on es guarden el horreum (productes agraris). Què et sembla, Perseu?
- Que interessant...


- I al meu marit i a mi ens encanta anar a cavall per les nostres terres, que estan plenes d'arbres fruiters. La fruita que obtenim la guardem en un magatzem anomenat apotheca. I no penseu que tenim qualsevol raça de cavalls!  Els nostres són de pura raça hispànica i per això els tenim guardats als equilia (estables) que estan al costat dels bubilia (estables per a bous).  Els altres que utilitzem per portar els carros els tenim en un tancat en un dels camps a prop de casa . Us heu fet una idea?
- Sí, sí!
- Doncs, apa, continueu treballant.

[Les dues germanes  s’allunyen i continuen el passeig per la domus. Els esclaus respiren alleugerits i continuen les seves feines.]

Gretins
1r BTX

3 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

M'encanta Greta, has fet una història molt creïble amb una tieta a la qual tots estem desitjar trobar per xerrar una estona!

I una bona explicació de com era una vil·la!

Enhorabona per la feina!

nuria ha dit...

M`ha agradat la descripcció que has fet servir per explicar la vil·la romana.

Felicitats!

Raquel. M ha dit...

A mi també m'ha agradat molt, bona feina Greta! És una vil·la molt bonica!